Luonnonvarakeskus

Erikoiskasvien kesäkiertue – tervetuloa keskustelemaan tulevaisuuden kasvivalinnoista

Jaa

Oletko koskaan miettinyt, mitä Suomessa viljellään ja minkälaisia alueellisia eroja esiintyy? Osassa maata pelto vihertää pitkään, joillain pelloilla näkyy kukkivia kasveja. Mitä raaka-aineita erikoiskasveista saadaan ja miten elinkeinot voivat paremmin hyödyntää alueellisia eroja?

Luonnonvarakeskuksen (Luke) FutureCrops -hanke haastaa kesäkiertueellaan suomalaiset havaitsemaan yhä monipuolistuvan raaka-ainetuotantomme. Tavoitteena on tuoda esille alueellisia eroja ja lisätä ihmisten tietämystä erikoiskasveista. ”Moni tietää, missä Keski-Euroopan viinialueet sijaitsevat, mutta moniko tietää missä Suomessa kukkivat komeimmat tattaripellot tai missä tuuli levittelee vienoa kuminan tuoksua, puhumattakaan ruskansävyttämistä kvinoa-ahteista. Uutta on, että pellon raaka-ainetarjonta monipuolistuu, ja se on meille mahdollisuus”, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo.

Erikoiskasvi-kiertueella nostetaan esille alueen erikoiskasveja sekä mietitään alan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia. Luvassa on innokasta tiedonvaihtoa, harvinaisempien viljelykasvien esittelyjä ja aiheeseen sopivia maistatuksia.

Erikoiskasveista uusia mahdollisuuksia

Suomen pelloilla viljellään lukuisia erikoiskasveja – vaihtoehtoja, jotka ovat vähemmän tunnettuja tai joiden viljelypinta-ala on toistaiseksi suhteellisen pieni. Erikoisraaka-aineita ei tarvitse tuoda aina ulkomailta, sillä edellytyksiä niiden tuotantoon on myös Suomessa. Erikoiskasvit eroavat yleisesti viljellyistä kasveista, ja peltomaisema saa eri sävyjä ja seuralaiseliöiden määrä runsastuu, kun pellon viljelykasvilajisto monipuolistuu.

Uusien raaka-aineiden jalostuksessa on tehtävää, mikä lisää yritystoimen mahdollisuuksia. Monet kuluttajaryhmät etsivät yksilöllisiä raaka-aineita ja tuotteita. ”Erikoiskasvit monipuolistavat raaka-ainetarjontaa, ja niiden saaminen ruokapöytään uudistaa ruokakulttuuriamme”, pohtii toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt, Maa- ja kotitalousnaisista.

Kiertueaikataulu

6.7. Inkoo, Uusimaa: Västankvarn

4.8. Koski Tl, Varsinais-Suomi: pellava-tilaisuus Elixi Oilin kanssa

11.8. Mänttä-Vilppula, Pirkanmaa: yhteistyössä Pohjois-Pirkanmaan tattariosuuskunnan kanssa

17.8. Jokioinen, Kanta-Häme: erikoiskasvipäivä

24.8. Marttila, Varsinais-Suomi: öljyhamppu-tilaisuus Hamppufarmin kanssa

Elokuun lopulla Närpiö, Pohjanmaa: yhteistyössä Caraway Finland Oy:n kanssa

6.9. Lieto, Varsinais-Suomi: kvinoa-tilaisuus Rainingon luomutilan kanssa

Erikoiskasvi-kiertueen järjestää Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke FutureCrops – Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi. Hankekumppaneita ovat Ammattiopisto Livia, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry, sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.

Yhteyshenkilöt

FutureCrops nettisivut:www.luke.fi/futurecrops
erikoistutkija Marjo Keskitalo,+358 (0)29 532 6237, sähköposti marjo.keskitalo@luke.fi,

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>