Vaasan kaupunki - Vasa stad

Erityislastentarhanopettajat loivat strategian työnsä avuksi

Jaa

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksen erityisopettajat ovat tehneet valtakunnallisestikin harvinaisen työn ja luoneet kaupungin varhaiserityiskasvatukselle oman strategian. Opettajien työpajojen tuloksena on nyt syntynyt strategiatyökirja, joka toimii oppaana käytännön työssä.

Strategiaa on ollut luomassa 12 Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksen erityisopettajaa sekä kuusi päiväkodinjohtajaa. Projektia ovat vetäneet Vaasan yliopiston tutkijat Katja Ekman ja Anni Rajala. Keväällä 2018 alkanut ja marraskuussa loppuun saatettu työ toteutettiin kaksikielisinä työpajoina sekä osallistujien oppimispäiväkirjojen avulla.

- Opettajat saivat itse miettiä työnsä nykytilaa, haasteitaja mahdollisuuksia, sekä laatia itse mittarit, joilla seurataan strategian toteutumista käytännön työssä, kertoo Ekman.

Strategiatyö on saanut opettajat miettimään, millaisia muutoksia jokapäiväiseen työhön kaivattaisiin.

- Meidän pitäisi jättää kalenteriini hieman myös tyhjää tilaa, jotta äkilliset muutokset mahtuvat mukaan. Esimerkiksi jos lapsi sairastuu ja sovittu tapaaminen siirtyy, saataisiin uusi tapaaminen mahtumaan kalenteriin nopeammin eikä se siirtyisi viikkojen päähän, kertoo varhaiskasvatuksen erityisopettaja Towa Silander.

Itse määritellyt arvot ja toimintatavat

Projektitutkija Ekmanin mukaan näin laajasti toteutettu varhaiserityiskasvatuksen osallistava strategiatyö on harvinaista.

- Harva yrityskään pääsee tälle tasolle strategiatyössä, eli tähän on panostettu Vaasan kaupungin sivistystoimessa todella paljon. Prosessissa käytettiin samoja työkaluja kuin liike-elämän organisaatioiden strategiatyössä, Ekman kertoo.

Opettajat saivat itse määritellä vision, arvot ja toimintatavat, joilla strategia viedään käytäntöön. Yksi strategiatyökirjaan kirjatuista arvoista on lapsilähtöisyys. Tämän arvon toteuttamista tukee vahvasti päätös, jonka mukaan Vaasaan saadaan ensi vuonna kaksi uutta varhaiskasvatuksen erityisopettajan tointa ja vuonna 2020 vielä kaksi lisää.

- Tuki saadaan lähemmäs lasta, kun yhdellä erityisopettajalla on hoidettavana riittävän pieni alue ja lapsimäärä. Näin saamme strategian mukaisesti erityisopetuksen lähemmäs varhaiskasvatuksen ja lasten arkea, kertoo strategiatyössä mukana ollut palvelupäällikkö Tuija Åberg.

Varhaiserityiskasvatuksen strategia on linjassa Vaasan kaupunkistrategian kanssa.

Yhteyshenkilöt

Vaasan kaupunki, palvelupäällikkö Tuija Åberg, puh. 040 186 5993, tuija.aberg@vaasa.fi
Vaasan yliopisto, projektitutkija Katja Ekman, puh. 044 320 4669 katja.ekman@univaasa.fi
Vaasan yliopisto, tutkija Anni Rajala, puh. 044 276 4446, anni.rajala@univaasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme