Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo kouluttaa lukiolaisista valkohattuhakkereita

Jaa

Espoon lukiolaiset pääsevät syksyllä 2018 hakkeroimaan kaupungin tietojärjestelmiä luvan kanssa. Kyse on eettisen hakkeroinnin kurssista, jossa opiskelijat muun muassa testaavat kaupungin kehitysvaiheessa olevien järjestelmien tietoturvaa – toiminnassa oleviin järjestelmiin he eivät pääse käsiksi.

Espoon kaupunki haluaa näin osoittaa yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla nuorille mahdollisuuksia kehittää hakkerointitaitojaan hyvään tarkoitukseen. Bonuksena kaupunki saa arvokasta tietoa mahdollisista tietoturva-aukoista ja voi hyödyntää sitä sovelluskehityksessään.

– Tietotekniikkaa harrastavat lukioikäiset saattavat vahingossa ajautua laittoman hakkeroinnin piiriin. Tämä on konkreettinen tapa auttaa nuoria tunnistamaan laillisen ja laittoman hakkeroinnin eroja. Samalla tutustutamme nuoria tietoturva-alaan ja sen työllistymismahdollisuuksiin, kertoo Espoon kaupungin tietoturvapäällikkö Matti Parviainen.

Tarjolle kaikkiin Espoon lukioihin

Kurssi tulee tarjolle syksyllä 2018 kaikkiin Espoon lukioihin. Jos se tuottaa lupaavia tuloksia, toimintatapa konseptoidaan ja tarjotaan lukioiden yhteisellä tarjottimella pysyvänä kurssina.

Suuri osa kurssista järjestetään verkko-opetuksena. Siihen sisällytetään hakkerointikilpailu, jossa nuoret pääsevät testaamaan osaamistaan ja haastamaan rajojaan. Kilpailuun sisällytetään kuitenkin useampia taitotasoja, jotta myös aiheeseen vasta perehtyvät innostuisivat kokeilemaan ja kehittämään taitojaan. Kilpailun parhaat palkitaan kaupungin stipendein.

– Ehkä lukiokoulutuksessa pitäisi olla myös teknologiadiplomi, jonka osa tämä kurssi voisi olla. Espoo haluaa olla kehittämässä tähän mallia, lukiolinjan päällikkö Tapio Erma sanoo.

Yhteiskehittämistä espoolaisyrityksen kanssa

Kurssi toteutetaan espoolaisen tietoturva-alan yrityksen 2NS:n (Second Nature Security Oy) kanssa koulujen ja yritysten yhteiskehittämisen periaatteita ja sopimusmallia hyödyntäen.  Toimintaa kutsutaan lyhenteellä KYKY, joka tulee nimestä ”Koulujen ja yritysten kiihdytetty yhteiskehittäminen” ja tarkoittaa, että opettajat ja oppilaat osallistuvat uusien tuotteiden ja palvelujen kokeilemiseen ja kehittämiseen.

Yritykset puolestaan saavat KYKY-toiminnassa käyttäjäpalautetta aikaisessa tuotekehitysvaiheessa, mikä parantaa työn tuottavuutta ja tuotteen laatua, säästää aikaa ja rahaa.

2NS ei saa työstä rahallista korvausta, vaan yhteiskehittämisen periaatteen mukaisesti on työpanoksellaan mukana osallistamassa nuoria ja kehittämässä eettisestä hakkeroinnista varteenotettavia urapolkuja.

– Olemme iloisia, että pääsemme opettamaan nuorille hakkerointitaitojen tärkeyttä. Mitä paremmin ymmärtää ohjelmistojen haavoittuvuuksia, sitä paremmin osaa myös suojautua niitä vastaan. Samalla pääsemme näyttämään heille konkreettisesti, kuinka ohjelmistojen kehittämisessä voidaan minimoida erilaiset turva-aukot ja haavoittuvuudet, toteaa 2NS:n toimitusjohtaja Mika Holmberg.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tietoturvapäällikkö Matti Parviainen, Espoon kaupunki, puh. 043 827 0246, matti.parviainen@espoo.fi

lukiolinjan päällikkö Tapio Erma, Espoon kaupunki, puh. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi

toimitusjohtaja Mika Holmberg, 2NS, puh. 040 843 9412, mika.holmberg@2ns.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo mukana Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamisessa Brysselissä 20.-21.3.201921.3.2019 12:06:16 EETTiedote

Espoo osallistuu pienellä delegaatiolla Eurocities-verkoston Mayor’s Summit -tapaamiseen Brysselissä. Tapahtuma kokoaa eurooppalaisten suurten ja keskisuurten kaupunkien johtoa yhteen julkistamaan kaupunginjohtajien agendaa (City leaders’ Agenda for Europe) eurooppalaiseen päätöksentekoon ja tulevaisuuden johtamiseen. Kaupunkien rooli on keskeinen Euroopan tulevaisuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme