Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo aikoo pysyä Euroopan kestävimpänä kaupunkina ja olla hiilineutraali 2030

Jaa

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina toimenpidesuunnitelmaa, jolla edistetään Espoon tavoitetta olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä.

Hiilineutraali Espoo 2030
Hiilineutraali Espoo 2030

Kymmeniä konkreettisia toimenpiteitä sisältävä suunnitelma toteuttaa kansainvälistä kaupunginjohtajien energia- ja ilmastosopimusta (Covenant of Mayors for Climate and Energy), joka on kaupunkien merkittävin ilmastositoumus.

”Toimenpidesuunnitelma ja sen valmistelussa tehdyt selvitykset ja laskelmat osoittavat, että hiilineutraali Espoo 2030 on mahdollinen”, toteaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

”Espoo on eurooppalaisten kaupunkien vertailussa osoittautunut voimakkaasta kasvustaan huolimatta Euroopan kestävimmäksi kaupungiksi, ja sitä haluamme olla jatkossakin. Tavoitteisiin pääseminen onnistuu vain yhteistyössä asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten kanssa.”

Kaukolämpö ja liikenne merkittävimmät

Päästövähennystoimista keskeisimpiä on Espoon kaupungin ja Fortumin yhteistyö, joka tähtää hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon ja kivihiilen polton lakkaamiseen vuoden 2025 aikana. Suomenojalla otetaan vuodesta 2021 alkaen käyttöön uusi jäteveden lämmön talteenoton yksikkö. Kivenlahden lämpölaitoksen uusi pellettiyksikkö ja Otaniemeen St1:n toteuttama geolämpöhanke  käynnistyvät ensi vuonna. Tärkeitä lähiajan kehityskohteita ovat datakeskushankkeet, älykkäät kulutusjoustoratkaisut, hukkalämpöjen hyödyntäminen ja mahdolliset biohankkeet. Näiden hankkeiden toteuduttua yli puolet Espoon kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvalla energialla jo vuonna 2022.

Liikenteen päästöjä vähennetään suuntaamalla kaupungin kasvua hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen sekä kehittämällä raideliikennettä ja päästötöntä bussiliikennettä. Espoossa on hyvät mahdollisuudet edistää puhtaiden liikenteen polttoaineiden ja sähköisen liikenteen kaupunkiratkaisuja yhdessä yritysten ja kaupunkilaisten kanssa. Sähköinen bussiliikenne Leppävaarassa, laaja sähköautojen latausverkosto, uusiutuva diesel kaupungin työkoneissa ja hyvä jakeluverkosto kaupunkilaisille sekä biokaasun valmistus paikallisista jätteistä ovat esimerkkejä ratkaisuista, joihin hiilineutraali elämä kaupungeissa tukeutuu.

Hiilineutraaliustavoitetta edistää Espoon viiden kaupunkikeskuksen malli. ”Verkostomaisen, raideliikenteeseen eli metroon, kaupunkirataan ja Raide-Jokeriin perustuvan kaupunkirakenteen kehittäminen tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia uusien kestävää kehitystä edistävien innovaatioiden hyödyntämiselle”, Mäkelä korostaa.

Toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta raportoidaan Covenant of Mayors -toimistoon kahden vuoden välein. Päästölaskelmat ja toimenpiteiden tulokset raportoidaan neljän vuoden välein.  Hiilineutraaliustavoite on Espoossa määritelty 80 %:n absoluuttiseksi päästövähennykseksi vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tämä on tiukempi tavoite kuin sopimuksessa edellytetään.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, 046 877 3953

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, 050 59 33359

Kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala, 043 824 5427

Johtava ympäristöasiantuntija Leena Sjöblom, 050 353 3063

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hiilineutraali Espoo 2030
Hiilineutraali Espoo 2030
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo-mitalit jaettiin itsenäisyyspäivän juhlassa6.12.2019 15:00:00 EETTiedote

Espoo-mitalit jaettiin 13 henkilölle kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa 6.12.2019 Espoo Metro Areenalla. Mitalin saivat Mastonvartijoiden lippukunnanjohtaja Havu Härmä, ENCEn CS-teamin kapteeni Aleksi ”allu” Jalli, valtuutettu Johanna Karimäki, vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen, Väylä ry:n toiminnanjohtaja Iiris Mikkilä, Aalto-yliopiston provosti Kristiina Mäkelä, ikämiesten koripallon MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Mika Numminen, valtuutettu Kimmo Oila, ravivalmentaja Pertti Puikkonen, SPR:n Keski-Espoon osaston puheenjohtaja Katri Rannisto, jääkiekkomaalivahti Noora Räty, jääkiekkoilija Jere Sallinen ja kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni.

Staden delade ut Esbomedaljer på självständighetsdagens gala6.12.2019 15:00:00 EETTiedote

Esbomedaljer delades ut till 13 personer på självständighetsdagens gala 6.12.2019 på Metroarenan. Medaljörerna är Havu Härmä, kårchef för scoutkåren Mastonvartijat, Aleksi ”Allu” Jalli, kapten för ENCE:s Counter-Strike-team, Johanna Karimäki, fullmäktigeledamot, Matti Lyytikäinen, äldreomsorgsdirektör, Iiris Mikkilä, verksamhetsledare för Väylä ry, Kristiina Mäkelä, provost vid Aalto-universitetet, Mika Numminen, ordförande för organisationskommittén, Kimmo Oila, fullmäktigeledamot, Pertti Puikkonen, travtränare, Katri Rannisto, ordförande för Finlands röda kors’ avdelning i mellersta Esbo, Noora Räty, målvakt, Jere Sallinen, ishockeyspelare och Jaana Tyrni, biblioteksdirektör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme