Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kotihoito uudistuu

Jaa

Espoossa käynnistyi kesällä 2017 kotihoidon kehittämisohjelma, jolla tavoitellaan asiakkaille parempaa toimintakykyä ja palvelukokemusta sekä henkilöstölle selkeämpiä toimintakäytäntöjä. Vaihtuvan vuokratyövoiman käyttöä pyritään vähentämään. Kehittämisohjelman ensimmäiset konkreettiset toimenpiteet ovat käynnistymässä.

Maaliskuussa 2018 Espoossa aloittaa uusi kotihoidon yksikkö, joka tukee asiakasta moniammatillisella työryhmällä. Uusi yksikkö huolehtii siitä, että ikääntyneet henkilöt kotiutuvat sairaalasta turvallisesti ja että sairaalassa aloitettu kuntoutus jatkuu kotona. Yksikkö toteuttaa myös kuntouttavan arviointijakson kotihoidon uusille asiakkaille. Tavoitteena on tukea asiakkaan kotona asumista ja vahvistaa asiakkaan omia voimavaroja arjen askareissa selviytymiseen.

Kotihoidon henkilöstölle on vapautunut lisää aikaa asiakastyöhön, kun lääkkeiden jakelu on koneellistettu ja laboratorionäytteiden ottaminen on siirretty HUSLABille.

Kotihoidon valinnanvapautta kokeillaan Etelä-Tapiolassa

Etelä-Tapiolan kotihoidon alueella toteutetaan valinnanvapauspilotti. Pilotin toimintamalli on rakennettu valinnanvapauslakiesityksen mukaiseksi. Kokeilu alkaa toukokuussa 2018 ja päättyy syyskuussa 2019. Etelä-Tapiolan kotihoidon kaikki 150 asiakasta voivat valita kotihoidon palvelut joko Espoon kaupungilta, yksityiseltä palveluntuottajalta tai kolmannen sektorin toimijalta. Asiakasmaksut ovat samat riippumatta sitä, kenen palvelut asiakas valitsee. Maksuun vaikuttavat palvelujen määrä, talouden koko ja tulot. Pilotissa kerätään tietoa asiakkaiden valinnoista, palveluntuottajien toiminnasta ja palvelun laadusta. Seniorineuvonta Nestori opastaa asiakkaita pilotin aikana.

Espoossa palvelujen piiriin pääsee viiveettä

Espoon kotihoidon asiakkaat ovat keskimäärin parempikuntoisia kuin muualla Suomessa. Tämä ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valvomassa valtakunnallisessa RAI-vertailussa. Kotihoidon ja omaishoidon tuen piiriin pääsee Espoossa viiveettä. Jos kotona ei pärjää, hoiva-asumiseen pääsee keskimäärin 30 vuorokaudessa.

Kotihoidon resurssit ovat kasvaneet viime vuosina keskimäärin 12 prosenttia vuodessa. Tänä keväänä aloittaa 20 uutta lähihoitajaa. Syksyllä 2017 tehdyn vertailun mukaan Espoossa lähihoitajan kotikäynti kesti keskimäärin 24 minuuttia ja sairaanhoitajan käynti 25 minuuttia. Hoitajien käynnin kesto oli vertailuun osallistuneista kunnista toiseksi pisin: kärkisijan vei Siilinjärvi minuuttia pitemmillä käyntiajoilla.

Espoon kaupunki ei ole löytänyt vahvistusta julkisuudessa esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan Espoon kotihoidon asiakas olisi kuollut kotihoidon laiminlyönnin seurauksena keväällä 2017.

– Julkisuudessa asia on esitetty muodossa ”Espoossa epäillään”. Mikään viranomainen ei kuitenkaan ole ilmoittanut meille tällaisesta epäilystä, eikä myöskään kukaan yksityishenkilö. Henkilöstö ei ole ilmoittanut kuvausta vastaavaa tapausta vaaratapahtumajärjestelmäämme eikä esimiehillemme, sanoo vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen.

Jos havaitsee puutteita, kannattaa ottaa heti yhteyttä

Espoossa on menettelytavat sekä vakavien vaaratapahtumien että pienempien puutteiden käsittelyä varten.

– Jos asiakas tai asiakkaan läheinen huomaa palveluissamme puutteita, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä palvelun esimieheen. Meille voi tehdä myös kirjallisen muistutuksen, jonka täyttämiseen saa tarvittaessa apua sosiaali- ja potilasasiamieheltä, Lyytikäinen muistuttaa.

Lisätiedot
vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen, p. 0500 796 810

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kommunerna i Västra Nyland anser att social- och hälsovårdstjänsterna bör reformeras på kommunbasis och med beaktande av invånarnas behov26.4.2019 10:30:00 EESTTiedote

Stads- och kommundirektörerna i Nyland har en gemensam uppfattning om att reformen av social- och hälsovårdstjänsterna bör fortsätta på kommunbasis i området. Kommunernas ledning har efter förhandlingar kommit fram till en modell enligt vilken Nyland föreslås bli indelat i fem områden, som ansvarar för ordnandet av social- och hälsovårdstjänsterna på basnivå.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme