Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa ensi torstaina 21.3.2019

Jaa

Käsittelyssä ovat mm. kuljetuspalvelujen toimintaohjeiden uudistaminen, vanhusten hoivapalvelujen valvonnan tehostaminen ja kotihoidon alueellisen ulkoistamiskokeilun periaatteet.

Poimintoja kokouksen esityslistalta:

4. Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen toimintaohjeiden uudistaminen

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväsi uusitut toimintaohjeet. Aineisto

Toimintaohjeet uudistetaan osana Länsi-Uudenmaan kuntien yhteistä kuljetuspalvelu-uudistusta. Tavoitteena on luoda nykyaikainen ja asiakaslähtöinen toimintamalli, joka parantaa palvelun saatavuutta, turvallisuutta ja seurattavuutta. Yksityiskohtaiset ohjeet palvelun käyttäjille valmistellaan myöhemmin keväällä 2019 yhdessä asiakkaiden kanssa.

5. Vanhusten hoivapalvelujen valvonnan tehostaminen

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi päivitetty valvontasuunnitelma vuodelle 2019. Aineisto

Kaikkia valvonnan muotoja tehostetaan (omavalvonta sekä ennakoiva, suunnitelmallinen ja reaktiivinen valvonta). Omavalvontasuunnitelmien ja palvelukonseptin sisältöjen yhdenmukaisuus varmistetaan. Palveluntuottajien, asukkaiden ja omaisten kanssa käynnistetään yhteistyöfoorumi, jossa käsitellään hoivakotien toiminnan kehittämiskohteita ja hyviä käytäntöjä. Lisäksi palveluntuottajille tarjotaan mahdollisuus ilmoittaa itse tilapäisistä poikkeamista palvelun laadussa.

Suunnitelmallisia valvontakäyntejä tehostetaan ja valvontakertomukseen lisätään kysymys hoivakodin henkilöstön työhyvinvoinnin kartoituksesta ja saaduista tuloksista. Valvontakäynneillä varmistetaan systemaattisesti hoivakodin palvelun laatu ja turvallisuus. Kaikkiin hoivakoteihin tehdään myös ennalta ilmoittamaton valvontakäynti. Henkilöstömitoitukset tarkistetaan säännöllisesti. Palautteiden, muistutusten ja kanteluiden perusteella tehtäviä valvontakäyntejä lisätään. Reklamaatioprosessia on täsmennetty.

Vuoden 2020 alusta asiakas voi itse tai omaistensa kanssa valita hoivakodin, johon muuttaa. Hoivakotien julkiset laatu- ja muut tiedot ovat käytettävissä, ja asiakkaat saavat ohjausta ja tukea valintaa tehtäessä. Hoivapalvelujen laatuvaatimukset määritellään korkealle tasolle, kuten nykyisessäkin sopimusmallissa. Kaikkien palveluntuottajiksi hyväksyttyjen palveluntarjoajien on sitouduttava palvelukonseptiin.

6. Kotihoidon maantieteellisen alueen ulkoistamiskokeilun periaatteet

Lautakunnalle esitetään kotihoidon maantieteellisen alueen ulkoistuksen hankinnan periaatteiksi seuraavat asiat (aineisto):

  1. Kotihoidon maantieteellisen alueen ulkoistuksen kokeilun kesto on 2 vuotta sekä 1+1 optiovuotta.
  2. Ulkoistettavalle alueelle valitaan Espoon kotihoidosta vertailualue. Ulkoistettavaksi alueeksi valitaan alue, jota pystytään vertailemaan valittavaan Espoon kotihoidon vertaiskehittämisalueeseen. Ulkoistettavaksi valittava alue ei tule olla sosio-ekonomisesti eikä maantieteellisesti poikkeava.
  3. Ulkoistettavan alueen ja vertailualueen asiakasmäärän on ajateltu olevan noin 100−200 eli n. 10 prosenttia Espoon kotihoidon asiakkaista.
  4. Hankinnan kohteena ovat kotihoidon palvelut (kotipalvelu ja kotisairaanhoito) ja kotihoidon asiakkaiden lääkäripalvelut.
  5. Asiakkaat ohjautuvat ulkoistetulle alueelle yleisten kotihoidon asiakkaaksi tulon prosessien mukaisesti. Asiakkaat tulevat kotihoidon asiakkuuteen seniorineuvonta Nestorin palvelutarpeen arvioinnin ja päätöksenteon ja/tai kotikuntoutuksen kautta. Nestorin työntekijät arvioivat myös palvelutarpeen muutoksia.
  6. Hankinta toteutetaan neuvottelumenettelyllä, jolla pyritään varmistamaan kotihoitopalvelun hyvä laatu, sopivan yhteistyökumppanin löytyminen vertaiskehittämiseen, hallittu kustannuskehitys sekä määrättyjen laatu- ja vaikuttavuusmittarien optimaalinen hyödyntäminen.
  7. Palveluntuottajaksi etsitään toimijaa, jonka ehdotus yhteistyömalliksi vastaa parhaiten hankkeen tavoitteisiin
  8. Hankinnan kohteena on edellä kuvattujen palvelujen hankinta valitulle maantieteelliselle alueelle. Kyseessä ei ole liikkeenluovutus.

Vastaukset ja raportit

Lisätiedot 
Tämän kokouksen esityslista ja aineistot  
Sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistat, kokousaineistot ja pöytäkirjat

Kohta 4: perusturvajohtaja Juha Metso, p. 050 532 7321
Kohdat 5 ja 6: vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen, p. 0500 796 810
Lautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604
Lautakunnan sihteeri, hallintopäällikkö Elina Yli-Koski, p. 046 877 1962

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

@Espoonsote Twitterissä  

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme