Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo aikoo puolittaa nuorisotyöttömyyden vuoden 2022 loppuun mennessä

Jaa

Espoon kaupunki yhdessä kumppaneidensa kanssa tavoittelee espoolaisten nuorten työttömyyden puolittamista vuoden 2022 loppuun mennessä. Työskentely tavoitteen eteen alkoi jo ennen koronaepidemiaa, mutta nyt sille on tarvetta enemmän kuin koskaan.

Ohjaamotalosta nuoret saavat esimerkiksi uraohjausta matalalla kynnyksellä.
Ohjaamotalosta nuoret saavat esimerkiksi uraohjausta matalalla kynnyksellä.

Koronan myötä nuorisotyöttömyys on noussut Espoossa rajusti. Esimerkiksi huhtikuussa 2020 15–29-vuotiaista oli työttömänä työnhakijana 5283 henkilöä, mikä on 164 % enemmän vuodentakaiseen verrattuna.

Toimenpiteet nuorten työllisyyden edistämiseksi ovat erityisen pinnalla myös tammikuussa 2021 alkavan työllisyyden kuntakokeilun vuoksi. Kokeilussa kuntien roolia työllisyydenhoidossa vahvistetaan ja TE-toimistolta siirtyvät kaupungin vastuulle muun muassa kaikki alle 30-vuotiaat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työttömyysetuuden muodosta riippumatta.

”Nopeus sekä rohkeat ja isot toimenpiteet ovat nyt todella tarpeen, kun elämme nuorten työttömyyden pahinta aikakautta sitten lähihistorian. On meidän kaikkien yhteistä työtä turvata nuorille heidän näköisensä työllistymisen polku”, sanoo nuorten työllistymisen palvelupäällikkö Kirsi Eskelinen Espoon kaupungilta.

 

Nuorten työllisyyden edistäminen edellyttää moneen ilmiöön vaikuttamista

Yksi keino puolittaa nuorten työttömyys on lisätä kohdennettua varhaisen vaiheen tukea, jolloin työttömyysjaksojen määrä vähenee. Toisena keinona on lisätä henkilökohtaista tukea, jolloin alkaneet työttömyysjaksot lyhenevät. Nuorisotyöttömyyttä ei kuitenkaan ratkota keskittymällä pelkästään työllisyydenhoitoon. Osaamisen kehittäminen on yksi keskeisin työllisyyttä edistävä toimenpide.

”Nuorten työllisyyden ekosysteemissä on kyse osaamisen ja työllisyyden liitosta. Omnian rooli on tukea ja ohjata erilaisten koulutusten ja valmennusten kautta nuoria löytämään oman työuransa alku”, toteaa liiketoimintajohtaja Riikka-Maria Yli-Suomu Omniasta.

Käynnissä olevaan nuorten työllisyyden ekosysteemityöskentelyyn osallistuu moniääninen edustus eri alojen toimijoita: Espoon kaupungin lisäksi työssä ovat mukana edustajat Ohjaamotalosta, Uudenmaan TE-toimistosta, Uudenmaan ELY-keskuksesta, Omniasta ja muista oppilaitoksista, Kelasta, nuorten mielenterveyspalveluista (HUS), yrityksistä ja järjestöistä.

”Työ on puolivälissä ja tulokset ovat rohkaisevia. Ekosysteemin rakentajat ovat tunnistaneet työpajoissa ja kyselyiden avulla 345 ratkaisua 15–29-vuotiaiden työttömyyden ennaltaehkäisyyn ja lyhentämiseen. Ratkaisuehdotukset on kategorisoitu ja niiden toteuttamisen nykytila sekä kustannusvaikutukset on analysoitu”, Eskelinen kertoo.

Yksi tärkeimmistä huomioista on, että mikään toimija ei kykene yksin ratkomaan nuorten työllistymistä.

”Työskentelyn tuloksena tunnistetuista käytännön teoista lähes 80 % edellyttää toimijoiden yhteistä työtä tai nuorten saattamista palvelujen välillä. Yli puolet tavoitteen saavuttamisen vaatimista teoista ei myöskään näyttäisi aiheuttavan merkittäviä lisäkustannuksia. Kyse on toimintatavoista ja niiden yhteen sovittamisesta”, Eskelinen korostaa.

Työskentely jatkuu elokuussa, jolloin suunnitellaan toteutustavat alkuvuoden työpajoissa tunnistetuille 20 tärkeimmälle toimenpiteelle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsi Eskelinen
palvelupäällikkö, nuorten työllistymispalvelut
puh. 040 639 3351
kirsi.eskelinen@espoo.fi

Kuvat

Ohjaamotalosta nuoret saavat esimerkiksi uraohjausta matalalla kynnyksellä.
Ohjaamotalosta nuoret saavat esimerkiksi uraohjausta matalalla kynnyksellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

April Jazzin syksyn klubisarja käynnistyy Näyttelykeskus WeeGeellä24.9.2020 16:53:16 EESTTiedote

April Jazzin ja Näyttelykeskus WeeGeen yhteistyössä tuottama konserttisarja tuo kotimaisen jazzin huiput museoympäristöön. Livemusiikki soi kuukauden ensimmäisinä perjantai-iltoina afterwork-hengessä, jolloin konsertteihin ja WeeGeen museoihin on vapaa pääsy. Syksyn aikana juhlitaan Elifantreen ja Riitta Paakki Quartetin levynjulkaisuja, ja nähdään muun muassa Iiro Rantalan ja Maja Mannilan uusi kotimainen kokoonpano.

Esbos ekonomiska förhandlingar avslutades24.9.2020 13:13:20 EESTTiedote

Förhandlingarna mellan ordförandena för fullmäktigegrupperna om programmet En ekonomiskt hållbar stad utmynnade i ett avtal som omfattar fullmäktigegrupperna med undantag av De gröna, Vänsterförbundet och Blå fullmäktigegruppen. Enligt avtalet eftersträvas balans i ekonomin under fem år genom att ökningen av driftsutgifterna och personalstyrkan bromsas upp, investeringskostnaderna minskas, inkomsterna ökas och fastigheter och lokaler som ägs av staden säljs.

Espoon talousneuvottelut päättyivät24.9.2020 13:10:39 EESTTiedote

Valtuustoryhmien puheenjohtajien neuvottelut Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelmasta päättyivät sopimukseen, jossa ovat mukana valtuustoryhmät lukuunottamatta Vihreitä, Vasemmistoliittoa ja Sinisiä. Sopimuksen mukaan talouden tasapainoa haetaan viiden vuoden aikana hidastamalla käyttömenojen ja henkilöstömäärän kasvua, pienentämällä investointikustannuksia, kasvattamalla tuloja sekä myymällä kaupungin omistamia kiinteistöjä ja toimitiloja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme