Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Esbo i inbördeskriget -satsningen är ett fönster till händelserna för hundra år sedan

Jaa

Esbo stadsmuseum påbörjade ett projekt kring inbördeskriget i Esbo som ett led i firandet av Finlands jubileumsår. Projektet samlade in esbominnen från tiden 1917-1918 i både arkiv och museer, samt av tog del av många esbobors egna familjehistorier. Nu har projektet resulterat i en utställning, tjänster och en publikation.

”Fantastiskt att det fanns så mycket material att hitta om inbördeskriget – det har överträffat de förväntningar vi hade när vi påbörjade projektet. Det har också varit insiktsfullt att se hur omfattande och långtgående följder inbördeskriget hade. Ämnet är även aktuellt i nutiden, det är lätt att dra paralleller till de nyheter vi läser om i media varje dag.” säger intendent Tomi Heikkilä som är ledare för utställningsprojektet.

Utställningen Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget öppnar 1.11.2017

I utställningen möter vi esbobor som levde här för hundra år sedan och lär känna deras livsöden, utan att glömma bort ämnets betydelse i nutiden. Utställningen tar upp frågor som: Hur syntes de politiska svallningarna innan krigets utbrott? Vad hände i Esbo under kriget? Och hur fortsatte livet efter allt som hänt? Vi får höra berättelser av dem som var med – både röda och vita – och berättelserna visar att livet alltid är mer mångbottnat än det ser ut på håll.

Inbördeskrig som fenomen i utställningens program

I samband med utställningen ordnas guidningar och verkstäder för besökare från 10-åringar till seniorer. Under våren 2018 ordnas en föreläsningsserie som tar upp frågor om inbördeskrig från många olika perspektiv. Föreläsarna är specialister på sina egna områden och öppnar inbördeskrigens mångfacetterade fenomen för oss. Under sommaren 2018 erbjuds guidningar till inbördeskrigets platser ute i terrängen och temaguidnigar som belyser Glims gårdsmuseums och Villamuseet Villa Rulludds kopplingar till händelserna 1918. I KAMUs aula visas pop-up utställningar som kommenterar inbördeskrigets händelser från ett nutidsperspektiv. Inom ramen för projektet har museet även producerat en mobilguidning i Alberga som presenterar de platser där strider utkämpades 1918. Förutom detta kommer en antologi om Esbo i inbördeskriget att ges ut under början av år 1918.

Tillsammans – enligt temat för Finlands jubileumsår

Esbo stadsmuseums inbördeskrigsprojekt har förverkligats tillsammans med lokala och nationella aktörer. Bland de viktigaste samarbetsparterna vill museet lyfta fram lokala ungdomar. I samarbete med Olars och Södra Hagalunds finska gymnasier har museet skräddarsytt en arkivpedagogisk pilotverkstad, där ungdomarna får bekanta sig med historieforskning, och lär sig att gestalta historien mångfacetterat och med hjälp av ursprungliga källor. Tillsammans med Esbo stads ungdomstjänster ordnas dramaverkstäder där de unga får arbeta med de tankar, känslor och berättelser som fanns i bakgrunden då det finska samhället splittrades för hundra år sedan. Verkstäderna leds av klassläraren och dramapedagogen Jori Pitkänen. Museet har också samarbetat med den lokala föreningen Leppävaara-seura ry och många andra kulturorganisationer som t.ex. Helinä Rautavaara -museet, Suomalaisen kirjallisuuden seura och Svenska litteratursällskapet.

Ett brustet liv – Esbo i inbördeskriget

1.11.2017-21.10.2018
KAMU, Utställningscentret WeeGee
Flitarvägen 5, 02100 Espoo
Öppet ti, to 11-18, ons, fre 11-19, lö-sö 11-17

www.espoonkaupunginmuseo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museilektor Sanna Valoranta-Saltikoff
043 824 5420 / sanna.valoranta-saltikoff@espoo.fi

Intendent Tomi Heikkilä
046 8773162 / tomi.heikkila@espoo.fi

 

Kuvat

Lataa
Rödgardister från Alberga på väg till Tammerfors (ESM)
Rödgardister från Alberga på väg till Tammerfors (ESM)
Lataa
Vita framför sitt gömställe efter striden vid Sigurds i Kyrkslätt 1918. (EKM)
Vita framför sitt gömställe efter striden vid Sigurds i Kyrkslätt 1918. (EKM)
Lataa
Tyska soldater vid Alberga station under inbördeskriget 1918. (EKM)
Tyska soldater vid Alberga station under inbördeskriget 1918. (EKM)
Lataa
Familjen Palmu i Alberga drabbades hårt av inbördeskriget. Både fadern och äldsta sonen stupade. (EKM)
Familjen Palmu i Alberga drabbades hårt av inbördeskriget. Både fadern och äldsta sonen stupade. (EKM)
Lataa
Personerna bakom utställningen: Intendent Tomi Heikkilä, museilektor Sanna Valoranta-Saltikoff och forskare Leena Sipponen
Personerna bakom utställningen: Intendent Tomi Heikkilä, museilektor Sanna Valoranta-Saltikoff och forskare Leena Sipponen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme