Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Esbo utvecklar stadsmuseet tillsammans med besökarna

Jaa

Esbo stad påbörjar profileringen av kundgrupper i stadsmuseet. Projektet är ett EU-finansierat 6Aika-projekt. Målet är att utveckla stadsmuseets tjänster i en mer kundorienterad riktning.

Vi bjuder med i utvecklingsarbetet museets intressenter från museibesökare till föreningar, företag, forskningsanstalter och aktörer inom Esbo stad. Målet är att tillsammans med intressenterna, med metoder inom servicedesign och samutveckling, först identifiera de olika kundgrupperna och sedan de behov och förväntningar som varje grupp har.  

Växelverkan med kunderna, företagen producerar tjänster

Som slutprodukt uppstår en beskrivning ur kundsynvinkeln av de olika kundgrupperna, hurdana tjänster museet borde erbjuda, hur de olika museiobjekten borde skilja sig från varandra och på vilka sätt de kunde locka besökare.  

Inom projektet skapas också ett förslag på omläggning av tjänsterna, inklusive de digitala tjänsterna. 

− Vi tar med andra ord ställning till hurdana digitala tjänster vi kunde utnyttja antingen genom att komplettera det fysiska museibesöket eller genom att skapa upplevelser till exempel för äldre och för andra kundgrupper som har det svårt att komma till museet, berättar projektchef Tomas Lehtinen från Esbo stads enhet för serviceutveckling.

Stadsmuseet får också tips om hurdana kunddata det lönar sig att samla och hurdana kanaler för respons och växelverkan det är värt att utnyttja vid utvecklingen av verksamheten. Därtill är målet att producera nya affärsidéer, det vill säga skapa möjligheter för företag och samfund att utveckla nya tjänster för museibesökarna i samarbete med stadsmuseet. 

Make with Espoo – alla deltar i utveckling

Stadsmuseets projekt är en av Esbos satsningar på 6Aika-projektet, genom vilket Finlands sex största städer utvecklar öppnare och mer intelligenta tjänster genom att stöda sig på den gemensamma 6Aika-strategin. Vid sidan av att utveckla tjänster är målet med 6Aika förutom att göra de kommunala tjänsterna mer kundorienterade också att skapa ny kompetens, affärsverksamhet och arbetsplatser i Finland. 

Esbo stads 6Aika-projekt baserar sig på samutveckling. Sloganen för stadens samutveckling är ”Make with Espoo”. Den röda tråden är att öppna dörrar och bjuda alla intressenter inom utveckling av tjänster från företag till samfund, forskningsanstalter och kommuninvånare med i att utveckla tjänsterna tillsammans.

Stadsmuseets projekt genomförs av konsultföretaget KPMG Oy som Esbo stads och stadsmuseets partner. Projektet börjar med de första verkstäderna i oktober och slutförs i slutet av 2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektchef Tomas Lehtinen, Esbo stads enhet för serviceutveckling, tfn 043 826 9177, e-post: tomas.lehtinen@esbo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme