Aluehallintovirasto

Esimiehelle ehdollista vankeutta kahden nuoren työntekijän seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 8. joulukuuta mm. erikoispuhdistuksia ja sisäilmapuhdistuksia tekevän yrityksen toimialajohtajan ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Toimialajohtaja tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 120 oheispäiväsakkoon, yhteensä 720 euron sakkorangaistukseen.

Lisäksi toimialajohtaja velvoitettiin mm. maksamaan työntekijöille 1000 euroa kärsimyksestä, 3620 euroa tasa-arvolain mukaista hyvitystä sekä työntekijöiden oikeudenkäyntikuluja 1650 euroa ja 2148,30 euroa. Työnantajayhtiölle vaadittu yhteisösakkovaatimus hylättiin.

Käsiteltävänä oli esimiesasemassa olevan toimialajohtajan kahteen alaikäisen työntekijään kohdistamat seksuaaliset teot yhtiön tiloissa Nokialla. Toimialajohtaja oli tehnyt työsopimukset yrityksen kuvastokuvauksista yrityksen kesätyöntekijän ja toisen nuoren kanssa. Kuvausten yhteydessä toimialajohtaja mm. tarjosi alaikäisille nuorille alkoholijuomia, kosketteli heitä sopimattomalla tavalla, kertoi heille laajasti omasta seksielämästään, vaati heitä kertomaan omista seksikokemuksistaan ja tekemään seksuaalissävytteisiä tekoja. Työntekijät irtisanoutuivat työstään tapahtumien takia.  

Käräjäoikeus totesi, että kohtelemalla nuoria työntekijöitä sopimattomasti toimialajohtaja tahallaan rikkoi myös työturvallisuusmääräyksiä ja aiheutti itse haittaa ja vaaraa nuorten työntekijöiden terveydelle. Oikeus katsoi rangaistusta ankaroittavana tekijänä sen, että toimialajohtaja käytti menettelyssään hyväkseen esimies- ja valta-asemaansa ja kohdisti tekonsa alaisiinsa nuoriin työtekijöihin.

Työsuojeluviranomainen haluaa painottaa, että työsuhde ei velvoita ketään sietämään seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Sellaisesta on syytä ilmoittaa viranomaisille, jotta tekijät saadaan edusvastuuseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Petra Saarenmaa, p. 0295 018 717, petra.saarenmaa@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme