Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaehdotus ohjaa maankäyttöä kohti vuotta 2050

Jaa

Strategisessa kaavaehdotuksessa esitetään Espoon pohjois- ja keskiosien kehittämisen pitkän aikavälin tavoitteet ja keskeiset maankäytön ja liikenneverkon suuntaviivat ja painopisteet. Yleiskaavaehdotuksella mahdollistetaan noin 60 000 uuden asukkaan ja noin 11 000 työpaikan sijoittuminen alueelle vuoteen 2050 mennessä. Ehdotus etenee kaupunkisuunnittelulautakunnan kautta kaupunginhallitukselle, joka päättää sen nähtäville laittamisesta.

Keskustanäkymä. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.
Keskustanäkymä. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.

Yleiskaavaehdotus kattaa alueen Espoon keskuksesta Pohjois-Espooseen. Suunnittelualueen koko on lähes kolmannes koko Espoon maapinta-alasta, joka on runsaat 300 neliökilometriä. Kaavaehdotuksen verkostomainen kaupunkirakenne perustuu vahvasti tie- ja raideliikenteen väyliin ja solmukohtiin.  

Elinvoimaisia kaupunkialueita ja vireitä kyliä 

Kaavaehdotuksen tarkoituksena on verkostomaisen kaupunkirakenteen ja kyläalueiden vahvistaminen, maankäytön ja julkisen liikenteen yhteensovittaminen sekä palvelurakenteen varmistaminen. Uusien asuinalueiden maankäyttö kytketään nykyiseen liikenneverkkoon, jota myös kehitetään.  

Maankäytön painopistealueita ovat Espoon keskuksen lisäksi Kalajärvelle suuntautuva joukkoliikennekäytävä sekä Turunväylän tuntumaan kaavaillun Länsiradan varsi. Kaavassa huomioidaan nykyisten keskusten, Espoon keskuksen ja Kalajärven, kehittäminen. Se sisältää pitkällä aikavälillä myös kolmen uuden keskuksen, Histan, Myntinmäen ja Viiskorven, toteuttamisen. 

Tulevat asuntoalueet esitetään kaavaehdotuksessa maankäytön tehokkuuden mukaan. Kaupunkimaisia asuntoalueita on tulossa kaikkiin keskuksiin, kun taas pientaloja voidaan rakentaa kauemmas niistä. 

Uutta ekoteollisuutta ja kestävän kehityksen mukaisia joukkoliikenneratkaisuja 

Työpaikat ovat kaavaehdotuksessa pääosin keskustoissa ja liikenneväylien varsilla. Lommilan ja Kehä III:n aluetta vahvistetaan työpaikka-alueena ja osana metropolialueen elinkeinovyöhykettä. Turunväylän ja Nupurintien merkitystä työpaikka-alueena kehitetään tulevan Länsiradan toteutumisen myötä ja mahdollistetaan seudullisen ekoteollisuusalueen toteutuminen. 
 
Ämmässuon–Kulmakorven alueelle sijoittuu seudullisesti merkittäviä teknisen huollon alueita: Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus ja sitä ympäröivä yritysalue sekä Kulmakorven maa-ainestoiminta-alue. 

Kaavaehdotuksessa on esitetty tavoitetilanteen junaliikenteen raideyhteydet ja joukkoliikenteen runkoyhteydet, joiden toteutustapa ratkaistaan tarkemmassa suunnittelussa. Joukkoliikenteen runkoyhteydet voivat aluksi olla esimerkiksi runkobussiyhteyksiä, jotka matkustajamäärien kasvaessa on mahdollista muuttaa pikaraitioteiksi. 

Viherrakenne ja rikas kulttuuriympäristö voimavarana 

Lähiluonto on tärkeä voimavara asukkaille. Tulevaisuudessa yleiskaava-alueen virkistysalueet ja -palvelut ovat hyvin saavutettavissa ja niitä on riittävästi. Lisäksi kaavan yleismääräyksillä velvoitetaan luonnon monimuotoisuuden ja luonnonsuojelun sekä viheralueverkoston turvaamiseen koko kaava-alueella. 

Espoonjokilaakson vyöhyke säilyy yhtenäisenä. Se muodostaa viheralueiden kokonaisuuden, jossa on myös paljon kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita ja alueita. Alueen virkistyskäytön kehittämisessä otetaan kulttuurihistorialliset arvot huomioon tärkeänä lähtökohtana luontoarvojen rinnalla. Kaava-alueen rikas kulttuuriympäristö ja historiallinen kerroksellisuus luovat alueelle merkityksellistä identiteett. 

Monipuoliset selvitykset havainnollistavat kaavaehdotusta päätösten tueksi  

Valmisteluvaiheessa on laadittu runsaasti selvityksiä eri teemoista. Näitä ovat esimerkiksi kaupunkirakenne-, ympäristö- ja liikenneselvitykset. Tehdyt selvitykset, analyysit sekä vaikutusten arvioinnit perustelevat ja havainnollistavat kaavaehdotusta. Kaikki kaavaehdotukseen liittyvä materiaali on luettavissa Espoon verkkosivuilla perjantaina 8. marraskuuta. 

Kaupunkisuunnittelulautakunnan jälkeen kaavaehdotusta käsittelee kaupunginhallitus, joka hyväksyy ehdotuksen nähtäville.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yleiskaavapäällikkö Essi Leino, puh. 046 877 1911

Yleiskaavasuunnittelija Seija Lonka, puh. 043 825 5230

Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359

Kuvat

Keskustanäkymä. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.
Keskustanäkymä. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.
Lataa
Keskustanäkymä. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy
Keskustanäkymä. Havainnekuva: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme