Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kaupunki innostui kestävän kehityksen toimista

Jaa

Espoo oli ensimmäisenä kaupunkina mukana Suomen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksessa, ja eri työyksiköissä kaupungilla on tehty jo yli 100 sitoumusta. Koko maassa sitoumuksia on tehty runsaat 700.

Espoon kaupungilla innokkaimmin sitoumustyökalua on käytetty kouluissa ja päiväkodeissa, mutta työssä ovat mukana kaikki kaupungin toimialat ja niiden eri työyksiköitä ja -yhteisöjä. Annetut lupaukset liittyvät muun muassa lähiluonnon arvostukseen, materiaalien ja tarvikkeiden lainaukseen ja uusiokäyttöön, fiksumpaan liikkumiseen, ruokahävikin vähentämiseen, materiaalilogistiikkaan ja hiilivapaaseen kaukolämpöön.

Esimerkkeinä toteutetuista konkreettisista toimista viimeksi kuluneen vuoden aikana ovat viisi uutta kasvisruokareseptiä koulujen ruokalistoille koululaisten itse kehittäminä, yhdeksän koulutettua ekotukihenkilöä nuorisopalveluissa, neljä julkista sähköauton latauspistoketta ja ohjeet tulevien rakentamiseen, 13 maalämpöopastusta ja uudet opetusmateriaalit luontotalo Villa Elfvikissä, 300 päiväkotilasten metsäretkeä ja yli 10 000 osallistujaa lähiympäristön talkoissa. Lisäksi lupausten lunastaminen on merkinnyt kaupungin toimipisteissä muun muassa lukemattomia sammutettuja valoja, saippuoinnin ajaksi suljettuja hanoja ja kankaisia käsipyyhkeitä.

Demos Helsingin Espoon kaupungille sitoumustyöstä tekemästä arvioinnista käy ilmi, että lähes puolet kaupungin työyksiköissä tehdyistä kestävän tulevaisuuden teoista vaikutti myös asukkaisiin ja asiakkaisiin. Karkean arvion mukaan sitoumukset ovat vaikuttaneet välillisesti tai välittömästi 140 000 espoolaiseen kaupungin palvelujen käyttäjinä tai muissa rooleissa. Esimerkiksi 4 700 lasta eli lähes puolet Espoon päiväkotilapsista ovat sitoumustekojen piirissä.

Merkille pantavaa sitoumustyössä on myös se, että valtaosassa sitoumuksia on kysymys isommista tai pienemmistä toimintatavan muutoksista, jotka ovat pysyviä.

Yhteiskuntasitoumuksessa julkishallinto yhdessä muiden toimijoiden kanssa sitoutuu edistämään kestävää kehitystä työssään ja toiminnassaan. Yritykset, yhteisöt ja yksityiset henkilöt voivat antaa oman konkreettisen toimenpidelupauksensa yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi.

Espoon kaupungilla yhteiskuntasitoumus on väline kaupungin kehittämisessä ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästi. Työyksiköitä kannustetaan antamaan oma konkreettinen toimenpidesitoumus yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi.

Käytännössä sitoumustyöllä luodaan kestävää tulevaisuutta yhdessä asukkaiden ja kumppanien kanssa sekä osana pääkaupunkiseutua. Työn tavoite on hyvinvointi fiksussa, ilmastoystävällisessä ja turvallisessa kaupungissa, jossa arki sujuu ja luonnon monimuotoisuus turvataan.

Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki. Se tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niina Järvinen, suunnittelija - kestävä kehitys
+358 43 825 8883
niina.n.jarvinen@espoo.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

EMMA's autumn opens with strong contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh15.8.2018 09:22Tiedote

EMMA – Espoo Museum of Modern Art opens its autumn season with a lineup of leading contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh. Curated picks from the EMMA collection will simultenously feature in a series of changing temporary exhibitions. The 50th anniversary of the iconic Futuro House will culminate at the Wegee Exhibition Centre with the public debut of Plastic Heart, a sound installation by Mika Taanila opening on Friday, 17.8.2018.

EMMA inleder höstsäsongen med starka samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh 15.8.2018 08:51Tiedote

EMMA – Esbo moderna konstmuseums höstprogram lyfter fram ledande internationella samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh. Dessutom visas tillfälliga utställningar av verk ur museets samlingar. På Utställningscentret WeeGee kulminerar Futurohusets 50-årsjubileum fredagen den 17 augusti i Mika Taanilas ljudinstallation Platshjärta, gjord enkom till Futurohuset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme