Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kaupunginhallitus: Espoo muutti lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta

Jaa

Espoon mielestä sote- ja maakuntauudistuslausunnon tulisi kohdistua enemmän eduskunnan käsittelyssä olevan lakikokonaisuuden epäkohtien korjausehdotuksien määrittelyyn eikä ainoastaan uudistuksen kaatamiseen, todetaan Espoon kaupunginhallituksen esityksessä Espoon valtuustolle. Valtuusto kokoontuu 15.5. pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteisen tapaamisen yhteydessä.

Espoon kaupunginhallitus päätti äänin 8 - 7 ehdottaa valtuustolle muutoksia Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteiseen lausuntoon maakunta- ja sote-uudistuksesta. Espoon valtuusto päättää lausunnosta 15.5. pääkaupunkiseudun valtuustojen tapaamisen yhteydessä. 

Lisäksi Espoon kaupunginhallitus päätti äänin 8 – 5 (2 tyhjää) esittää valtuustolle seuraavan lausuman hyväksymistä:

”Espoon mielestä sote- ja maakuntauudistuslausunnon olisi tullut kohdistua enemmän eduskunnan käsittelyssä olevan lakikokonaisuuden epäkohtien korjausehdotuksien määrittelyyn, eikä ainoastaan uudistuksen kaatamiseen. Helsingin aikaisemmin esittämä ratkaisu pääkaupunkiseudun neljän kaupungin yhdistämisestä yhdeksi maakunnaksi ei olisi ratkaissut sote- ja maakuntauudistuksen haasteita, vaan luonut yhden ylimääräisen maakunnan jo valmiiksi liian suureen joukkoon. Espoo ei kannata pääkaupunkiseudun 19. maakuntaa.
Maan hallituksen suunnittelema uudistus muuttaa kuntien itsehallintoa ja tehtäviä peruuttamattomasti. Uudistuksen tulisi ottaa paremmin huomioon kaupunkien investointitarpeet ja niiden vaatima rahoitustaso. Kaupunkien rahoituksen tulee olla sillä tasolla, että kaupungit pystyvät vastaamaan kestävästi kasvuun eli investoimaan kouluihin, päiväkoteihin, teihin ja muihin kaupungeissa elämisen kannalta välttämättömiin asioihin.
Maamme sosiaali- ja terveydenhoito vaatii uudistuksia, sillä nykytilanne on taloudellisesti kestämätön ja eriarvoistava. Esimerkiksi Espoo on viime vuosina kehittänyt omaa sote-toimintaansa merkittävästi. Saavutettuja tuloksia ja kokemuksia pitäisi nyt käyttää täysimääräisesti hyväksi. Eduskunnan käsiteltävänä oleva maakunta- ja sote-uudistus ei esitetyssä muodossaan riittävästi toteuta pääkaupunkiseudun näkökulmasta sille asetettuja tavoitteita. Pääkaupunkiseudun valtuustojen yhteisessä lausunnossa on esitetty paljon kohtia, jotka eduskunta voi lakiehdotuksia viimeistellessään korjata sekä linjata täytäntöönpanoa.”

Talousarvioneuvotteluissa avoimeksi jääneestä koulujen investointiohjelman osasta kaupunginhallitus päätti ehdottaa valtuustolle seuraavaa:

a) Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot sekä perusopetuksen väistökoulu sijoittuvat Otaniemeen ja väistökoulusta tehdään opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan edellyttämä selvitys.

b) Matinkylän lukio toteutetaan kustannusvaikuttavasti School as a service -mallia hyödyntäen Tynnyripuiston tontille siten, että toteutuksessa hyödynnetään sekä Mattliden skol-centrumin kampukselle kehitettäviä uusia yhteistiloja ja muuta Tynnyripuiston tontille soveltuvaa rakentamista. Matinkylän lukion tilat tulee olla käytössä vuonna 2022.

c) Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulut puretaan ja niiden tilalle toteutetaan uudet koulut. Päätökset edellyttävät neuvottelua ja yhteistä näkemystä toteutusratkaisusta museoviranomaisten kanssa. Aarnivalkean ja Jousenkaaren koulujen aikatauluja kiirehditään. Investointisuunnitelman yhteydessä esitetään realistinen aikataulu, jossa huomioidaan yhteistyö museoviraston kanssa sekä mahdolliset valitusprosessit. Jousenkaaren uuden koulun hanketta kiirehditään siten, että tavoitteena on uuden koulurakennuksen valmistuminen vuonna 2021 opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöksen mukaisesti.

d) Aarnivalkean tai Tapiolan koulun ja lukion läheisyyteen toteutetaan siirtokelpoiset väistötilat. Tilat tarvitaan 6/2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuusi suurinta kaupunkia: tulevaisuuden kestävää kaupunkipolitiikkaa tulee tehdä kuntien ja kaupunkien väliset erot tunnistaen21.2.2019 09:00:00Tiedote

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat laatineet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet. Tulevalla hallituskaudella kaupunkien erityiset haasteet ja mahdollisuudet, joiden ratkaisemisessa suuret kaupungit ovat avainasemassa, tulee nostaa kansallisen kaupunkipolitiikan keskiöön. Kaupunkipolitiikassa tarvitaan kuuden suurimman kaupungin ja valtion tasavertaista kumppanuutta ja vuorovaikutusta.

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme