Suomen Kennelliitto ry

Esitys eläinten hyvinvointilaiksi edistää monilla tavoin koirien hyvinvointia

Jaa

Hallituksen 22. syyskuuta julkaisema esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista edistää monilla tavoin koirien hyvinvointia, kiittää Suomen Kennelliitto. Puuttuminen pentutehtailuun ja koirien salakuljetukseen on tarpeen, samoin jalostusäännösten selkiyttäminen.

Kuva: Hannu Huttu
Kuva: Hannu Huttu

Lakiesityksessä on monia kiitettäviä asioita, kuten vaatimus siitä, että ihmisen hoidossa olevan eläimen tulisi voida toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeitaan.

Pentutehtailuun puututaan kieltämällä alle puolivuotiaiden pentujen tuonti Suomeen, jos tarkoituksena on myydä pentu eteenpäin neljän kuukauden kuluessa tuonnista. Lisäksi koirien ja kissojen myynti-ilmoittelun sisällölle säädetään vähimmäisvaatimukset.

- Nämä keinot ovat tarpeen. Olemme Kennelliitossa tuoneet jo vuosia aktiivisesti esille huolta pentutehtailusta ja koirien salakuljetuksesta. Lausuntokierroksella toimme esille sen, että karenssiaikaa pentujen myynnille tulee pidentää esitetystä kahdesta kuukaudesta. Nyt esitettävä neljän kuukauden määräaika voisi olla vieläkin pidempi, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Pentutehtailun ja eläinten salakuljetuksen valvontaan liittyy suuria haasteita. Uuden eläinten hyvinvointilain puitteissa tulee varmistaa, että viranomaisilla on tarpeeksi tehokkaat keinot puuttua tällaiseen toimintaan, ja myös riittävästi resursseja.

Koirien jalostuksesta selkeämmät linjaukset säädösten tasolla

Toinen keskeinen asia koirien hyvinvoinnin kannalta on jalostusäännösten tarkennus ja selkeytys.

- Kirjaus elinvoimaisten, toimintakykyisten ja terveiden eläinten tuottamiseen on tärkeää saada lakiin. Nämä ovat myös Kennelliiton yleisen jalostusstrategian tavoitteita, painottaa Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio.

Lakiesityksen mukaan koirien ja kissojen jalostuksen valvontaa tehostetaan säätämällä eläinlääkäreille ilmoitusvelvollisuus sellaisista perinnöllisistä sairauksista ja vioista, joista aiheutuu rajoituksia jalostuskäyttöön. Ilmoitus tehdään valmisteilla olevaan Ruokaviraston koira- ja kissarekisteriin.

Siitä, millaiset perinnölliset viat ja sairaudet rajoittavat koiran jalostuskäyttöä, on tarkoitus säätää jalostusasetuksessa. Kennelliitto pyrkii vaikuttamaan asetuksen valmisteluun varmistaakseen, että säädökset ovat selkeitä, eikä niissä ole tulkinnanvaraa.

Kennelliitto pyrkii vaikuttamaan aktiivisesti myös eläinkilpailuiden ja näyttelyiden järjestämistä sekä järjestäjien pätevyyttä koskevien tarkempien säännösten laadintaan. Ruokaviraston on tarkoitus laatia tarkempi ohjeistus siitä, millaiset eläinkilpailut kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

- Selkeiden säännösten lisäksi haluamme vaikuttaa siihen, että siirtymäajat ovat riittäviä, ja koiraharrastustoiminnan jatkuvuus voidaan turvata. Koiraharrastuksen piirissä on Suomessa kaikkiaan noin puoli miljoonaa koiranomistajaa ja koiraharrastajaa, muistuttaa Lehkonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja
Kirsi Sainio
kirsi.sainio@kennelliitto.fi
puh. 044 218 4431 (tavoitettavissa puhelimitse 23.9.2022 kello 15 saakka)

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi

Kuvat

Kuva: Hannu Huttu
Kuva: Hannu Huttu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä ja yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Finska Kennelklubben: Registreringen av hundar i Livsmedelsverkets register ska vara billig och enkel för att registrets mål ska realiseras2.12.2022 10:31:06 EET | Tiedote

Från och med början av 2023 införs ett hundregister som upprätthålls av Livsmedelsverket och till vilket alla levande hundars identifierings- och innehavaruppgifter ska anmälas före årets slut. Finka Kennelklubben framhäver att det ska vara billigt och enkelt för hundägare att anmäla uppgifter till registret, för att så många som möjligt ska anmäla sina hundar.

Suomen Kennelliitto: Koiran rekisteröinnin Ruokaviraston rekisteriin tulee olla edullista ja helppoa, jotta rekisterin tavoitteet toteutuvat2.12.2022 10:30:32 EET | Tiedote

Vuoden 2023 alusta otetaan käyttöön Ruokaviraston ylläpitämä koirarekisteri, johon kaikkien elossa olevien koirien tunniste- ja haltijatiedot on ilmoitettava viimeistään vuoden loppuun mennessä. Suomen Kennelliitto painottaa sitä, että koirien tietojen ilmoittamisen rekisteriin tulee olla koirien omistajille edullista ja helppoa, jotta mahdollisimman moni koiranomistaja ilmoittaa koiransa rekisteriin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme