Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo-tarina: ”Espoo on Euroopan kestävin kaupunki jatkossakin”

Jaa

Kaupungin tärkeimpiä tavoitteita tällä valtuustokaudella ovat koulutilojen kuntoon saattaminen sekä työskentely sen eteen, että Espoosta tulee hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

”Kehitämme Espoota taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästi, viiden kaupunkikeskuksen sekä tehokkaan raide- ja liityntäliikenteen varassa. Espoo on hiilineutraali vuonna 2030. Koulujen ja päiväkotien sisäilma laitetaan kuntoon mittavalla investointiohjelmalla, jossa hyödynnetään tyyppikouluja ja koulurahastoa sekä parannetaan tilojen käyttöastetta. Käyttäjien tarpeisiin varataan riittävät ja toimivat väistötilat ja hyödynnetään Koulu palveluna -mallia. Tilaohjelma suunnitellaan toimialojen yhteistyössä, ja se vastaa sivistystoimen sisällöllisiä tavoitteita,” listaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä Espoo-tarinan tärkeimpiä valtuustokauden tavoitteita.

Espoo-tarinaa eli kaupungin strategiaa vuosille 2017-2021 on valmisteltu pitkäjänteisesti ja tiiviissä yhteistyössä espoolaisten, henkilöstön ja luottamushenkilöiden kesken. 11.9. Espoo-tarina on valtuustoryhmien neuvottelukierrosten jälkeen käsiteltävänä valtuustossa.

Kuntalaisten mielipiteitä on kuultu laajasti. ”Asukkaiden mielipiteitä kysyttiin viime syksynä Mun Espoo on -kyselyllä ja saimme 6 150 vastausta, jotka sisälsivät yhteensä 21 600 yksittäistä ehdotusta tai kommenttia”, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoo. Kyselyn tulokset osoittivat, että espoolaiset arvostavat erityisesti oman asuinalueen lähiluontoa ja turvallisuutta.

Espoo osoittautui vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa Euroopan taloudellisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti kestävimmäksi kaupungiksi. Viime keväänä valmistuneen seurantatutkimuksen mukaan Espoo on säilyttänyt asemansa Euroopan kestävimpänä kaupunkina.

”Menestys vertailussa sekä myös kuntalaisten toiveet kestävästä ja turvallisesta kaupungista ovat innoittaneet meitä asettamaan tavoitteet aiempaa korkeammalle. Haluamme säilyttää asemamme Euroopan kestävimpänä kaupunkina myös tulevina vuosina”, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa. Tavoite on pitää Espoon kasvutarina laadukkaana ja kestävänä.

Koulutilat kuntoon, oppimiseen panostetaan

Valtuustokauden eli seuraavan neljän vuoden konkreettiset tavoitteet liittyvät sivistykseen ja hyvinvointiin, elinvoiman, kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamiseen, ympäristöön, rakentamiseen ja liikenteeseen sekä kaupungin talouteen, henkilöstöön ja johtamiseen.

Espoo tavoittelee esimerkiksi sitä, että koulujen oppimistulokset ovat Suomen parhaat. Koulujen ja päiväkotien tilat laitetaan kuntoon niin, että sisäilmaongelmaisista tiloista ja hätäväistöistä päästään eroon. Erilaisia tiloja hyväksi käyttävä Koulu palveluna -toimintamalli laajenee. Palvelutoreja kehitetään muihinkin kaupunkikeskuksiin kuin Matinkylään.

Työllisyysastetta nostetaan rakentamalla Espoosta paras toimintaympäristö yrityksille ja yrittäjille sekä kehittämällä Keilaniemen aluetta osaamis- ja tietointensiivisten yritysten sijoittumispaikkana. Nuorten työllisyys nostetaan maan parhaalle tasolle.

Viidestä kaupunkikeskuksesta muodostuu asuin-, asiointi-, työpaikka- ja opiskelukeskuksia. Tällä vahvistetaan kestävää kasvua, yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia. Kaupungin hallinto- ja lupaprosessit muuttuvat entistä sujuvammiksi ja englannin kielen käyttöä kaupungin asiointipalveluissa parannetaan. Espoo-konsernin velkaantuminen käännetään valtuustokauden lopulla laskuun. Tätä edistää se, että kasvavan kaupungin investoinneille asetetaan vuotuinen 280 miljoonan euron katto.

Ratkaisuja etsitään yhdessä yli rajojen

Tällä valtuustokaudella Espoossa jatketaan poikkihallinnollista ohjelmatyötä, josta saatiin edellisellä kaudella hyviä kokemuksia. Poikkihallinnollisissa kehitysohjelmissa poliitikot ja viranhaltijat etsivät yhdessä ja yli toimialarajojen ratkaisuja valtuustokauden tärkeimpiin haasteisiin.

”Näiden kehitysohjelmien tulokset tuottavat nimenomaan ekologisesti, sosiokulttuurisesti ja taloudellisesti kestävämpää Espoota. Kehitysohjelmien menestymisen avaimet voidaan kiteyttää kahteen asiaan: yhdessä tekemiseen ja yli rajojen menemiseen. Espoo-tarinan tavoitteena on sekä espoolaisten että henkilöstön osallistuminen. Kehitysohjelmissa tämä toteutuu erinomaisesti", kaupunginjohtaja Mäkelä sanoo.

Espoo-tarina on valtuuston hyväksyttävänä 11.9.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

FUTURO 50 YEARS – The Exhibition Centre WeeGee celebrates the jubilee year of the icon of the 1960s25.4.2018 07:00Tiedote

The utopian plastic house known as the Futuro, designed by Finnish architect Matti Suuronen (1933–2013), celebrates its 50th anniversary this year. The Futuro house was first exhibited on television and to the press at the Polykem plant in Hiekkaharju in Vantaa, Finland, at the end of March 1968. The house made its international breakthrough in October 1968, when the third Futuro house (no. 002) was displayed at the Finnfocus Export Fair in London. The Futuro house, a utopian vision of its time, still fascinates people. The Exhibition Centre WeeGee organises together with EMMA – Espoo Museum of Modern Art a range of exhibitions and events in the summer and autumn to celebrate Futuro’s 50th anniversary. The events offer visitors a comprehensive view into the experimental forms and optimistic ideas of modernism.

FUTURO 50 VUOTTA – Näyttelykeskus WeeGeellä juhlistetaan 1960-luvun ikonin merkkivuotta25.4.2018 07:00Tiedote

Arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema utopistinen muovitalo Futuro täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Futuro-talo esiteltiin televisiolle ja lehdistölle ensimmäistä kertaa Polykem Oy:n tehtaalla Hiekkaharjussa maaliskuun lopussa 1968. Kansainvälisen läpimurtonsa talo teki lokakuussa 1968, kun kolmas Futuro (nro 002) osallistui Lontoossa Finnfocus-vientinäyttelyyn. Futuro-talo on oman aikansa utopistinen visio, joka kiehtoo edelleen. Näyttelykeskus WeeGee juhlistaa yhdessä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa 50-vuotista Futuroa kesän ja syksyn ajan näyttelyillä ja tilaisuuksilla, jotka tarjoavat yleisölle mahdollisuuden tutustua monipuolisesti modernismin ajan kokeellisiin muotoihin ja optimistisiin ideoihin.

FUTURO 50 ÅR – Utställningscentret WeeGee firar jubileumsåret för 1960-talsikonen25.4.2018 07:00Tiedote

Det utopistiska plasthuset Futuro, som ritats av arkitekten Matti Suuronen (1933–2013) fyller i år 50 år. Futurohuset presenterades för TV och press vid Polykem Oy:s fabrik i Sandkulla i slutet av mars 1968. Sitt internationella genombrott fick huset i oktober 1968 då det tredje Futurohuset (nr 002) deltog i exportmässan Finnfocus i London. Futurohuset är en utopistisk vision av sin tid, som fortfarande fascinerar. Utställningscentret WeeGee firar tillsammans med EMMA – Esbo moderna konstmuseum husets 50-årsjubileum under sommaren och hösten i form av utställningar och evenemang som ger allmänheten en möjlighet att på ett mångsidigt sätt bekanta sig med experimentella former och optimistiska idéer från modernismens tid.

Poliittinen mielenilmaus vaikuttaa Espoon varhaiskasvatuksen toimintaan24.4.2018 16:36Tiedote

JHL, Jyty, Tehy, Super ja Talentia järjestävät 25.4.2018 klo 12-18 poliittisen mielenilmauksen, jolla vastustetaan valmisteilla olevaa varhaiskasvatuslakia. Mielenilmaus vaikuttaa Espoon varhaiskasvatuksen palveluihin. Yksiköt ovat auki siinä laajuudessa kuin on mahdollista, mutta keskiviikkona klo 12 alkaen päiväkotien, ryhmäperhepäivähoidon, asukaspuistojen ja avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa joudutaan supistamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme