Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo haluaa tarjota kaikille nuorille harrastusmahdollisuuksia

Jaa

Kun koulupäivät päättyvät kaikissa Espoon yläkouluissa keskiviikkoisin viimeistään klo 14.30, on yläkoululaisilla sen jälkeen mahdollisuus harrastaa. Toimintamalli otettiin käyttöön kaikissa Espoon yläkouluissa kuluvan syyslukukauden alusta lähtien. Kyseessä on kahden vuoden kokeilu, jonka aikana seurataan toimintaa, nuorten tahtoa ja osallistumista sekä kuullaan myös rehtoreiden näkemyksiä.

Kyseessä on koko sivistystoimen yhteinen ponnistus nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tutkimukset osoittavat, että juuri yläkouluvaiheessa riskit syrjäytymiselle ovat erittäin suuret. Mallin tarkoituksena on tehdä harrastaminen mahdollisimman helpoksi ja tarjota harrastusmahdollisuuksia myös niille nuorille, joilla ei vielä ole omaa harrastusta.

Harrastusten järjestämisessä tehdään tiivistä yhteistyötä eri liikunta- ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Tarjolla on maksuttomia harrastusmahdollisuuksia eri liikuntalajeista mediatyöpajoihin ja kokkikerhoista kädentaitoihin. Harrastaminen ei myöskään vaadi pitkäaikaista sitoutumista, vaan nuori voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Kiinnostusta ovat herättäneet mm. miekkailu ja kokkailu.

Ryhmien toimintaa ja osallistujamääriä seurataan tarkasti ja muutoksia tehdään saadun palautteen mukaan.

Nuorten harrastamisen tukeminen on yhteinen tavoite

Espoon valtuusto on pitänyt nuorten syrjäytymisen ehkäisyä tärkeänä ja esittänyt toivomuksen urheiluakatemiamallin (Urhea-toiminta) juurruttamisesta Espoon yläkoulurakenteeseen. Espoon liikuntatoimella on määräraha toiminnan kehittämiseen.  Koska toimintaa haluttiin laajentaa koskemaan kaikkia nuoria ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia, ryhdyttiin sivistystoimessa poikkihallinnollisessa työryhmässä suunnittelemaan harrasteikkunan toteuttamista koulupäivän yhteyteen. Työryhmässä todettiin, että valmius aloittaa toiminta olisi syyslukukaudesta 2018.

Valtuuston hyväksymässä kuluvan vuoden talousarviossa on maininta Urhea-toiminnan aloittamisesta. Toiminta sisältyy liikunta- ja nuorisolautakunnan helmikuussa 2018 hyväksymään käyttösuunnitelmaan. Suomenkielinen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta   on tammikuussa 2017 päättänyt urheiluakatemiatoiminnan toteuttamisesta Espoon yläkouluissa.  

Suomenkielisen opetuksen rehtorit käsittelivät asiaa aluepäälliköiden johdolla syyskuussa 2017. Kokouksissa keskusteltiin yhteisen suunnitteluajan käyttöönottamisesta, joka tukisi myös Urhea-lähiliikuntakoulutoiminnan järjestämistä. Liikuntatoimen edustajat esittelivät asiaa suomenkielisen opetustoimen aluepäälliköille marraskuussa 2017. Keväällä 2018 järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa rehtoreille kerrottiin harrastusiltapäivän perusteista ja toimintaperiaatteista. Toimintamallia pidettiin yleisesti hyvänä.

Alun perin linjattiin, että keskiviikkoisin koulupäivät yläkouluissa päättyisivät klo 14. Lukujärjestysten laatimisen helpottamiseksi linjausta muutettiin myöhemmin siten, että koulu voi päättyä keskiviikkoisin klo 14.30.

Ruotsinkielisissä yläkouluissa Urhea-toiminta on pyörinyt jo useamman lukuvuoden ajan. Tästä syksystä keskiviikkoiltapäivien matalan kynnyksen harrastustoimintaa on kehitetty sivistystoimen yhteisten linjausten mukaisesti.

Keskiviikkoiltapäivän koko harrastustarjonta löytyy osoitteesta www.harrastushaku.fi hakusanalla yläkoululaisille. 

Lisätietoja:

liikunta- ja nuorisopalvelujen johtaja Martti Merra, puh. 043 824 9586
perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen, puh. 050 354 6840

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme