Espoo perusti kolme uutta luonnonsuojelualuetta – Perusmäessä suojellaan metsää ja lehtoa, Siikajärvellä suota
Arvokkaat luontokohteet Liselott, Niipperinpellon rinnelehto ja Soidensuo liittyivät Espoon yli sadan luonnonsuojelualueen joukkoon. Kolmikko sijaitsee kaupungin mailla. Espoo perustaa lähivuosina paljon uusia luonnonsuojelualueita.

Espoon kaupunginhallitus päätti edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista kokouksessaan 9.1.2023. Luontoarvojen vaaliminen maankäytön suunnittelussa on osa Espoo-tarinaa eli kaupungin strategiaa. Suojelualueita perustamalla Espoo myös edistää Euroopan unionin biodiversiteettistrategiaa.
“Arvokkaat luontokohteet ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Niiden suojelu takaa lajien elinympäristöjen säilymisen. Suojelualueiden tarjoamat ekosysteemipalvelut, kuten luonnossa virkistäytyminen, hyödyttävät myös lähiseudun asukkaita. Heillä on paikka, jonne mennä virkistäytymään ja rauhoittumaan”, Espoon kaupungin ympäristöasiantuntija Ari Turula sanoo.
Espoon uusilla luonnonsuojelualueilla kulkee polkuja, mutta niillä ei ole opasteita eikä retkeilyrakenteita. Alueilla saa virkistäytyä jokamiehenoikeuksien mukaisesti. Niille voi siis suunnata esimerkiksi sieneen ja marjaan.
Nyt perustetut luonnonsuojelualueet ovat pieniä mutta arvokkaita
Uusista luonnonsuojelualueista kaksi on Perusmäen kaupunginosassa.
Asuinalueiden välissä sijaitseva Liselott (2,4 hehtaaria) on arvokas metsäalue, jolla kasvaa haapoja ja kuusia. Liselotissa on paljon monimuotoisuuden kannalta tärkeää lahopuuta, ja alueelta on löydetty liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja. Liselott on ollut yksityinen määräaikainen suojelualue, jonka rauhoitusmääräys on purkautunut. Maanomistaja on vaihtunut Espoon kaupungiksi, ja nyt alue suojellaan uudelleen. Uusi suojelualue on suurempi kuin aiempi: näin kaupunki sai mukaan entistä enemmän arvokasta luontoa.
Lähellä Liselotia sijaitsevassa Niipperinpellon rinnelehdossa (1,4 hehtaaria) kasvaa haapoja, raitoja, kuusia, koivuja, tuomia, tammia sekä kookkaita metsälehmuksia. Lehtoa halkoo luonnontilainen noro, ja kulkija kohtaa täällä myös saniaisia ja kieloja. Liito-orava viihtyy Niipperinpellon rinnelehdon siimeksessä.
Soidensuo (5,9 hehtaaria) puolestaan sijaitsee Espoon ja Kirkkonummen rajalla, Siikajärven ja Kolmperän tienoilla. Tällä valta- ja maakunnallisesti arvokkaalla keidassuolla on erittäin uhanalaista ruohokorpea. Suon keskellä virtaa luonnontilainen puro, ja kasveista täällä viihtyvät esimerkiksi suomuurain ja suopursu. Metsien ympäröimä Soidensuo on yksi harvoista Espoon kaupungin mailla sijaitsevista soista. Suurin osa Soidensuosta sijaitsee Kirkkonummen puolella yksityismaalla, ja suojelualue koskee vain Espoon osuutta.
Lähivuosina Espoo aikoo perustaa 23 uutta luonnonsuojelualuetta lisää – myös vedenalaisen luonnon suojelualueita suunnitteilla
Liselotin, Niipperinpellon rinnelehdon ja Soidensuon suojelualueiden perustamisen jälkeen Espoossa on yli sata luonnonsuojelualuetta. Ne kattavat 13 prosenttia Espoon maapinta-alasta ja 7,5 prosenttia koko kaupungin pinta-alasta, kun merialueetkin lasketaan mukaan.
Tulevaisuudessa tavoitteena on saada uusia suojelualueita myös Espoon vedenalaiselle luonnolle. Uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen on yksi käynnissä olevan valtuustokauden tavoitteista.
“Lähdimme uusien suojelualueiden perustamisessa liikkeelle helposti suojeltavista kohteista. Espoo on kattavassa selvityksessään luontonsa monimuotoisuudesta määritellyt myös 23 muuta kohdetta, joista on tarkoitus tehdä luonnonsuojelualueita vuoteen 2030 mennessä, kolmen alueen vuosivauhtia. Useampikin alue on tervetullut – myös yksityiset maanomistajat voivat perustaa suojelualueita”, ympäristöasiantuntija Marika Rönnberg sanoo.
Kaikkiin kuviin merkitään kuvaajatiedoksi Ari Turula/Espoon kaupunki.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika Rönnberg, ympäristöasiantuntija, Espoon kaupunki
puh. 043 825 2829, marika.ronnberg@espoo.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Vuoden 2023 espoolainen ammattitaiteilija on taiteilija Essi Kausalainen2.2.2023 12:39:55 EET | Tiedote
Espoon kaupungin kulttuurilautakunta on myöntänyt vuoden 2023 ammattitaiteilijan työskentelyapurahan taiteilija Essi Kausalaiselle. Apuraha myönnetään vuodeksi kerrallaan yhdelle espoolaiselle ammattitaiteilijalle.
Rekordmånga bostäder färdigställdes i Esbo 202231.1.2023 15:40:31 EET | Tiedote
År 2022 färdigställdes det rekordmånga bostäder i Esbo, 5 625 stycken. Det är mer än någonsin tidigare och mer än för ett år sedan (5 465 bostäder).
Espooseen valmistui ennätysmäärä asuntoja vuonna 202231.1.2023 15:39:07 EET | Tiedote
Espoossa valmistui vuonna 2022 asuntoja jälleen uusi ennätys 5 625 asuntoa. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja enemmän kuin vuosi sitten (5 465 asuntoa).
Maailman ainoa uumajansaameksi esiintyvä artisti Sellosalissa30.1.2023 10:06:53 EET | Tiedote
Katarina Barruk nähdään Sellosalin lavalla Espoossa 8.2.2023.
Tila- ja asuntojaosto hyväksyi rakennusten kunnossapidon vuosiohjelman 202330.1.2023 10:03:35 EET | Tiedote
Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto hyväksyi rakennusten kunnossapidon vuosiohjelman 2023 ohjeellisena noudatettavaksi. Rakennusten kunnossapidon vuosiohjelmassa vuonna 2023 panostetaan toimitilojen turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Koulujen ja päiväkotien terveet ja toimivat tilat pyritään varmistamaan Koulut kuntoon -tavoitteen mukaisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme