Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Esbo stad och Tieto testar artificiell intelligens för att identifiera servicekedjor

Jaa

Esbo stad och det finländska program- och serviceföretaget Tieto inleder ett unikt försök med artificiell intelligens. Under försöket kombineras en enorm mängd av data: Social- och hälsovårdsuppgifterna om samtliga Esbobor och småbarnspedagogikens klientuppgifter från 2002–2016. Målet med analyseringen av data är att finna nya och förutseende metoder genom vilka tjänster kan riktas till invånarna, till exempel metoder för att förhindra utslagning.

Esbo stad och det finländska program- och serviceföretaget Tieto inleder ett unikt försök med artificiell intelligens. Under försöket kombineras en enorm mängd av data: Social- och hälsovårdsuppgifterna om samtliga Esbobor och småbarnspedagogikens klientuppgifter från 2002–2016. Målet med analyseringen av data är att finna nya och förutseende metoder genom vilka tjänster kan riktas till invånarna, till exempel metoder för att förhindra utslagning.

Under all databehandling iakttas största möjliga datasekretess. Uppgifter genom vilka enskilda personer kan identifieras (namn, personbeteckning, adress etc.) döljs redan i informationssökningsskedet. Dessutom är all dataöverföring krypterad.

Offentlig data har aldrig tidigare kombinerats på detta sätt. Försöket möjliggörs av Finlands ovanligt detaljerade datasystem inom den offentliga sektorn och av högklassig data.

Målet är att på ett förutseende sätt hitta dem som behöver tjänster

”Försöket har som mål att kombinera datauppgifter som tidigare varit åtskilda på så sätt att man av uppgifterna kan skapa klient- och servicekedjor. Vi hoppas få information om ifall vi med hjälp av artificiell intelligens fortare än tidigare kan identifiera de klientgrupper som behöver tjänsterna och på ett sådant sätt att individens identitet skyddas. I framtiden kunde det bli möjligt att rikta stadens resurser mer effektivt och att samtidigt förbättra livskvaliteten för enskilda invånare genom att erbjuda dem ett riktat och förebyggande stöd”, berättar projektchefen och analytikern Tomas Lehtinen från Esbo stads koncernstab.

Stadens data analyseras och grupperas med hjälp av artificiell intelligens eftersom en sådan är både effektiv och kan säkerställa datasekretessen. Artificiell intelligens klarar av att behandla stora mängder data betydligt snabbare än vi människor kan. Att ”introducera” artificiell intelligens i en uppgift tar cirka en månad, varefter maskinen kan uträkna resultatet under loppet av timmar eller rentav minuter.

”Vi strävar efter att öka förståelsen för människors servicebehov. Då kan kommunen lättare producera mer skräddarsydda tjänster och på så sätt förebygga till exempel utslagning på ett mer kostnadseffektivt sätt än tidigare. Försöket med artificiell intelligens som genomförs som engångsdatakörning hör till en serie av försök i Esbo stad i vilka vi producerar redskap med vars hjälp vi kan utveckla tjänster inom staden på ett sektorövergripande sätt”, konstaterar Esbo stads serviceutvecklingsdirektör Päivi Sutinen.

Ett steg i världsklass för att utnyttja artificiell intelligens

”Försöket i Esbo stad är ett steg i världsklass för att utnyttja artificiell intelligens och data. Den data som lagrats i Finlands olika hälsovårdsdatasystem är mycket unik. Dessa omfattande datareserver borde utnyttjas på ett mångsidigare sätt än idag så att man med deras hjälp kunde erbjuda alla finländare ännu högklassigare tjänster än tidigare ”, säger Matti Ristimäki, direktör för hälso- och välfärdssektorn inom Tietos enhet för datacentrerad affärsverksamhet.

Försöket inleds i slutet av sommaren och slutförs fram till slutet av 2017 och är en av Esbos satsningar på 6Aika-projektet, genom vilket de sex största städerna utvecklar öppnare och mer intelligenta tjänster genom att stöda sig på den gemensamma 6Aika-strategin. Vid sidan av att utveckla tjänster är 6Aikas mål att skapa ny kompetens, affärsverksamhet och arbetsplatser i Finland.

Tieto har under en lång tid utvecklat och erbjudit tjänster för den offentliga sektorn i Norden.  Esbo stad har i många år varit kund hos Tieto, som för staden producerat datatjänster för hälso- och socialvård samt småbarnspedagogik. Dessutom har Tieto gått med i Microsofts Health Partner Alliance, som utvecklar artificiella intelligenta lösningar för hälsovårdsbranschen.

Tilläggsmaterial:

Yhteyshenkilöt

Päivi Sutinen, Esbo stads serviceutvecklingsdirektör, paivi.sutinen@esbo.fi, +358 46 877 2871

Tomas Lehtinen, Esbo stads projektchef, analytiker, tomas.lehtinen@esbo.fi, +358 43 826 9177

Päivi Huuhtanen, Head of Digital Communications and External Affairs, Tieto, paivi.huuhtanen@tieto.com, +358 40 753 7374

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Tieto utnyttjar de möjligheter som den datacentrerade världen erbjuder och skapar genom dem mervärde för individer, organisationer och samhället. Vårt mål är att vara våra klienters bästa partner när en affärsverksamhet ska förnyas. Förutom vår kompetens inom program och service utnyttjar vi tillsammans starkt de möjligheter som olika innovationer och ekosystem erbjuder.

Facebook
Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme