Aluehallintovirasto

Esimies häiritsi työntekijää seksuaalisesti: sakkoja työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yrityksen hallituksen varsinaisen jäsenen työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä 60 päiväsakkoon. Käräjäoikeus katsoi yhteisösakon tuomitsemisen edellytysten täyttyvän, mutta jätti työnantajayhtiön tuomitsematta yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 8.3.2021.

Tapauksessa työnantajayhtiössä hallituksen jäsenenä toiminut työnantajan edustaja toimi esimiehenä ravintolassa. Hän kohdisti ravintolatyöntekijään seksuaalisia tekoja yhtiön tiloissa Helsingissä. Esimies muun muassa kosketteli työntekijää sopimattomalla tavalla, nuoli ja suuteli tämän kättä, kommentoi seksuaalissävytteisesti tämän ulkonäköä ja olemusta, vaihtoi vaatteita tämän edessä, kutsui tätä hellittelynimillä, pyysi työntekijää ajeluille ja syömään sekä ehdotti yhteistä lomamatkaa. Menettely oli ollut toistuvaa ja jatkunut neljän kuukauden ajan. Tapahtumien takia työntekijä jäi ensin sairauslomalle ja myöhemmin irtisanoutui työstään.

Esimies myönsi menetelleensä syyttäjän esittämällä tavalla. Käräjäoikeus totesi, ettei tunnustusta ollut syytä epäillä.

Työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan työssä esiintyvään seksuaaliseen häirintään saatuaan siitä tiedon. Jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, kuten tässä tapauksessa, vastuu menettelystä voi kohdistua tähän, vaikkei työntekijä olisi erikseen ilmoittanut työnantajalle kokemastaan häirinnästä. Työnantajan edustajan edellytetään pidättäytyvän ilman työntekijän ilmoitustakin teoista, jotka ovat sen laatuisia, että työnantajan pitäisi asemansa perusteella ymmärtää niiden aiheuttavan terveysvaaraa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/4984

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, 029 501 6577, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket upphäver stängningsbeslutet för motions- och rekreationsutrymmen i Päijänne-Tavastland - utrymmena kan öppnas 21 april men säkerhetsåtgärder ska vidtas20.4.2021 14:02:29 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver beslutet som förordnade att bland andra utrymmen för motion och rekreation i Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts område ska hållas stängda till den 28 april 2021. Utrymmena kan öppnas för kunder onsdagen den 21 april, men vid användningen av utrymmena ska hygienkraven uppfyllas och säkerställas att deltagarna kan hålla säkert avstånd.

Aluehallintovirasto kumoaa liikunta- ja virkistystilojen sulkupäätöksen Päijät-Hämeessä - tilat voi avata 21.4., mutta turvatoimia on noudatettava20.4.2021 14:00:37 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa päätöksen, jolla se määräsi mm. liikunta- ja virkistystiloja suljettavaksi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella 28.4.2021 asti. Tilat voi avata asiakkaille keskiviikkona 21.4., mutta tilojen käytössä on noudatettava hygieniavaatimuksia ja varmistettava, että osallistujilla on mahdollisuus säilyttää turvavälit.

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme