Vaasan kaupunki - Vasa stad

Espanjansiruetana leviää Kotirannalla ja Asevelikylässä – alueen asukkaita pyydetään kiinnittämään huomiota pihoihinsa

Jaa

Vaasan kaupungin viheralueyksikkö on jo neljän vuoden ajan pyrkinyt hävittämään Kotirannalla viljelypalstan ympäristössä esiintyvää espanjansiruetanapopulaatiota. Alkuperäisen esiintymisalueen lisäksi haitallinen vieraslaji on levinnyt viime aikoina Asevelikylän länsiosiin. Viheralueyksikön torjuntatoimenpiteiden lisäksi myös alueiden asukkaita pyydetään kiinnittämään huomiota pihoihinsa.

Espanjansiruetana on määritelty kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi, jolle kelpaa monenlainen ravinto ja joka voi näin ollen aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä. Espanjansiruetana syö muun muassa koriste- ja hyötykasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita, sekä eläinten raatoja.

Etanoiden keräämisen helpottamiseksi esiintymän ydinalueen kasvillisuus on pidetty matalana. Alue on myös myrkytetty kahteen otteeseen tänä kesänä. Myös alueen asukkaiden toimenpiteillä on suuri merkitys leviämisen estämiseksi.

– Olemme onnistuneet pitämään espanjansiruetanaesiintymän jokseenkin samalla pienellä alueella jo vuosia, mutta populaatio on kuitenkin sinnikäs. Leviämisen estäminen on kuitenkin paljolti myös yksityisten tontinomistajien valppauden varassa. Toivommekin, että asiaan kiinnitetään huomiota ja torjunta aloitetaan heti, kun etanoita havaitaan, kertoo viheralueyksikön työnsuunnittelija Simo Marttila.

Näin tunnistat ja hävität espanjansiruetanan

Espanjansiruetana on levinnyt Suomeen todennäköisesti ulkomailta tuotujen kasvien ja kasvien mullan mukana. Ensimmäiset havainnot Suomessa tehtiin Ahvenanmaalla jo 90-luvulla, minkä jälkeen laji on levinnyt hiljalleen useisiin kaupunkeihin aina Rovaniemeä myöten. Vaasan ensimmäiset havainnot tehtiin vuonna 2011 Kotirannalla.

– Suomessa espanjansiruetanan yleisin värimuoto on punaruskea, jollaisista Vaasankin kanta koostuu. Aikuinen espanjansiruetana on 7-14 senttimetrin pituinen ja painaa noin 10 grammaa. Leviäminen uusille alueille tapahtuu pääasiassa kasvien mukana huomaamattomasti matkustavina vaaleina munina, joiden halkaisija on noin 3 mm. Yhdessä ryppäässä munia voi olla muutamia kymmeniä, Marttila selventää.

Sitkeillä aikuisilla espanjansiruetanoilla ei ole Suomessa saalistajia. Etanoiden torjuntaan markkinoidaan erilaisia rautafosfaattituotteita (ns. etanarakeet), koivutislettä, kalkkirakeita ja sukkulamatouutetta, mutta näiden kaikkien vaikutusaika on rajallinen. Mekaaniset esteet kuten erilaiset etana-aidat, sähköaidat ja etanateipit puolestaan soveltuvat lähinnä pienialaisten istutusten suojaamiseen ja voivat hankaloittaa pihan hoitoa.

Tehokas torjunta vaatii aina aikuisten yksilöiden poistamista keräämällä. Keräyksen ohella etanoita voi vähentää myös niin sanotulla olutansalla, jossa etanat hukkuvat houkuttelevan hajuiseen nesteeseen. Kerätyt etanat tapetaan katkaisemalla ne tai pudottamalla kuumaan veteen. Raadot voi laittaa poltettavaan jätteeseen.

Mikäli etanan lajista on epävarmuutta, kaipaat neuvoja niiden hävittämiseen tai haluat ilmoittaa uudesta esiintymästä, ota yhteyttä Vaasan kaupungin ympäristöosastoon tai viheralueyksikköön.

Omalla pihalla esiintyvistä espanjansiruetanoista ja niiden hävittämisestä voi laittaa sähköpostia osoitteeseen ymparistonsuojelu@vaasa.fi. Yleisillä alueilla olevista havainnoista voi puolestaan ilmoittaa osoitteeseen viheralueyksikko@vaasa.fi tai Vaasan kaupungin palautejärjestelmän feedback.vaasa.fi kautta. Valitse kohta Viheralueet ja puistot ja alasvetovalikosta Ilmoitus vieraslajeista.

 

Yhteyshenkilöt

Viheralueyksikön työnsuunnittelija Simo Marttila, 0400668649, simo.marttila@vaasa.fi
Ympäristötarkastaja Esa Hirvijärvi, 0407775176, esa.hirvijarvi@vaasa.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Den 18 september är det hälsovårdarnas dag – de vårdar kommunbor från vaggan till graven17.9.2021 11:59:12 EEST | Tiedote

Hälsovårdarnas arbetsinsats för kommunbornas hälsa är verkligen omfattande och mångsidig. Var och en av oss har fått prata med en hälsovårdare, för de har en viktig roll när det gäller att främja kommunbornas hälsa och välmående från vaggan till graven. Hälsovårdare kan arbeta t.ex. vid mödrarådgivningen, barnrådgivningen, skol- och studenthälsovården samt inom den service som främjar seniorers hälsa.

Terveydenhoitajapäivää vietetään 18.9. – he hoitavat kuntalaisia vauvasta vaariin17.9.2021 11:54:49 EEST | Tiedote

Terveydenhoitajien työpanos kuntalaisten terveyden eteen on todella laaja ja monipuolinen. Jokainen meistä on päässyt ”terkkarin” juttusille, sillä he ovat tärkeässä roolissa kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi vauvasta vaariin. Terveydenhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi äitiysneuvolassa, lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä ikäihmisten terveydenedistämisen palveluissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme