Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Esiopetusta järjestetään 271 päiväkodissa toimintavuonna 2018-2019

Jaa

Helsingissä järjestetään toimintavuonna 2018-2019 esiopetusta 205 suomenkielisessä kunnallisessa päiväkodissa ja 66 yksityisessä päiväkodissa. Ruotsinkielisistä esiopetuspaikoista päätetään loppuvuodesta.

- ”Tarkistamme joka syksy seuraavan toimintavuoden esiopetusta antavien toimipaikkojen määrän käyttäen hyväksi tietoa alueella asuvien esiopetusikäisten lasten määristä. Esiopetusryhmän muodostumisen edellytyksenä on, että kuhunkin kunnalliseen toimipisteeseen hakee vähintään 13 lasta. Yksityisissä päiväkodeissa edellytyksenä on, että toimipisteeseen hakee vähintään seitsemän lasta. Vain joissakin poikkeuksissa voidaan esiopetusta järjestää myös pienemmälle ryhmälle”, kertoo Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas. - ”Tavoitteena esiopetuksessa on tarjota mahdollisuus myönteisiin oppimiskokemuksiin ja monipuoliseen vuorovaikutukseen vertaisryhmässä.”

Helsingin maksuttomaan esiopetukseen hakeminen tapahtuu samanaikaisesti perusopetukseen ilmoittautumisen kanssa. Toimintavuodelle 2018–2019 kouluun ilmoittautuminen ja esiopetukseen haku on 8.–24.1.2018. Hausta tiedotetaan tammikuun 2018 alussa, jolloin myös kaikki vuonna 2012 syntyneet lapset saavat esiopetuksen hakemiseen ohjeistavan kirjeen kotiin. Lisätietoja voi kysyä myös lapsen omasta varhaiskasvatuspaikasta.

Esiopetuspaikka osoitetaan lapselle oman asuinalueen oppilaaksiottoalueella esiopetusta antavasta päiväkodista. Vanhempien toiveet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Esiopetusta antavassa päiväkodissa varhaiskasvatuksessa olevat oman oppilaaksiottoalueen lapset jatkavat samassa paikassa. Tavoitteena on mahdollisimman joustava jatkumo lapselle varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kautta kouluun.

Jatkossa eskarit ovat entistä taitavampia kielinikkareita

Tulevalla strategiakaudella lisätään varhaiskasvatukseen kielipainotteista ja kaksikielistä opetusta.  Jo nyt 2017-2018 toimintakaudella noin 320 eskarilaista osallistuu kielirikasteiseen esiopetukseen ja noin 110 ruotsinkielen kielikylvyn esiopetusryhmiin.

Esiopetuksen kielipainotus kasvaa kaudella 2018-2019, kun kasvatuksen ja koulutuksen toimiala käynnistää kahdella alueella kaksikielisen suomi–englanti esiopetuksen ja Pasilan peruskoulussa käynnistyvän kaksikielisen suomi–saame-perusopetuksen yhteyteen tulee myös esiopetusta. Toimintakaudella 2018–2019 jatketaan myös kielirikasteisen esiopetuksen järjestämistä sovituissa kunnallisissa päiväkodeissa. Englannin kielellä kielirikasteista esiopetusta järjestetään päiväkoti Himmelin, Pertun, Vaskiniityn ja Maunulan esiopetusryhmissä, venäjän kielellä päiväkoti Myllynrattaan ja Leipurin esiopetusryhmissä, espanjan kielellä päiväkoti Kesäheinän ja Alku-Käpylinnan esiopetusryhmissä. Kielipainotukset suunnitellaan siten, että opiskelu voi jatkua perusopetuksessa.

Yksityisen varhaiskasvatuksen esiopetukseen on suunnitteilla 19 englanninkielen kielipainotteista päiväkotia, kaksi ruotsinkielistä, kolme ranskankielistä, kaksi espanjankielistä ja yksi vironkielinen päiväkoti.

Lisätietoja:

Helsingin kasvatus ja koulutus

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368 , satu.jarvenkallas@hel.fi

Nina Onufriew, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puh. 09 310 42550, nina.onufriew@hel.fi

Helsingin esiopetussuunnitelma

Eskareiden toiveita ja odotuksia päiväkoti Eirassa

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt25.4.2018 16:58Tiedote

Saamamme tiedon mukaan lastentarhanopettajia on kehotettu tuomaan palkankorotuspyyntöjä varhaiskasvatuksen esimiehille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatusyksiköt ottavat vastaan lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt. Toimialalla kootaan esitykset toimialan palkankorotustarpeista ja välitetään näkemys niistä kaupunginkansliaan palkkaneuvotteluja varten. Kaupunki työnantajana neuvottelee palkkaratkaisuista. Palkankorotuksissa on lähtökohtana tehtävän vaativuus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tullaan tarkastelemaan lastentarhanopettajan tehtäväkuva vuoden 2018 aikana. Lisätietoja: Tiina Harju-Kukkula henkilöstöpalvelut, henkilöstöpäällikkö tiina.harju-kukkula@hel.fi, puh. 09 310 33939 Satu Järvenkallas varhaiskasvatusjohtaja satu.jarvenkallas@hel.fi, puh. 09 310 43368 Niclas Grönholm ruotsinkielisten palveluiden johtaja niclas.gronholm@hel.fi, puh. 09 310 86225 Liisa Pohjolainen kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja liisa.pohjolainen@hel.fi, puh. 09 31

Helsingin peruskoulujen A1-kielten tuntijako ja koulukohtaiset A2-kielet päätetty24.4.2018 17:14Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 24.4. suomenkielisen perusopetuksen A1-kielen tuntijaosta. Kaikille koululaisille yhteistä A1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä vuosiluokalla 1.8.2018 alkaen ja kaksi vuosiviikkotuntia toisella vuosiluokalla 1.8.2019 alkaen. Jaosto päätti myös 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-kielen koulukohtaisista kielivaihtoehdoista.

Helsingfors begränsar verksamheten i småbarnspedagogiken på eftermiddagen 25.4. på grund av manifestationen24.4.2018 16:57Tiedote

En politisk manifestation ordnas 25.4.2018 kl. 12–18 av följande fackorganisationer: Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty, social- och hälsovården fackorganisation Tehy, närvårdar- och primärskötarförbundet Super och fackorganisationen Talentia. Det är en protest mot den lag om småbarnspedagogik som är under beredning. Manifestationen inverkar på den småbarnspedagogiska service som sektorn för fostran och utbildning i Helsingfors ansvarar för. Från och med kl. 12 på onsdagen är vi tvungna att koncentrera och begränsa verksamheten i daghemmen, familjedagvården, gruppfamiljedagvården och lekparkerna på.

Helsingin varhaiskasvatus supistaa toimintaansa iltapäivällä 25.4. mielenilmauksen johdosta24.4.2018 15:52Tiedote

JHL, Jyty, Tehy, Super ja Talentia järjestävät 25.4.2018 klo 12-18 poliittisen mielenilmauksen, jolla vastustetaan valmisteilla olevaa varhaiskasvatuslakia. Mielenilmaus vaikuttaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen palveluihin. Keskiviikkona klo 12 alkaen päiväkotien, perhepäivähoidon, ryhmäperhepäivähoidon ja leikkipuistojen toimintaa joudutaan keskittämään ja supistamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme