Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Espoo sisällissodassa -hanke avaa ikkunan sadan vuoden takaisiin tapahtumiin

Jaa

Espoon kaupunginmuseo käynnisti osana Suomi100-juhlavuotta Espoo sisällissodassa -hankkeen. Hankkeessa kartutettiin sadan vuoden takaisia muistoja Espoosta tutkimalla muiden suomalaisten museoiden ja arkistojen sisällissotamateriaalia sekä järjestämällä tiedonkeruun aiheesta kuntalaisille. Hankkeen tuloksena syntyy näyttely, palveluita ja julkaisu.

”Hankkeen myötä on ollut hienoa huomata, miten paljon uutta tietoa olemme saaneet sisällissodasta. On ollut merkityksellisistä huomata, miten laajat vaikutukset sisällissodalla oli yhteiskuntaan sata vuotta sitten ja pitkälle sen jälkeen. Aihe on erittäin ajankohtainen, kun sitä vertaa niihin uutisiin, joita saamme mediasta lukea päivittäin.” kertoo sisällissota-hankkeen näyttelyprojektia vetävä intendentti Tomi Heikkilä.

Särkynyt elämä - Espoo sisällissodassa -näyttely avautuu 1.11.2017

Näyttely pureutuu espoolaisten kohtaloihin sisällissodassa sata vuotta sitten unohtamatta aiheen merkitystä nykypäivänä. Näyttelyssä pohditaan, miten sisällissotaa edeltävä poliittinen kuohunta näkyi Espoossa? Mitä Espoossa tapahtui sodan aikana? Entä miten elämä jatkui sodan jälkeen? Aikalaiskertomukset ja tarinat valottavat kokemuksia niin punaisten kuin valkoistenkin puolella – ja osoittavat, että elämä on aina huomattavasti monisävyisempää kuin etäämpää tarkasteltuna luulisi.

Näyttelyn oheisohjelma pureutuu sisällissotaan ilmiönä

Näyttelyyn on tarjolla opastuksia ja työpajoja 10-vuotiaista senioreihin. Keväällä 2018 järjestettävä luentosarja Sisällissota nyt ruotii sisällissotaa eri näkökulmista. Luennoitsijat ovat alansa asiantuntijoita, jotka johdattavat kuulijat sisällissodan monisyisten ilmiöiden ympärille. Kesällä 2018 tarjottavilla opastuksilla perehdytään sisällissodan paikkoihin maastossa ja Espoon kaupunginmuseon Talomuseo Glimsin ja Huvilamuseo Villa Rulluddin historiaan vuonna 1918. Näyttelyn aikana KAMUn Aulassa on esillä niin espoolaiset nuorten ja lukiolaisten, uusimaalaisen taiteilijan kuin sisällissotaa paenneiden turvapaikanhakijoiden pop up-näyttelyitä, jotka kommentoivat sadan vuoden takaisia tapahtumia nykysilmin. Hankkeessa syntyy myös Seinätön museo -sovellusta hyödyntävä mobiilireitti Leppävaaran alueelle. Lisäksi alkuvuodesta 2018 julkaistaan artikkelikokoelma. 

Yhdessä – Suomi100-juhlavuoden teeman mukaan

Museon sisällissota-hanketta lähdettiin toteuttamaan yhdessä paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Yhtenä tärkeimpänä yhteistyökumppanina sisällissota-hankkeessa ovat nuoret. Yhteistyössä Olarin ja Etelä-Tapiolan lukion kanssa räätälöitiin lukiolaisille oma arkistopedagoginen pilottityöpaja, jossa tutustutaan historiantutkimukseen ja opitaan hahmottamaan monisävyistä menneisyyttä alkuperäisten lähteiden avulla. Espoon kaupungin nuorisopalveluiden kanssa toteutetaan draamapajoja, jossa nuoret pääsevät työstämään tunteiden ja tarinoiden tasolla ajatuksia, jotka ajoivat suomalaisen yhteiskunnan kahtiajakautumisen partaalle sata vuotta sitten. Pajoja vetää luokanopettaja, draamaohjaaja Jori Pitkänen. Museon yhteistyökumppaneina ovat olleet myös paikallisyhdistys Leppävaara-seura ry sekä muut kulttuuriorganisaatiot, kuten Helinä Rautavaaran museo, Suomalaisen kirjallisuuden seura sekä Svenska litteratursällskapet.

Särkynyt elämä – Espoo sisällissodassa -näyttely
1.11.2017-21.10.2018
KAMU, Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5, 02100 Espoo
Avoinna ti, to 11-18, ke, pe 11-19, la-su 11-17
www.espoonkaupunginmuseo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff
043 824 5420 / sanna.valoranta-saltikoff@espoo.fi

Intendentti Tomi Heikkilä
046 8773162 / tomi.heikkila@espoo.fi

 

Kuvat

Lataa
Leppävaaralaisia punakaartilaisia lähdössä Tampereelle (EKM)
Leppävaaralaisia punakaartilaisia lähdössä Tampereelle (EKM)
Lataa
Valkoisia Kirkkonummen Sigurdsin taistelun jälkeen piilopirttinsä edustalla 1918. (EKM)
Valkoisia Kirkkonummen Sigurdsin taistelun jälkeen piilopirttinsä edustalla 1918. (EKM)
Lataa
Saksalaisia sotilaita Leppävaaran asemalla sisällisodan aikaan 1918. (EKM)
Saksalaisia sotilaita Leppävaaran asemalla sisällisodan aikaan 1918. (EKM)
Lataa
Leppävaaralainen Palmun perhe särkyi sisällissodassa . Okealla seisova isä ja poika kuolivat. (EKM)
Leppävaaralainen Palmun perhe särkyi sisällissodassa . Okealla seisova isä ja poika kuolivat. (EKM)
Lataa
Näyttelyn tekijöitä: Intendentti Tomi Heikkilä, museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff ja tutkija Leena Sipponen
Näyttelyn tekijöitä: Intendentti Tomi Heikkilä, museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff ja tutkija Leena Sipponen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kaupungin apurahakirjailijan Ilkka Auerin kauden päätös- ja Ex Libriksen julkistamisjuhla15.1.2018 15:41Tiedote

Tapiolan kirjaston järjestämä Ex Libris-kilpailu, jossa tuli tehdä kirjailija Ilkka Auerille oma Ex Libris, on päättynyt. Voittajia sekä kirjailija Ilkka Auerin Espoon kaupungilla päättynyttä taiteilijavuotta juhlitaan 23.1.2018 Tapiolan kirjastossa klo 13-15. Ohjelmassa on palkinnonjaon lisäksi lyhyitä puheita, pientä purtavaa ja musiikkia. Voittajatyöt ovat nähtävillä tilaisuudessa.

Näyttelykeskus WeeGeen kävijämäärä kasvoi vuonna 201715.1.2018 11:19Tiedote

Näyttelykeskus WeeGeessä vieraili 357 270 kävijää vuonna 2017. Yhteensä näyttelyitä oli vuoden aikana 24 ja erilaisia oheistapahtumia 2 438. Museokävijöiden määrää kasvattivat laadukkaan näyttelyohjelmiston sekä tapahtumien lisäksi uuden katseluvaraston avaaminen, Suomi 100 -juhlavuosi ja Tapiolan saavutettavuutta parantanut Länsimetro sekä suosittu Museokortti. EMMA – Espoon modernin taiteen museo, KAMU – Espoon kaupunginmuseo, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo tarjosivat runsaan ja kiinnostavan näyttelyohjelmiston oheistapahtumineen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme