Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Esbo är den första staden i Finland där en laserljusshow ersätter de traditionella fyrverkerierna under nyårsfirandet

Jaa

Den stämningsfulla Kyrkoparken intill domkyrkan fungerar som skådeplats för en imponerande laserljusföreställning.

Unsplash. Matthew Ronder-Seid.
Unsplash. Matthew Ronder-Seid.

Det officiella nyårsfirandet i Esbo börjar i Kyrkparken i Esbo centrum den 31 december kl. 17.30. Under Esbo stads nyårsfest utlovas en imponerande laserljusföreställning, ett evenemangsområde med stämningsfull belysning på båda sidorna om Esbo å och en ljuscirkus. Esbo domkyrka, som byggdes på 1400-talet, förses också med festbelysning under evenemanget.

– I Esbo har ingen gemensam nyårsfest för stadsborna ordnats på många år, men nu ville vi svara mot efterfrågan. I dag upplever vi inte ett traditionellt fyrverkeri som riktigt bra för miljön, så nu testar vi ett helt nytt alternativ. Vi vill i enlighet med stadens värderingar visa vägen för ett hållbart nyårsfirande och en hållbar evenemangskultur, säger evenemangs- och kulturtjänstchef Lea Rintala.

För att genomföra lasershowen krävs en tillfällig flygförbudszon

Staden har förberett laserljusshowen i Esbo under hösten.

– Laserljusföreställningen på nyår genomförs som en samproduktion av Hire Rentals Finland Oy och Showlaser Finland Oy, berättar föreställningens producent Mats Hästbacka.

– Laserljusen riktas mot himlen och syns i princip till och med ända ut i rymden. För att föreställningen ska kunna genomföras på ett säkert sätt varnas piloter för lasrarna, och vi har ansökt om en tillfällig flygförbudszon i området under evenemanget, berättar ljusplanerare Pekka Korpi.

Publiken får delta i valet av musik

Under en del av laserljusshowen spelas musik som publiken har valt. Dagens hitar har i förväg valts ut till omröstningen, som är öppen fram till den 15 december på facebook-evenemang.

Staden rekommenderar att man anländer till nyårsfirandet i Kyrkparken till fots eller med allmänna kommunikationsmedel, eftersom det endast finns ett begränsat antal parkeringsplatser i närheten av området. Inträdet till evenemanget är fritt.

Program
17.30 Ljusparken öppen
18.00 Benelos Gropus of Arts: Ljusverk Ikaros
18.20 Laserljusföreställning
18.35-19:00 Ljusparken öppen

För produktionen av evenemanget Nyår i Esbo ansvarar Stadsevenemang Esbo vid Esbos evenemangs- och kulturtjänster.

Yhteyshenkilöt

Saara Vanhala
Evenemangskoordinator
saara.vanhala@esbo.fi
tel. 043 825 9147

Kuvat

Unsplash. Matthew Ronder-Seid.
Unsplash. Matthew Ronder-Seid.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme