Kainuun ELY-keskus

Espanjansiruetanaa on edelleen havaittu Kajaanissa

Jaa

Espanjansiruetana leviää yhä pohjoisemmaksi. Laji on haitalliseksi säädetty vieraslaji, joka kannattaa tavatessa tuhota.

Kajaanin Petäisenniskasta on jälleen löydetty espanjansiruetanaa (Arion vulgaris), joka on vieraslajilain mukaan säädetty haitalliseksi vieraslajiksi. Espanjansiruetana aiheuttaa puutarhoissa kasvistoille massatuhoja ja se kannattaa tuhota tavattaessa. Edellisen kerran espanjansiruetanoita löytyi Petäisenniskasta vuosi sitten.

Espanjansiruetana on kaksineuvoinen ja näin ollen parittelun jälkeen molemmat yksilöt munivat noin 30 munaa. Laji leviää usein munana taimilähetysten mullassa. Laji on tehokas lisääntymään ja viihtyy kosteissa ympäristöissä syöden lähes kaikkia vihreitä kasveja. Etanat hyödyntävät syömällä myös kuolleet lajitoverinsa ja siksi sitä kutsutaan myös tappajasiruetanaksi, vaikka ne eivät tapa toisiaan.

Espanjansiruetana on levinnyt ihmisen mukana yhä pohjoisemmaksi ja sitä on tavattu yksittäin jopa napapiiriltä asti. Runsaammat esiintymät keskittyvät Etelä-Suomeen ja siellä lajia on torjuttu jo useiden vuosien ajan.

Ilmoita havainnoista

Torjunnassa käytetään etanoiden keräämistä ja tappamista, Ferramol-kemikaalia ja sukkulamatoja. Käytettävät sukkulamadot hakeutuvat espanjansiruetanoihin ja tappavat ne. Viime aikoina myös ankkoja on käytetty Etelä-Suomessa etanoiden torjuntaan, sillä ankat syövät niitä mielellään.

Espanjansiruetanan erottaa toisesta kotimaisesta kookkaasta ukkoetanasta varmimmin siitä, että sen hengitysaukko sijaitsee kilven etuosassa ja ukkoetanalla takaosassa. Lisäksi ukkoetanalla on yleensä selässä harjanne, jota siruetanalla ei ole.

Espanjansiruetanasta löytyy lisätietoa vieraslajit.fi -portaalista ja sinne voi tallentaa havaintoja siruetanoista. Samasta portaalista löytyy myös runsaasti tietoa kaikista vieraslajeista. Ilmoita myös Kainuun espanjansiruetanahavainnoista Kainuun ELY-keskukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun vieraslajeista antavat lisätietoja Kainuun ELY-keskuksessa:

vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen, p. 029 502 3799, reima.leinonen@ely-keskus.fi

yksikönpäällikkö Jari Pesonen, p. 029 502 3861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Liityntäliikenne Kuhmosta ja Sotkamosta Kajaanin lentoasemalle päättyy vuodenvaihteessa26.9.2022 15:00:42 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus luopuu Kajaanin lentoaseman liityntäliikenteen järjestämisestä vuodenvaihteessa, kun nykyinen liikennöintisopimus välillä Kuhmo - Sotkamo - Kajaanin lentoasema päättyy. Pääsyynä on vähäinen matkustajamäärä. ELY-keskuksen järjestämä säännöllinen joukkoliikenne reitillä Kuhmo - Sotkamo - Kajaanin matkakeskus jatkuu normaalisti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme