Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon kulutuksen hiilijalanjälki selvitettiin ensimmäistä kertaa - "Laajempi tietopohja tukee kunnan ilmastotyötä"

Jaa

Espoossa kulutuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2020 yhteensä 9,02 t CO2-ekv asukasta kohden. Tulokset tekevät näkyväksi ne kunnan ja kuntalaisten toiminnasta aiheutuvat päästöt, jotka jäävät perinteisen kuntien tekemän päästölaskennan ulkopuolelle.

Laajassa yhteistyössä toteutetun uudenlaisen laskentamallin lähtökohtana on kuntalaisten kulutus ja siitä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt eli hiilijalanjälki riippumatta siitä, onko hyödykkeet tuotettu kunnassa, muualla Suomessa tai ulkomailla. Uusi kulutusperäinen päästölaskenta ei ole vaihtoehto perinteiselle alueelliselle päästölaskennalle, vaan ne täydentävät toisiaan. HSY laskee pääkaupunkiseudulle alueellisen päästölaskennan vuosittain.

Kulutusperustaisten päästöjen näkyväksi tekeminen tuo uutta tietoa globaalin ilmastohaasteen ratkaisemiseksi. Vastaavaa laskentaa ei Suomessa ole koskaan aiemmin toteutettu ja globaalistikin kulutuksen päästölaskennat ovat usein olleet maakohtaisia tai yksittäisten kuntien toteuttamia selvityksiä. Systemaattisesti ja luotettavasti kulutuksen päästöjä seuraavia kuntia ei globaalistikaan ole kuin yksittäisiä. Espoo ja muut hankkeessa mukana olleet kunnat toimivat asian todellisina edelläkävijöinä.

Uusi kulutusperäinen päästölaskenta tukee Espoota YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja ilmastotyön edelläkävijäkaupunkina.

"On hyvä, että pääsemme kumppaneiden kanssa hyödyntämään tutkittua tietoa", kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo. "Hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi on tärkeää, että hiilikädenjälki eli suomalaiseen osaamiseen perustuva kestävän kehityksen työ parantaa esimerkiksi yliopistojen ja yritysten kilpailukykyä kansainvälisesti", Mäkelä jatkaa.

"Tänä vuonna kokoamme oman ja Espoo-yhteisön kanssa tehtävän ilmastotyön tiekartaksi ja vahvistamme hiilikädenjälkivaikutustamme. Uudet kulutusperustaiset päästötiedot tuovat uutta tietoa ilmastotyön tueksi", kehittämispäällikkö Niina Nousjärvi toteaa.

Laskentaa varten kehitetty malli tuottaa uudenlaista tietoa kuntalaisten toiminnasta aiheutuvista päästöistä, muun muassa kunnassa käytettyjen rakennusmateriaalien ja kunnassa kulutettujen elintarvikkeiden päästöistä.

"Uudet tulokset tekevät näkyväksi ne kuntalaisten toiminnasta aiheutuvat päästöt, jotka jäävät perinteisen kuntien päästölaskennan ulkopuolelle. Laajempi tietopohja tukee kuntien ilmastotyötä, jossa eri toimin pyritään vaikuttamaan myös kuluttajien valintoihin", hankkeen projektipäällikkö Emma Liljeström Sitowiseltä kertoo.

Laskenta toteutettiin osana Kulma-hanketta, jossa kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt laskettiin ensimmäistä kertaa vertailukelpoisesti suurelle joukolle suomalaisia kuntia ja kaupunkeja. Espoon lisäksi hankkeeseen osallistui 14 muuta kuntaa. Hankkeen toteutti Sitowise Oy yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hanketta rahoittivat siihen osallistuneet kunnat sekä Kestävä Lahti -säätiö. Ruuankulutuksesta aiheutuvien päästöjen laskennan mahdollisti yhteistyö S-ryhmän kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupungin kehittämispäällikkö Niina Nousjärvi, p. 040 6369 394, niina.nousjarvi@espoo.fi

Sitowisen projektipäällikkö Emma Liljeström, p. +358 40 549 7875, emma.liljestrom@sitowise.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan nuorisoasiainjaoston kokouksesta 12.5.202212.5.2022 20:02:31 EEST | Tiedote

Nuorisoasiainjaoston kokouksessa esiteltiin Espoon kaupungin koordinoimaa Future Mentors -ohjelmaa, joka on osa Espoon kesäkuussa järjestämää Eurocities-vuosikonferenssia. Ohjelman tavoitteena on saada nuorten ääni paremmin kuuluviin kestävän kehityksen kysymyksissä. Lisäksi kuultiin esittely Vamos Espoon monipuolisesta palvelukokonaisuudesta ja tavoitteellisesta toiminnasta.

Invitation to the media: Eurocities annual conference brings leaders of Europe’s major cities to Espoo on 8-10/06/2022 to tackle climate change6.5.2022 07:10:00 EEST | Press Invitation

Media representatives are warmly welcome to the annual conference of the Eurocities network organised by the City of Espoo on 8-10/06/2022. The conference is the network’s most important annual event, bringing hundreds of European urban actors, EU decision-makers and officials to Espoo. The meeting will be looking at particularly solutions for large and medium-sized cities to combat climate change. The conference is also a boost for Espoo’s business community.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme