Luonnonvarakeskus

Erikoiskasvien kesäkiertue – tervetuloa keskustelemaan tulevaisuuden kasvivalinnoista

Jaa

Oletko koskaan miettinyt, mitä Suomessa viljellään ja minkälaisia alueellisia eroja esiintyy? Osassa maata pelto vihertää pitkään, joillain pelloilla näkyy kukkivia kasveja. Mitä raaka-aineita erikoiskasveista saadaan ja miten elinkeinot voivat paremmin hyödyntää alueellisia eroja?

Luonnonvarakeskuksen (Luke) FutureCrops -hanke haastaa kesäkiertueellaan suomalaiset havaitsemaan yhä monipuolistuvan raaka-ainetuotantomme. Tavoitteena on tuoda esille alueellisia eroja ja lisätä ihmisten tietämystä erikoiskasveista. ”Moni tietää, missä Keski-Euroopan viinialueet sijaitsevat, mutta moniko tietää missä Suomessa kukkivat komeimmat tattaripellot tai missä tuuli levittelee vienoa kuminan tuoksua, puhumattakaan ruskansävyttämistä kvinoa-ahteista. Uutta on, että pellon raaka-ainetarjonta monipuolistuu, ja se on meille mahdollisuus”, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo.

Erikoiskasvi-kiertueella nostetaan esille alueen erikoiskasveja sekä mietitään alan tulevaisuutta ja mahdollisuuksia. Luvassa on innokasta tiedonvaihtoa, harvinaisempien viljelykasvien esittelyjä ja aiheeseen sopivia maistatuksia.

Erikoiskasveista uusia mahdollisuuksia

Suomen pelloilla viljellään lukuisia erikoiskasveja – vaihtoehtoja, jotka ovat vähemmän tunnettuja tai joiden viljelypinta-ala on toistaiseksi suhteellisen pieni. Erikoisraaka-aineita ei tarvitse tuoda aina ulkomailta, sillä edellytyksiä niiden tuotantoon on myös Suomessa. Erikoiskasvit eroavat yleisesti viljellyistä kasveista, ja peltomaisema saa eri sävyjä ja seuralaiseliöiden määrä runsastuu, kun pellon viljelykasvilajisto monipuolistuu.

Uusien raaka-aineiden jalostuksessa on tehtävää, mikä lisää yritystoimen mahdollisuuksia. Monet kuluttajaryhmät etsivät yksilöllisiä raaka-aineita ja tuotteita. ”Erikoiskasvit monipuolistavat raaka-ainetarjontaa, ja niiden saaminen ruokapöytään uudistaa ruokakulttuuriamme”, pohtii toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt, Maa- ja kotitalousnaisista.

Kiertueaikataulu

6.7. Inkoo, Uusimaa: Västankvarn

4.8. Koski Tl, Varsinais-Suomi: pellava-tilaisuus Elixi Oilin kanssa

11.8. Mänttä-Vilppula, Pirkanmaa: yhteistyössä Pohjois-Pirkanmaan tattariosuuskunnan kanssa

17.8. Jokioinen, Kanta-Häme: erikoiskasvipäivä

24.8. Marttila, Varsinais-Suomi: öljyhamppu-tilaisuus Hamppufarmin kanssa

Elokuun lopulla Närpiö, Pohjanmaa: yhteistyössä Caraway Finland Oy:n kanssa

6.9. Lieto, Varsinais-Suomi: kvinoa-tilaisuus Rainingon luomutilan kanssa

Erikoiskasvi-kiertueen järjestää Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke FutureCrops – Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi. Hankekumppaneita ovat Ammattiopisto Livia, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry, sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.

Yhteyshenkilöt

FutureCrops nettisivut:www.luke.fi/futurecrops
erikoistutkija Marjo Keskitalo,+358 (0)29 532 6237, sähköposti marjo.keskitalo@luke.fi,

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Ruokaketjun hävikki suurta – ravitsemispalveluiden ruokahävikki pudonnut viidenneksen15.9.2017 10:18Tiedote

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ravintolafoorumissa mitattu ruoan kokonaishävikki näyttää vähentyneen 20 prosenttia mukana olleilla toimialoilla. Suomalaisen ruokaketjun syömäkelpoinen ruokahävikki on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ketjun hävikin vähentämiseksi selvitetään muun muassa lainsäädännön kehittämisen tarpeita ja keinoja hävikkimäärien seurantaan.

Färsk utredning: Återvunnen gödsel påskyndar återvinningen av näringsämnen6.9.2017 10:01Tiedote

Enligt en utredning som gjorts av naturresurs- och miljöforskare återvinns näringsämnen i betydligt mindre omfattning i Finland än vad målsättningen är. Följderna är övergödning av sjöar och vattendrag, luftutsläpp och onödigt beroende av oorganisk konstgödsel. Särskilt bör återvinningen av gödsel från produktionsdjur ökas. Experternas åtgärdsförslag har samlats i en politikrekommendation för beslutsfattare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme