Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Esiopetusta järjestetään 271 päiväkodissa toimintavuonna 2018-2019

Jaa

Helsingissä järjestetään toimintavuonna 2018-2019 esiopetusta 205 suomenkielisessä kunnallisessa päiväkodissa ja 66 yksityisessä päiväkodissa. Ruotsinkielisistä esiopetuspaikoista päätetään loppuvuodesta.

- ”Tarkistamme joka syksy seuraavan toimintavuoden esiopetusta antavien toimipaikkojen määrän käyttäen hyväksi tietoa alueella asuvien esiopetusikäisten lasten määristä. Esiopetusryhmän muodostumisen edellytyksenä on, että kuhunkin kunnalliseen toimipisteeseen hakee vähintään 13 lasta. Yksityisissä päiväkodeissa edellytyksenä on, että toimipisteeseen hakee vähintään seitsemän lasta. Vain joissakin poikkeuksissa voidaan esiopetusta järjestää myös pienemmälle ryhmälle”, kertoo Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas. - ”Tavoitteena esiopetuksessa on tarjota mahdollisuus myönteisiin oppimiskokemuksiin ja monipuoliseen vuorovaikutukseen vertaisryhmässä.”

Helsingin maksuttomaan esiopetukseen hakeminen tapahtuu samanaikaisesti perusopetukseen ilmoittautumisen kanssa. Toimintavuodelle 2018–2019 kouluun ilmoittautuminen ja esiopetukseen haku on 8.–24.1.2018. Hausta tiedotetaan tammikuun 2018 alussa, jolloin myös kaikki vuonna 2012 syntyneet lapset saavat esiopetuksen hakemiseen ohjeistavan kirjeen kotiin. Lisätietoja voi kysyä myös lapsen omasta varhaiskasvatuspaikasta.

Esiopetuspaikka osoitetaan lapselle oman asuinalueen oppilaaksiottoalueella esiopetusta antavasta päiväkodista. Vanhempien toiveet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Esiopetusta antavassa päiväkodissa varhaiskasvatuksessa olevat oman oppilaaksiottoalueen lapset jatkavat samassa paikassa. Tavoitteena on mahdollisimman joustava jatkumo lapselle varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kautta kouluun.

Jatkossa eskarit ovat entistä taitavampia kielinikkareita

Tulevalla strategiakaudella lisätään varhaiskasvatukseen kielipainotteista ja kaksikielistä opetusta.  Jo nyt 2017-2018 toimintakaudella noin 320 eskarilaista osallistuu kielirikasteiseen esiopetukseen ja noin 110 ruotsinkielen kielikylvyn esiopetusryhmiin.

Esiopetuksen kielipainotus kasvaa kaudella 2018-2019, kun kasvatuksen ja koulutuksen toimiala käynnistää kahdella alueella kaksikielisen suomi–englanti esiopetuksen ja Pasilan peruskoulussa käynnistyvän kaksikielisen suomi–saame-perusopetuksen yhteyteen tulee myös esiopetusta. Toimintakaudella 2018–2019 jatketaan myös kielirikasteisen esiopetuksen järjestämistä sovituissa kunnallisissa päiväkodeissa. Englannin kielellä kielirikasteista esiopetusta järjestetään päiväkoti Himmelin, Pertun, Vaskiniityn ja Maunulan esiopetusryhmissä, venäjän kielellä päiväkoti Myllynrattaan ja Leipurin esiopetusryhmissä, espanjan kielellä päiväkoti Kesäheinän ja Alku-Käpylinnan esiopetusryhmissä. Kielipainotukset suunnitellaan siten, että opiskelu voi jatkua perusopetuksessa.

Yksityisen varhaiskasvatuksen esiopetukseen on suunnitteilla 19 englanninkielen kielipainotteista päiväkotia, kaksi ruotsinkielistä, kolme ranskankielistä, kaksi espanjankielistä ja yksi vironkielinen päiväkoti.

Lisätietoja:

Helsingin kasvatus ja koulutus

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368 , satu.jarvenkallas@hel.fi

Nina Onufriew, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puh. 09 310 42550, nina.onufriew@hel.fi

Helsingin esiopetussuunnitelma

Eskareiden toiveita ja odotuksia päiväkoti Eirassa

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

A1-kielen opiskeleminen käynnistyy Helsingissä 1. luokalta syksystä 2018 alkaen16.11.2017 13:24Tiedote

Helsingin uudessa kaupunkistrategiassa näkyy vahvasti panostus varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Vuoden 2018 talousarvioehdotus sisältää määrärahalisäyksen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, joten budjetti mahdollistaa strategian toteutuksen aloittamisen ensi vuonna muun muassa ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen eli A1-kielen opettamisen peruskouluissa jo ensimmäiseltä luokalta lähtien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme