Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kaupunginhallitus: soten talousvaikutukset Espoolle kestämättömiä

Jaa

Espoon kaupunginhallitus kritisoi lausunnossaan sote-uudistuksen rahoitusratkaisua. Esitetty sote-uudistus horjuttaisi kestämättömällä tavalla Espoon kaupungin taloutta. Se leikkaisi suoraan ja perusteettomasti kaupungin rahoitusta ja muuttaisi rahoituksen rakennetta vahingollisesti.

Espoolaisille kohdistuisivat lähes täysimääräiset rahoitusmallin sallimat leikkaukset. Espoon kaupungin talouden tasapaino heikkenisi 91 euroa asukasta kohden, eli 26 miljoonaa euroa. Lisäksi espoolaisiin kohdistuisi myös Länsi-Uudenmaan sote-maakunnan rahoituksen leikkaukset, 150 euroa asukasta kohden, jotka espoolaisten osalta olisivat yhteensä 43 miljoonaa euroa. Kaupungin talouteen kohdistuisi myös merkittävä piiloleikkuri, kun muutosrajoittimeksi kutsuttua valtionosuuserää ei tulevaisuudessa korotettaisi väestön- ja kustannustenkasvua vastaavasti.

Suoria leikkauksia kohtalokkaampia olisivat kuitenkin rahoituksen rakenteen muutokset. Verorahoitusta leikattaisiin merkittävästi enemmän kuin sote-menoja siirtyisi. Tämän seurauksena valtionrahoituksen osuus Espoon tuloista nousisi 9 prosentista yli 30 prosenttiin. Kaupungin velkataakka ei pienenisi lainkaan. Soten siirtyminen ei juurikaan vähentäisi kaupungin investointien tarvetta tulevaisuudessa. Taseen tunnuslukujen voimakas heikkeneminen vaikeuttaisi rahoituksen saamista sekä kasvattaisi vieraan pääoman kustannuksia.

Tällaisen sote-esityksen vaikutukset olisivat pitkäkestoisia. Mitä pidemmälle tulevaisuuteen katsoo, sitä kielteisemmät ovat sote-uudistuksen vaikutukset. Kaupungin talouden rakenteellisten muutosten korjaaminen edellyttää perusteellisempia muutoksia muun muassa valtionosuusjärjestelmään.

Kaupunginhallituksen esitys Espoon kaupungin sote-lausunnoksi käsitellään valtuustossa 14.9.2020.

Taloudellisesti kestävä Espoo – tuottavuus ja sopeutusohjelman hyväksyminen 2020-2025 jätettiin suunnitellusti pöydälle ja asiasta pyydetään valtuuston neuvottelutoimikunnan lausunto niin, että kaupunginhallitus käsittelee asian 12.10.

Poikkihallinnollisten kehitysohjelmien seurantaraportti hyväksyttiin valtuustolle esitettäväksi. Kaupunginhallitus korostaa poikkihallinnollisten kehitysohjelmien toiminnasta saatujen kokemusten ottamista huomioon osana kaupungin organisaatiouudistusta, Espoo-tarinan valmistelua, taloussuunnittelua sekä koko kaupungin kattavaa ilmastotavoitteiden toteuttamista ja kestävän kehityksen SDG-toimintaa.

Matroonankadun asemakaavan muutos eteni valtuustoon. 6,5 hehtaarin alue kaavoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueiksi, joilla sallitaan liike- ja palvelutiloja sekä päiväkoti. Asuinkerrostalojen kerrosluvut vaihtelevat viiden ja 23:n välillä. Tarkoitus on mahdollistaa tiiviimpää asumista Finnoon tulevan metroaseman läheisyydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme