Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo mukaan merkittävään EU-hankkeeseen – avajaiset ma 7.10.2019

Jaa

Espoo lähtee mukaan kansainväliseen EU-hankkeeseen, jossa edistetään energiatehokkuutta ja sähköistä liikkumista. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä osallistuu SPARCs-hankkeen avajaistilaisuuteen maanantaina 7.10.2019.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä osallistuu SPARCs-hankkeen avajaistilaisuuteen maanantaina 7.10.2019.
"Kyseessä on Espoon kaupungille todella merkittävä kaupunkikehityksen EU-hanke, joka tukee erinomaisesti Espoon ilmastotavoitteita sekä kestävän kehityksen edelläkävijyyttä", kaupunginjohtaja Mäkelä toteaa.

SPARCs-hanke on älykkäitä kaupunkeja koskeva aloite, jonka 31 osallistujan* tavoitteena on luoda kestävien, energiapositiivisten ja hiilettömien yhteisöjen (Sustainable energy Positive & zero carbon Communities) verkosto. Hanke käynnistyy virallisesti 1.10.2019, minkä jälkeen hankekumppanit tapaavat yleiskokouksessa, joka järjestetään 11.10.2019 Espoossa.

Espoossa viisivuotinen hanke keskittyy aluksi erityisesti Espoonlahdessa Lippulaivan, Leppävaarassa Sellon sekä Keran alueille, mutta parhaat ratkaisut otetaan käyttöön laajemminkin. Espoon konsortiossa on uusia ratkaisuja kehittämässä Adven, Citycon, Kone, Plug-IT Finland, Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL ja Siemens.

Hanke tukee järjestelmällisesti hankkeen majakkakaupunkeina (Lighthouse Cities) toimivien Espoon ja Saksan Leipzigin kaupunkitilan muuttamista ja yhteisön osallistumista. Viisi seuraajakaupunkia (Fellow Cities) eli Maia (Portugali), Kifissia (Kreikka), Reykjavik (Islanti), Kladno (Tšekin tasavalta) ja Lviv (Ukraina) seuraa majakkakaupungeissa toteutettavia ratkaisuja ja pyrkii toisintamaan niitä.

SPARCs-hankkeen on tarkoitus käynnistää muutoksia osallistujakaupunkien kaupunkialueella asukkaiden elämänlaadusta tinkimättä. Osallistujakaupungit laativat viisivuotisen hankkeen aikana yhteisen kunnianhimoisen kaupunkivision vuodelle 2050. Vision kulmakiviä ovat digitalisaatio, kestävä energia, ilmanlaadun parantaminen ja sähköisen liikkuvuuden ratkaisut. Lisäksi osallistujat luovat seurantajärjestelmän kehitettyjen ratkaisujen tehokkuuden mittaamiseen. Etusijalla tulee olemaan osallistavien johtamis- ja suunnittelumallien, ekosysteemien ja prosessien luominen yhdessä yritysten, kaupunkisuunnittelijoiden, teknisten toimien ja tutkimuslaitosten kanssa ja ennen kaikkea yhteistyö asukkaiden kanssa. SPARCs-hankkeessa asukkaat ovat päätöstentekoprosessien keskiössä, ja hankkeessa varmistetaan, että kaikista toimista tiedotetaan asukkaille.

”SPARCs-hanke mahdollistaa kaupunkitilan tehokkaan muokkaamisen, vaikuttaa tehtäviin muutoksiin ja tukee niitä. Uskomme, että hanke tulee edistämään kestävän energian ja hiilettömyyden agendaa merkittävästi ja synnyttämään kohdistettuja, tehokkaita ratkaisuja, jotka on mahdollista ottaa käyttöön niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin”, sanoi projektikoordinaattori Francesco Reda.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Wanne, projektipäällikkö, Espoon kaupunki p. 040 552 4209, elina.wanne@espoo.fi

Dr. Francesco Reda, Project coordinator, VTT, francesco.reda@vtt.fi

Veronika Cerna, Communications Leader, GOPA Com., veronika.cerna@gopacom.eu

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon ja koko kuntatalouden taloudellinen toimintaympäristö vaikea ja vaikeutuu5.6.2020 11:18:23 EESTTiedote

Vaikka hallituksen lisätalousarvioehdotus tuo Espoolle helpotusta koronakriisin aiheuttamaan taloushaasteeseen, pitää kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tilannetta vaikeana. ”Koronakriisi ja sen myötä erittäin nopeasti kasvanut työttömyys tulevat rasittamaan julkista taloutta ja kuntataloutta pitkään. Paineet kohdistuvat niihin kaupunkeihin, jotka rahoittavat palvelut verotuloillaan, erityisesti Espooseen. On selvää, että talouden tasapainottamiseksi nyt tehty lisätalousarvio ei riitä, vaan taloutta pitää tasapainottaa ja sopeuttaa erityisesti vuosi 2021 ja koko tuleva uusi valtuustokausi 2021-2025”, Mäkelä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme