Jyväskylän yliopisto

Espanjan poliittinen sanasto uudistui vuoden 1931 reformeissa

Jaa

MA Francisco Bellidon väitöstutkimustarkastelee Espanjan parlamentissa aikaansaatuja käsitteellisiä muutoksia, jotka uudistivat maan poliittista sanastoa. Perustuslakia koskeva keskustelu käytiin elokuusta joulukuuhun vuonna 1931, ja se loi ensimmäisen perustan demokratialle 1900-luvun Espanjassa.

Francisco J. Bellido
Francisco J. Bellido

Tasavaltalaisen hallitusmuodon rakentamiseen pyrkineet kansanedustajat muotoilivat demokraattisen perustuslain, mutta myös uuden poliittisen sanaston. Sillä oli valtava vaikutus monien poliittisten käsitteiden kehitykseen. Niitä ovat esimerkiksi valtio, reformi, vallankumous, suvereniteetti, omantunnonvapaus ja omistusoikeudet.

Espanjalaiset kansanedustajat uudistivat kansallista politiikan kieltä tuomalla siihen demokratian sanastoa, joka sanallisti tasavaltalaisten odotukset ja toiveet täsmällisemmiksi vaatimuksiksi: valtion ja hallinnon uudelleen rakentaminen, maatalousreformi, paremmat työehdot työläisille, ja kaikille yhteinen kansakoulutasoinen opetus.

Parlamentin kiistely valtion taloudellisista ja hallinnollisista mahdollisuuksista näiden uudistusten edistämiseen johti puolueiden erimielisyyteen, mutta toisaalta lisäsi kansanedustajien argumenttien kirjoa ja omaperäisyyttä. Parlamenttisalissa pidettiin perustelevia puheita ja annettiin improvisoituja ja vakuuttavia vastauksia poliittisille kilpailijoille perustuslakihankkeen tiimoilta. Kansanedustajien esiintymisissä näkyivät sekä oppineisuus että ideologinen moninaisuus.

Keskustelun teemat vaihtelivat retoriikasta julkisoikeuteen, poliittisen ajattelun historiaan ja politiikan teoriaan. Yhdessä ne muovasivat uuden poliittisen järjestelmän perustaa ja valottivat parlamentaarisen sanaston käsitteellisiä muutoksia. Bellido on valinnut tutkimukseensa viisi keskeistä debattia, jotka koskevat valtiota, sosiaalisten oikeuksien tunnustamista, niin sanottua uskontokysymystä, omistusoikeuksia ja presidentin virkaa.

MA Francisco J. Bellidon politiikan väitöskirjan "The Spanish Constitutional Debate of 1931: A Study in the Conceptual Innovation of Parliamentary Politics" tarkastustilaisuus pidetään 17.12.2020 alkaen klo 12.00. Vastaväittäjänä toimii postdoctoral researcher, PhD Joris Gijsenbergh (Radboud University, Alankomaat) ja kustoksena yliopistonopettaja, YTT Hanna-Mari Kivistö. Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-bellido-171220

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358408054619

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8463-2

Lisätietoa:

Francisco J. Bellido, frjabell@student.jyu.fi, Puh. +34654282438

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Francisco J. Bellido
Francisco J. Bellido
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme