Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo och Åbo utvecklar robotbusstrafik tillsammans med partner

Dela

När kommer robotbussar att susa fram i städerna? Robotbussar har testats i stadsmiljö i Finland under ett flertal år och i framtiden kan de bli en permanent del av kollektivtrafiken i städerna. Esbo och Åbo städer utredde tillsammans hur automatiserad kollektivtrafik kan fungera som en del av kollektivtrafiksystemet.

Robotbuss i Kera, Esbo, 2019. Foto Janne Ketola / Summit Media Oy.
Robotbuss i Kera, Esbo, 2019. Foto Janne Ketola / Summit Media Oy.

Resultaten av studien presenteras idag, 24 augusti. på ett webinar från 10 till 12 (på finska).

Utredningen, som utfördes av Sitowise, redogör för den automatiserade trafikens framtidsvisioner i Finland och på ett internationellt plan. Med utgångspunkt i den förväntade utvecklingen skapades åtgärdsrekommendationer för städerna. Dessutom utreddes vilket slags krav en robotbusstrafik ställer till exempel för stadsplaneringen. När robotbussarna tas i bruk i städerna på bredare front uppstår ett behov att utvärdera olika synvinklar, såsom säkerhet, hållplatsarrangemang, var laddningsstationer placeras, fjärrstyrning vid störningar, tjänstens åtkomlighet och tillgänglighet.

Det finns olika uppskattningar om när automatiserad körning och robotbussar kan tas i bruk mer allmänt. Enligt fordonstillverkarna är det möjligt att man från ungefär år 2025 kan vara tekniskt sett fullständigt färdiga med att verka bland övrig trafik. Det är sannolikt att automatiserad kollektivtrafik kommer att vara rätt så etablerad före år 2040. Ett mål är att robotbussarna ska fungera som en del av kollektivtrafiken och erbjuda ett smidigt alternativ inom matartrafiken, till exempel för den som åker tåg och metro. 

Esbo stad arbetar aktivt tillsammans med sina partner för att främja hållbara lösningar. Åtgärder som berör automatiserat körande kunde med fördel genomföras som samarbete mellan alla de städer i Finland som har planer på och åsikter om automatiserad trafik och ibruktagandet av automatiserade bussar. Utvecklingsarbetet utförs tillsammans med företag och forskningsinstitut. Städernas roll är att skapa förutsättningar att testa robotbussar i autentisk stadsmiljö samt att se till att gatumiljön utvecklas på ett sätt som gör det möjligt att använda robotbussar. 

Nyckelord

Kontakter

Esbo stad, utvecklingschef Mari Päätalo, tfn 040 639 4550, mari.paatalo@esbo.fi

Åbo stad, utvecklingschef Topias Pihlava, tfn 040 182 5842,
topias.pihlava@turku.fi

Åbo stad, specialist Juho Taavetinkangas, tfn 040 141 7543,
juho.taavetinkangas@turku.fi

Bilder

Robotbuss i Kera, Esbo, 2019. Foto Janne Ketola / Summit Media Oy.
Robotbuss i Kera, Esbo, 2019. Foto Janne Ketola / Summit Media Oy.
Ladda ned bild

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupunginhallitus: Uusi esityssali Espoon kulttuurikeskukseen20.9.2021 18:36:05 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus päätti, että Espoon kulttuurikeskukseen suunnitellaan uusi esityssali tarvittavine oheistiloineen toiminnallisesti kiinteäksi osaksi nykyistä kulttuurikeskusta tavoitteena kulttuurikeskuksen toimintojen monipuolistaminen, tilojen käytön tehostaminen sekä kulttuurikeskuksen vetovoiman ja kulttuuripalvelujen saavutettavuuden lisääminen. Pääkäyttäjänä uudessa esityssalissa toimii Espoon kaupunginteatteri ja uusi esityssali korvaa Espoon kaupunginteatterin käytössä nyt olevan Revontulihallin.

Epoossa vanhenevat Moderna-annokset ohjataan 2. annoksiin, immuunipuutteisille sekä sote-henkilökunnan käyttöön17.9.2021 13:18:34 EEST | Uutinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on vanhenemassa suuri erä Modernan koronarokotteita. Uudenmaan alueellisessa koordinaatioryhmässä HUS päätti yhdessä kuntien kanssa käynnistää ennen rokotusasetuksen voimaan tuloa kolmansien koronavirusrokoteannosten antamisen välittömästi, jotta vanhenemassa oleva rokote-erä saadaan hyödynnettyä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum