Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kotihoito testaa uusia liikkumistapoja

Jaa

Espoon kaupunki kokeilee uusia liikkumistapoja kotihoidon asiakaskäynneillä. Kokeilun aikana kotihoidon työntekijät kulkevat asiakkaan luo henkilökohtaisessa käytössä olevan auton sijasta pyöräillen, kävellen, kimppakyydillä tai tila-autolla, johon on rakennettu liikkuva toimisto.

Espoon kaupunki kokeilee uusia liikkumistapoja kotihoidon asiakaskäynneillä. Kokeilun aikana kotihoidon työntekijät kulkevat asiakkaan luo henkilökohtaisessa käytössä olevan auton sijasta pyöräillen, kävellen, kimppakyydillä tai tila-autolla, johon on rakennettu liikkuva toimisto.

Ensi vaiheen kokeilut alkoivat Matinkylässä kesäkuun alussa. Kokeilussa mukana olleiden toimittajien tekninen ratkaisu toimi käytännössä ja asiakaspalvelu sujui ongelmitta. Kokeiluun osallistuneista hoitajista yli puolet haluaa jatkaa kokeilun toiseen vaiheeseen.

Jos testaamista jatketaan syksyllä, kokeillaan eri liikkumismuotojen toimivuutta useana vuodenaikana ja eri säätiloissa. Jos tulokset ovat hyviä, kaupunki arvioi mahdollista pilottia aloitettavaksi vuodelle 2018, jossa eri liikkumistapoja yhdistetään laajemmin ja pysyvämmin sekä kotihoidossa että mahdollisesti muissa kaupungin kuljetuksissa.

Teknologia testissä – yksi Espoon digikokeilujen sarjassa

Kokeilu perustuu teknologian hyödyntämiseen kotihoidon palvelujen ja toiminnan kehittämisessä. Espoo on jo osittain automatisoinut työvuorojen ja kulkureittien suunnittelun. Nyt testataan kehitysvaiheessa olevia, logistiikan optimointiin ja ajoneuvojen paikantamiseen suunniteltuja ohjelmistoja ja sovelluksia.

Kotihoidon uusien liikkumistapojen kokeilu sisältyy kaupungin digiohjelmaan.

Väestö ikääntyy – palvelut tuotettava ammattitaidolla

Kotihoidon palveluntarve kasvaa nopeasti väestön ikääntyessä: vuonna 2016 Espoon kaupunki teki 650 000 kotihoidon käyntiä, tänä vuonna luvun arvioidaan nousevan 800 000:een.

– Tärkein syy kokeilla uutta liikkumisratkaisua kotihoidossa on halu tuottaa asiakkaalle oikeaa palvelua, oikeaan aikaan ja ammattitaidolla. Samaan aikaan meidän on pystyttävä järjestämään palvelut aiempaa tehokkaammin, painottaa Espoon vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

Lisäksi kaupunki haluaa sujuvoittaa työntekijöiden arkea etsimällä ratkaisua kotihoidon autojen parkkiongelmaan.

– Tavoitteena on, ettei hoitajien tarvitse käyttää aikaa parkkipaikan etsimiseen, toteaa Espoon kotihoidon päällikkö Raija Kasanen.

Samat kulkuvälineet yli palvelurajojen?

Kokeilun ensisijainen tavoite on löytää toimiva, erilaisia liikkumistapoja yhdistävä malli Espoon kotihoidolle. Samalla arvioidaan, voisiko mallia laajentaa kaupungin muihin palveluihin.

Tehokkuutta ja ekologisuutta edistäviä jatkokehityskohteita voisivat olla samojen kulkuvälineiden hyödyntäminen yli palvelurajojen: esimerkiksi aamulla ja iltapäivällä koulukuljetuksiin, kotihoidon asiakaskäynteihin, ruokapalveluun ja vanhusten ja vammaisten päivätoimintaan.

– Kaikessa on lähtökohtana etsiä fiksuja liikkumistapoja siten, että palvelut pystytään järjestämään joustavammin liikenneolosuhteista tai säästä riippumatta, toteaa Espoon digiagendan kehittämispäällikkö Valia Wistuba.

Palveluita kehitetään yhdessä yritysten kanssa

Espoossa palvelujen kehittäminen perustuu yhteiskehittämiseen: yrityksillä on mahdollisuus kokeilla omia tuotteittaan osana kuntapalveluja. Idulla olevia ideoita jalostetaan yhdessä, minkä jälkeen yritysten on helpompi myydä niitä maailmalle. Uusista liiketoimintamahdollisuuksista syntyy työpaikkoja, mistä hyötyy myös kunta.

– Tässä kokeilussa näkyy, että Espoo on edelläkävijä. Olemme tehneet tätä kokeilua sydämellä, kaupunkitasoisesti, yli toimialarajojen – yhdessä Espoon kaupungin eri osaajien kanssa kotihoidon henkilökunnasta aina esimiehiin ja isoihin johtajiin, toteaa projektipäällikkö Raija Välimäki.

Espoon kotihoidon kokeilu on osa Tekesin ja liikenne- ja viestintäministeriön Liikkuminen palveluna -yhteishanketta (MaaS, Mobility as a service), jonka toisena osatoteuttajana on Etelä-Karjalan liitto. Hankkeessa halutaan tuottaa kaupunkien rinnakkaiskokeilujen turvin yhteistä markkinavuoropuhelua ja lopulta rinnakkaisia hankintoja.

Espoon toteutti ensi vaiheen kokeilunsa yhteiskehittämismallilla NFleet Oy:n, Tuup Oy:n, toimittajaryhmittymän EKT Oy:n & Lähitaksi Oy:n, Helkama Velox Oy:n ja Silver Planet Oy:n kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektipäällikkö Raija Välimäki, vanhusten palvelut, puh. 043 825 1947, raija.valimaki@espoo.fi

kehittämispäällikkö Valia Wistuba, Espoon digiagenda, puh. 043 825 2905, valia.wistuba@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme