Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöksiä 19.9.2018

Jaa

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti kokouksessaan, että Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot yhdistyvät 1.8.2019 lukien.

3 Vuoden 2019 Espoo-strategian linjaukset ja tavoitteet sekä talousarvioehdotus ja vuosien 2019 - 2021 taloussuunnitelma, Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta teki vuoden 2017 talousarviota ja vuosien 2017 - 2019 taloussuunnitelmaa koskevan esityksen kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen valmistelua varten.

Lautakunta haluaa nostaa seuraavia painopisteitä valtuuston talousarvioneuvotteluja varten ja edellyttää seuraavia lisäyksiä:

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta painottaa sitä, ettei opetukseen tule kohdistaa leikkauksia.

Lautakunta pitää myös tärkeänä, että Espoossa englanninkielen opetus aloitetaan jo ensimmäiseltä luokalta. Lisäksi Espoon kielikylpyoppilaiden kielten opetus saatetaan yhdenvertaiseksi vertailukuntien kielikylpyoppilaiden kanssa siten, että kielikylpyoppilailla on mahdollisuus opiskella englantia A1 - kielenä, ruotsin kielen säilyessä opetuskielenä kielikylvyn metodien mukaisesti.

Lautakunta tukee monipuolisen varhaiskasvatuksen toteuttamista Espoossa. Kotihoidontuen Espoo-lisä säilytetään nykyisen suuruisena ja yksityisen varhaiskasvatuksen valinnan mahdollisuutta kasvatetaan ottamalla käyttöön palveluseteli mahdollisuuksien mukaan vuoden 2019 aikana valtuuston päätettyä asiasta.

Virkamiehiltä saadun tiedon mukaan lisäystarve budjettiin:

Suomenkieliseen perusopetukseen 6M€, joka jakautuu seuraavasti
- avustajapalvelut 0,5 (6%) M€
- tarvikkeet 1,2 M€
- ryhmäkoot/ opetusresurssi 4,3 M€
- Iltapäivätoiminnan ostopalveluihin lisätään tuloihin ja menoihin 1,5 M€

Suomenkieliseen lukio-opetukseen kohonneiden tilavuokrien kustannukset.

Suomenkieliseen varhaiskasvatukseen 3,7M€, joka jakautuu seuraavasti:
- 2,4 M€ Espoo-lisän leikkausten peruminen, kuitenkin siten, että ehdollisuuden purkaminen toteutuu
- 1,3 M€ 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun käynnistäminen ja 0,6 M€ tulojen menetys kokeiluun liittyen

Lautakunta pitää tärkeänä, että säästöjä haetaan tilojen yhteiskäyttöä lisäämällä ja hankintamenettelyä tehostamalla. Lisäksi lautakunta toivoo, että kohonneet tilakustannukset saadaan nopeasti hallintaan.

4 Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden siirtyminen Tietotie 6:een ja lukioiden yhdistyminen 1.8.2019 lukien

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti, että
1. Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot siirtyvät Tietotie 6:een 1.8.2019 lukien.
2. Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot yhdistyvät 1.8.2019 lukien. Muodostettavan lukion nimestä päätetään erikseen.
3. Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden nykyiset johtokunnat lakkaavat 31.7.2019. Muodostettavan lukion johtokunnasta päätetään erikseen.


Lautakunta pyytää selvitystä, mihin kasvanutta tilakapasiteettia tullaan käyttämään ja kuka sen maksaa tai mistä tilakustannukset lukiokoulutuksen sisällä säästetään.

5 Jousenkaaren koulu, tarveselvitys

Hanke toteutetaan Jousenkaaren koulun nykyiselle paikalle (osoite Jousenkaari 10). Hankkeen sijaintipaikka on liikenteellisesti hyvin ja turvallisesti saavutettavissa. Tontilla oleva vanha koulukiinteistö puretaan. Hankkeen sijoittaminen tontille edellyttää neuvottelua ja yhteistä näkemystä toteutusratkaisusta museoviranomaisten kanssa.


Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi Jousenkaaren koulun tarveselvityksen. Hanke sisältää 3-sarjaisen alakoulun ja tilat kahdelle varhaiskasvatuksen esiopetusryhmälle. Hankkeessa sivistystoimen palvelut muodostavat espoolaisen, avoimen ja yhteisen kohtauspaikan eri-ikäisille kuntalaisille.


7 Lausunto valtuustoaloitteeseen puistoruokailun järjestämisestä Espoossa (palautettu 13.6.2018)

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta antoi lausunnon valtuustoaloitteeseen puistoruokailun järjestämisestä Espoossa.

Yhteisöllisyys
Asukaspuistoruokailun arvioidaan tukevan alueen yhteisöllisyyttä. Ruokailu voisi koota eri-ikäisiä ja eri kulttuuritaustaisia lapsia ja perheitä yhteen. Asukaspuistoruokailu toteutettaisiin matalan kynnyksen palveluna, joka ei eriarvoista perheitä.

Lapsen hyvinvointi
Asukaspuistoruokailun arvioidaan edistävän siihen osallistuvien lasten hyvinvointia. Asukaspuistossa tarjottava lämmin ruoka edistää lapsen terveyttä ja tarjoaa ruokarytmiin säännöllisyyttä. Asukaspuisto tarjoaa vaihtoehdon lapsen mahdolliselle yksinololle. Parhaimmillaan lasten turvattomuuden ja yksinäisyyden kokemukset vähentyvät yhteisen ruokailun ja toimintaan osallistumisen myötä.

Vapaaehtoistyö ja työllistyminen
Asukaspuistotoiminta ja -ruokailu voisi tarjota järjestö- ja vapaaehtoistyöntekijöille tilaisuuksia kohdata alueen lapsiperheitä ja rakentaa palvelua yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Kesäaikana tapahtuva asukaspuistoruokailu voisi edistää nuorten, koulunkäyntiavustajien ja kesätyöntekijöiden työllistämistä.

Kaupungin palvelut tutuksi
Asukaspuistoruokailun yhteydessä perheet tutustuvat asukaspuistotoimintaan sekä perheiden kanssa voidaan keskustella varhaiskasvatuksen ja Espoon kaupungin palveluista. Lapsille maksuttomalla asukaspuistoruokailulla arvioidaan olevan myönteisiä ja tasa-arvoa edistäviä vaikutuksia Espoo-imagon kannalta.

Asukaspuistoruokailun kokonaiskustannukset olisivat toteutustavasta riippuen noin 225 000 – 390 000 euroa. Suomenkielisen varhaiskasvatuksen määrärahat eivät mahdollista asukaspuistoruokailun järjestämistä koulujen kesäloman ajaksi.

Mikäli asukaspuistoruokailu päätetään järjestää, tulee suomenkieliselle varhaiskasvatukselle osoittaa määrärahat siihen.

Lisäksi:

Lautakunta toivoo, että yhteistyö Me-säätiön kanssa jatkuu. Yhteistyön jatkumisesta tuodaan selonteko seuraavaan lautakunnan kokoukseen.

Lautakuntakunta pyytää seuraavaan kokoukseen selvityksen Saunalahden rehtorin irtisanomisesta, irtisanomisen perusteista sekä irtisanomisprosessista. Lautakunta pitää tärkeänä rehtoreiden tasapuolista kohtelua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Marika Niemi, lautakunnan puheenjohtaja, puh. 040 822 8822, marika.k.niemi@gmail.com
Tapio Erma, lukiolinjan päällikkö, puh. 046 877 3216, tapio.erma@espoo.fi
Kaisu Toivonen, opetustoimen johtaja, puh. 050 511 3398, kaisu.m.toivonen@espoo.fi
Ilpo Salonen, perusopetuslinjan päällikkö, puh.050 354 6840, ilpo.salonen@espoo.fi
Virpi Mattila, varhaiskasvatuksen johtaja, puh. 050 347 5845, virpi.mattila@espoo.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme