Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon toimitilaohjelmaa koskevat neuvottelut käyty

Jaa

Valtuustoryhmien puheenjohtajien neuvottelut toimitilainvestointiohjelmasta päättyivät yksimieliseen neuvottelutulokseen. Espoon kaupungin Koulut kuntoon -ohjelma sisältää merkittävän panostuksen koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja kunnostamiseen. Koko toimitilainvestointiohjelma vuosina 2019 – 2030 on yhteensä 1 203 miljoonaa euroa, josta koulu- ja päiväkotihankkeita on 1 052 miljoonaa euroa.

Ohjelma sisältää 24 uutta koulua (uusia rakennuksia, uutta vuokratilaa, korvaavia uudisrakennuksia), 28 koulun peruskorjausta ja laajennusta, 30 uutta päiväkotia (uusia rakennuksia, uutta vuokratilaa, korvaavia uudisrakennuksia) ja 14 päiväkodin peruskorjausta sekä lukuisia perusparannus- ja elinkaarta jatkavia korjauskohteita.

Toimitilaohjelmaa tarkennettiin aikaistamalla neljän koulun peruskorjausta (Tähtiniityn, Saarnilaakson, Sunan ja Nöykkiön peruskorjaukset) sekä lisäämällä ohjelmaan kahden koulun peruskorjaukset (Laurinlahden koulu v. 2024 ja Lähderannan koulu v. 2027). Viiden päiväkodin peruskorjauksiin ja uudisrakennuksiin lisättiin 30 miljoonan euron varaus toimitilainvestointiohjelman ulkopuolelta siten, ettei investointikatto ylity.

Toimitilaohjelman sisältä haetaan säästöä niiden koulu- ja päiväkotihankkeiden toteutuksesta, joissa suunnittelua ei ole vielä käynnistetty. Otetaan käyttöön uusia suunnittelu- ja toteutustapoja sekä alueellisia kokonaisratkaisuja, joilla kokonaiskustannuksia voidaan laskea. Kustannustason lasku sekä lisäykset sisällytetään toimitila- ja infrainvestointiohjelmaan kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä.

Palveluverkkosuunnittelua uudistetaan osana Koulut kuntoon -ohjelmaa ja Palvelujen järjestämisen ja palveluverkon tavoitetila 2030 -suunnitelmaa.

Jatketaan elä- ja asukeskusten suunnittelua ja toteutusten valmistelua Matinkylään, Tapiolaan, Espoon keskukseen ja Espoonlahteen. Kulttuurikeskuksen peruskorjauksesta ja teatteritilasta esitetään talousarvion yhteydessä suunnitelma hankkeen aikataulusta, toteutusmallista ja rahoituksesta. Lukiopalvelujen toteuttamista Kivenlahteen selvitetään osana suunniteltua toisen ja korkea-asteen kampusta.

Talousarvioneuvotteluihin tuotetaan selvitys ja riskiarvio kriittisimmistä päiväkoti- ja kouluhankkeista ja niiden aikataulusta. Varhaiskasvatuspaikkojen riittävyyttä seurataan alueellisesti. Selvitetään yksityisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa tukeminen siten, että yksityisten päiväkotien kapasiteetti tulee hyödynnettyä.

Lisäksi vuoden 2019 talousarviossa varaudutaan joukkoliikenteen palvelutason turvaamiseen, tarpeellisen lisäliikenteen kustannuksiin ja sen vaikutuksiin HSL kuntaosuudessa. Espoo edellyttää, että HSL toteuttaa linjojen korjaukset kustannustehokkaasti ja ripeästi.

Valtuuston asettama 280 miljoonan euron vuosittainen investointikatto ylitetään kehyksen alkuvuosina mutta alitetaan kauden lopulla siten, että nettoinvestoinnit ovat keskimäärin 280 miljoonaa euroa vuodessa 12 vuoden aikana. Tavoitteena on, että kaupungin velkaantuminen taittuu vuodesta 2024 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme