Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo stads revisionsnämnd har publicerat utvärderingsberättelsen för 2017

Jaa

Utvärderingsberättelsen överlämnades till stadsfullmäktiges ordförande 2.5.2018.

Utvärdering av hur väl de bindande resultatmålen som ställts av fullmäktige för 2017 har nåtts

Revisionsnämnden utvärderar årligen hur väl fullmäktiges mål för verksamheten och ekonomin har nåtts i staden och i koncernen. Resultatmålen ska styra stadens verksamhet i den riktning som fullmäktige beslutat. Av de 33 resultatmålen som fullmäktige hade ställt upp bedömde revisionsnämnden att 14 uppfylldes, att 13 inte uppfylldes och att uppfyllelsen av sex mål inte kunde bedömas. För beslutsfattandet ska det under räkenskapsperioden presenteras medel med vilka det är möjligt att nå resultatmålen.

Stadens ekonomi och omvärld

Verksamhetsbidraget var -1 343 miljoner euro. Med beaktande av förändringarna som skett i omvärlden ökade det jämförbara underskottet i verksamhetsbidraget med tre procent från året innan. För att täcka de servicebehov som stadens tillväxt kräver ska ökningen av driftsekonomikostnaderna vara kontrollerad. Esbos investeringsbehov är höga och koncernens skuldsättning kommer att fortsätta till år 2023. Genomförandet av programmet för produktivitet och balansering av ekonomin är nödvändigt för att balansera stadens ekonomi.

Hemvården och en fungerande vårdkedja i Esbo

Hemvårdens verksamhet och dess utveckling styrs av Berättelsen om Esbo och Programmet för de äldres välfärd i Esbo 2016–2021 som fullmäktige godkänt. Målet är att 93 procent av alla Esbobor som fyllt 75 bor hemma år 2021 och att staden på motsvarande sätt avstår från anstaltsvård före år 2021. Målet är en utmaning då servicebehovet samtidigt ökar som en följd av att befolkningen åldras. Det har blivit svårare att rekrytera yrkeskunnig personal till hemvården. För att övergången från anstaltsvård till öppenvård ska lyckas förutsätts att man ställer upp tydliga mål för utvecklingen av hemvården.

Utvecklingen av arbetslösheten i Esbo år 2017

Arbetslöshetsgraden har sjunkit till 8,6 procent. Förbättringen av sysselsättningen har dock inte haft inverkan på personer som varit arbetslösa allra längst, det vill säga 1 000 dagar eller längre. Trots att sysselsättningsläget allmänt har förbättrats steg Esbos kostnader för arbetsmarknadsstöd fortfarande. Staden ska särskilt säkerställa att det finns ett tillräckligt utbud på tjänster för långtidsarbetslösa, såsom rehabiliterande arbetsverksamhet.

Framskridandet av Västmetroprojektet samt tillväxt- och utvecklingskorridoren längs Västmetron

Västmetrons första etapp är klar och trafiken inleddes i november 2017. Kostnadsförslaget överskreds och tidtabellen förlängdes för den första etappen. Den senaste kostnadsprognosen är 1 186 miljoner euro. Fullmäktige godkände i mars 2018 en uppdatering av projektplanen för den andra etappen med ett kostnadsförslag på 1 159 miljoner euro. Erfarenheterna av den första etappen beaktades vid uppdateringen av projektplanen för den andra etappen. Esbos mål är en fungerande kollektivtrafik. För att målet ska nås måste problemen med Västmetrons matartrafik lösas i samarbete med Helsingforsregionens trafik. Antalet arbetstillfällen i tillväxt- och utvecklingskorridoren längs Västmetron ska enligt målet öka med 100 procent från nuläget. Dessutom är målet att planlägga bostäder i stationernas omgivningar för
70 000 nya invånare före år 2050.

Kommuninvånare och kunder som utgångspunkt

Enligt Berättelsen om Esbo garanterar invånarnas aktiva deltagande i att utveckla tjänster och partnerskap framgångsrika tjänster som svarar på invånarnas behov. För att främja en verksamhetskultur som utgår från kommuninvånare och kunder ska Esboborna involveras i planeringen av tjänsterna och miljön redan från början.

Förberedelser inför vård- och landskapsreformen

Flera viktiga punkter är öppna i fråga om vård- och landskapsreformen, till exempel överföringen av personal samt avtals- och egendomsarrangemangen. Ett bekymmersmoment är hur det nya servicesystemet ska fungera och förmå att svara mot framtidens utmaningar. Det är ännu osäkert hur reformen kommer att påverka den kommunala ekonomin och Esbobornas skattebörda. Staden måste förbereda sig omsorgsfullt på reformen så att verkningarna på Esbobornas tjänster och på stadens ekonomi hålls under kontroll. Samtidigt måste man förbereda sig på att sköta de uppgifter som kvarstår hos staden, såsom att främja hälsa och välfärd, på ett högklassigt sätt.

Revisionsnämndens utvärdering bygger på utvärderingsplanen som omfattar fullmäktigeperioden och på det årliga utvärderingsprogrammet. Utvärderingsberättelsen överlämnades till stadsfullmäktiges ordförande 2.5.2018.

Utvärderingsberättelsen publiceras på svenska på föredragningslistan för fullmäktiges sammanträde 21.5.2018.

Ytterligare upplysningar:

Revisionsnämndens ordförande Paula Viljakainen, tfn 050 5727 497

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

YK:n edelläkävijäkaupungit koolla Davosissa23.1.2019 16:33Tiedote

Espoo on mukana YK:n kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunkien kokoontumisessa Davosin World Economic Forumin yhteydessä. Espoo oli ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka allekirjoitti YK:n edelläkävijäsopimuksen, jonka tavoitteena on 17 kestävän kehityksen tavoitteen (Sustainable Development Goals) saavuttaminen 2025 mennessä. Kokouksessa mm. Oslo ilmoitti tehneensä päätöksen edelläkävijäsopimuksen allekirjoittamisesta.

Espoo Vuoden matkailualue 2018 Suomessa22.1.2019 12:25Tiedote

Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy valitsivat Espoon kautta aikain ensimmäiseksi vuoden matkailualueeksi Suomessa. Vertailussa oli mukana yhteensä 111 kuntaa, seutukuntaa ja maakuntaa, joista majoitustilastoja on saatavilla ympäri vuoden. Jatkossa Vuoden matkailualue Suomessa tullaan valitsemaan vuosittain. Huomionosoituksella halutaan kiinnittää huomiota asioihin, joiden kehittämisen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme