Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo tiivistää hoivakotien valvontaa

Jaa

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta kävi läpi hoivapalvelujen valvontaprosessin ja valvonnan kohteena olevien yksiköiden tilanteen ylimääräisessä kokouksessa 8.2.2019. Valtaosassa Espoon hoivapaikoista tilanne on hyvä. Katse suunnataan nyt niihin asioihin, joissa on parannettavaa.

Tarkoituksena on varmistaa, että valvonta toimii tehokkaasti ja epäkohdat saadaan korjattua pikaisesti.

Kaikki Espoon hyväksymät hoiva-asumisen palveluntuottajat ovat sitoutuneet noudattamaan palvelukonseptia, joka määrittää vähimmäisvaatimukset palvelun laadulle. Valtaosassa Espoon hoivapaikoista tilanne on hyvä ja asiakkaat ovat antaneet myönteisiä arvioita kahdesti vuodessa tehtävissä kyselyissä.

Lisää valvontakäyntejä, tiiviimpi seuranta

Katse suunnataan nyt niihin asioihin, joissa on parannettavaa. Siksi valvontakäyntejä lisätään ja valvontasuunnitelma päivitetään. Sosiaali- ja terveyslautakunta ryhtyy seuraamaan tiiviimmin seuraavia mittareita:

 • tehdyt reklamaatiot
 • reklamaatioiden johdosta tehnyt toimenpiteet
 • palveluntuottajille annetut huomautukset ja sanktiot
 • toimenpiteet esiin tulleiden epäkohtien korjaamiseksi
 • ennalta ilmoitetut ja ilmoittamattomat valvontakäynnit sekä kohteet, joissa tehdään tehostettua valvontaa.

Lautakunta esitti myös yhteistyöfoorumin tai vastaavan perustamista, jossa kaupunki, eri toimijat ja omaiset voivat yhdessä kehittää toimintaa ja raportoida havaitsemistaan epäkohdista. Lisäksi selvitetään, onko lautakunnan mahdollista seurata palveluntuottajien henkilöstön hyvinvointimittareita. Seurannan toteuttamista käsitellään tarkemmin lautakunnan kokouksessa 21.3.2019.

− ”Lautakunta pitää tärkeänä sitä, että valvontakäyntien määrää lisätään ja että lautakunta saa nykyistä useammin raportin epäkohdista ja niiden korjaamisesta. Lisäksi on tärkeää, että asukkaiden, omaisten ja henkilökunnan mahdollisuuksia osallistua palveluiden kehittämiseen lisätään ja kynnystä tuoda esiin epäkohtia madalletaan”, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö toteaa.

− ”Tehostamme vanhusten hoivapalvelujen valvontaa hyvässä yhteistyössä lautakunnan kanssa. On hyvä, että poikkeamat tulevat julki ja asiat käydään tarkasti läpi”, perusturvajohtaja Juha Metso sanoo.

Uuden hankinnan periaatteet käyttöön ensi vuoden alussa

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen uuden hankinnan periaatteet joulukuussa 2018. Hankinta toteutetaan vuoden 2019 aikana ja uusi malli otetaan käyttöön 1.1.2020. Hankinnan valmistelussa kuullaan sekä kuntalaisia että palveluntuottajia. Uuden hankinnan periaatteet:

 • Asiakkaalla on mahdollisuuksia tehdä nykyistä enemmän palveluntuottajaa koskevia valintoja tuloista ja varallisuudesta riippumatta.
 • Tilaava kunta määrittää vähimmäisvaatimukset palvelun sisällölle ja laadulle sekä maksaa palveluntuottajille samasta palvelusta samansuuruisen korvauksen. Vähimmäisvaatimusten taso on asukkaiden palvelutarvetta vastaava.
 • Palveluntuottajat kilpailevat palvelujen laadulla ja hyvällä asiakaskokemuksella.
 • Tiedot palveluntuottajien laadusta ja asiakaskokemuksista ovat helposti saatavilla ja vertailtavissa.
 • Palvelua hankitaan suomeksi ja ruotsiksi.
 • Hankintatapana käytetään toistaiseksi voimassa olevaa ilmoittautumismenettelyä, jossa kaikki valvontaviranomaisten ja tilaavan kunnan asettamat ehdot täyttävät palveluntuottajat hyväksytään.
 • Asiakas maksaa asiakasmaksun kunnalle ja vuokran palveluntuottajalle.
 • Uusi hankintamalli varmistaa, että kustannuskehitys pysyy tilaavan kunnan hallinnassa.
 • Palveluntuottajien tulee toteuttaa toiminnassaan taloudellista ja sosiaalista yhteiskuntavastuuta.
 • Hankinta valmistellaan yhteistyössä Länsi-Uudenmaan kuntien kanssa. Tavoitteena on, että näissä kunnissa on jatkossa yhtenevä palvelukonsepti sekä hankintamenettely. Jokainen kunta tekee itsenäisesti hankintaa koskevat päätökset.

Lisätiedot:
Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604
Espoon perusturvajohtaja Juha Metso, p. 050 532 7321

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

@Espoonsote Twitterissä  

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoo Visual Festival on uusi kolmipäiväinen visuaalisen taiteen tapahtuma upeassa Träskändan puistossa ja kartanossa23.8.2019 08:00:00 EESTTiedote

Espoo Visual Festival järjestetään perjantaista sunnuntaihin 13.-15.9.2019 klo 19-23. Tänä vuonna Träskändan puistossa ja kartanossa järjestettävä tapahtuma esittelee 12 ajankohtaista kotimaista ja kansainvälistä visuaalisen taiteen teosta ja taiteilijaa. Ensimmäisenä vuotena tapahtuman painopiste on valo-, ääni- ja mediataiteessa.

Befolkningen i Esbo ökar i rekordtakt, skatteinkomstutvecklingen är osäker22.8.2019 15:19:15 EESTTiedote

Stadsstyrelsen behandlar stadens andra delårsrapport måndag 26.8. Enligt den ökar befolkningen i Esbo snabbt. Under de senaste 12 månaderna har invånarantalet ökat med 6 000 personer, medan den normala ökningen är cirka 4 000–5 000 nya invånare per år. Från början av 2019 är ökningen redan 3 260 personer. Arbetslöshetsgraden är 8,4 procent, det vill säga 0,3 procentenheter mindre än ett år tidigare.

Espoon väestö kasvaa ennätystahtia, verotulojen kehityksessä epävarmuutta22.8.2019 15:15:39 EESTTiedote

Kaupunginhallitus käsittelee kaupungin 2. osavuosikatsausta maanantaina 26.8. Sen mukaan Espoon väestö kasvaa nopeasti. Viimeisen 12 kuukauden aikana asukasmäärä on kasvanut 6 000 henkilöllä, kun normaali vuosikasvu on noin 4 000 - 5 000 uutta asukasta. Vuoden 2019 alusta lukien kasvua on jo 3 260 henkilöä. Työttömyysaste on 8,4 % eli 0,3 prosenttiyksikköä parempi kuin vuotta aikaisemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme