Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon uusi bussilinjasto palvelee matkustajia aiempaa paremmin

Jaa

Vuoden 2018 alusta käyttöön otettava eteläisen Espoon uusi bussilinjasto palvelee sekä liityntäyhteyksiä Espoosta Helsinkiin, että Etelä- ja Keski-Espoon sisäisiä yhteyksiä asunto- ja työpaikka-alueilta kaupunkikeskuksiin. Joukkoliikenneyhteydet paranevat myös Espoon viiden kaupunkikeskuksen välillä.

Samalla bussilinjalla pääsee oman kaupunkikeskuksen lähipalveluihin, mutta matkaa voi myös jatkaa metrolla Helsinkiin ja eri puolille pääkaupunkiseutua. Tähän saakka Etelä-Espoon eri osista on ollut erilliset bussiyhteydet kaupunkikeskuksiin ja toiset bussilinjat Helsinkiin matkustamista varten.

Käyttäjän kannalta joukkoliikennejärjestelmä on nyt selkeämpi ja helpompi hahmottaa. Kaupungin talouden näkökulmasta liityntäyhteydet mahdollistavat myös kustannustehokkaan joukkoliikennepalvelujen tuottamisen.

Leppävaarassa vastaava muutos on toteutettu 2000-luvun alussa, kun Espoon kaupunkirata ja Leppävaaran terminaali valmistuivat.

Laadukkaat ja esteettömät vaihtoterminaalit

Keskeiset vaihtopaikat bussista metroon ovat Matinkylä ja Tapiola, joihin Espoo on päättänyt toteuttaa uudet bussiterminaalit. Niissä vaihdot tapahtuvat Kampin tapaan sisätiloissa laadukkaasti ja esteettömästi.

Matinkylän bussiterminaali odottaa jo valmiina liityntäliikenteen käyttöönottoa. Bussiterminaalista on sujuvat liukuporras- ja hissiyhteydet sekä metrolaiturille että Ison Omenan kaupallisiin palveluihin ja bussiterminaalin yläpuolella sijaitsevan Palvelutorin terveys- ja kirjastopalveluihin. Matinkylän terminaalista ja sen edestä kulkee runsaasti eri puolille Espoota suuntautuvia bussilinjoja, joten terminaalissa on helppo vaihtaa bussista toiseen myös Espoon sisäisillä matkoilla.

Tapiolan bussiterminaalin ja sieltä metroasemalle johtavien yhteyksien rakentaminen on kesken. Uusi bussiterminaali odotustiloineen valmistuu metroaseman tuntumaan keväällä 2019. Siihen asti vaihdot liityntäbusseista metroon vaativat kävelyä Pohjantien varresta ja Tapionaukiolta metroasemalle. Uuden bussiterminaalin ja odotustilojen valmistuttua vaihtaminen on Tapiolassa yhtä esteetöntä ja sujuvaa kuin Matinkylässä tai Kampissa.

Osana länsimetron jatkeen toteutusta myös Espoonlahteen valmistuu 2020-luvun alussa uusi, hieman pienempi bussiterminaali Espoonlahden ja Kirkkonummen liityntälinjoja varten. Siihen asti nämä suunnat ovat Matinkylän terminaaliin päättyvien liityntälinjojen varassa.

Muilla metroasemilla vaihdot bussista metroon tapahtuvat läheisillä bussipysäkeillä, jotka ovat laadukkaita ja esteettömiä.

Sujuvaa bussiliikennettä liikennevaloilla ja katuja parantamalla

Liityntäbussien toimintaedellytysten turvaamiseksi Espoon kaupunki on toteuttanut mittavia katuverkon investointeja rakentamalla uusia katuyhteyksiä ja parantamalla liityntäliikenteen kannalta keskeisiä katuja metroasemilla ja niiden ympäristössä. Metroasemilla katujen rakennustyöt on nyt Tapiolaa ja Otaniemeä lukuun ottamatta saatu päätökseen.

Matinkylän liityntäliikennettä varten Länsiväylälle on toteutettu bussikaistat lännen suuntaan. Matinkylän metroaseman ja Ison Omenan kohdalla Piispansillan katujärjestelyjä on uudistettu lisäkaistoilla, joukkoliikenteen liikennevaloillasekä pysäkkejä ja kaistajärjestelyjä parantamalla. Myös liikenneverkon ja terminaalin häiriötilanteisiin on varauduttu.

Soukan ja Iivisniemen suunnan liityntälinjoille on rakennettu kokonaan uusi katuyhteys, Suomenlahdentie. Kuitinmäentien länsiosan lisäkaistat sekä Suomenojan eritasoliittymän ja Finnoonsolmun uudistetut liikennejärjestelyt palvelevat Suvelan, Latokasken ja Nöykkiön liityntälinjoja.

Niittykummun metroaseman edustalla Merituulentie ja Haukilahdenkatu sekä kevyen liikenteen yhteydet metroasemalle on uudistettu. Urheilupuiston metroasemalla Koivumankkaantietä on parannettu. Keilaniemen metroasemalla on parannettu Keilaniementien joukkoliikenteen ja metroasemalle suuntautuvan jalankulun yhteyksiä.

Tapiolassa ja Otaniemessä bussiliikenne on poikkeusreiteillä siihen saakka, kunnes uusi Merituulentien bussiterminaali ja Aalto-yliopiston kampukselle nousevan Väreen ja sen ympäristön rakennustyöt valmistuvat 2019.

Liityntäliikenteelle 1000 uutta autopaikkaa ja 1000 uutta pyöräpaikkaa

Liityntäpysäköinti on liityntäbussiliikennettä täydentävä lisäpalvelu niille joukkoliikenteen käyttäjille, jotka eivät käytä liityntäbusseja.

Henkilöautolla metroon tai bussiin saapuville asiakkaille on Matinkylän, Tapiolan, Urheilupuiston ja Niittykummun metroasemilla noin 1000 pysäköintilaitoksissa sijaitsevaa maksullista liityntäpysäköintipaikkaa.  Katuverkkoon sijoittuvista näyttötauluista ja HSL:n reittioppaasta autoilija saa reaaliaikaista tietoa pysäköintilaitoksissa vapaana olevien liityntäpaikkojen määrästä. Niittykummun liityntäpysäköinnissä reaaliaikaisen tiedon järjestelmä saadaan käyttöön myöhemmin.

Pyöräilijöille on kaikilla metroasemilla yhteensä runsaat 1000, pääosin runkolukittavaa ja katettua pyörätelinettä, jotka sijaitsevat lähellä metroa ja liityntäbusseja. 

Yhteyshenkilöt

Suunnittelupäällikkö Sinikka Ahtiainen, puh. 050 413 1451, sinikka.ahtiainen@espoo.fi
Liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg, puh. 040 526 8331, johanna.nyberg@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme