Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon vammaispalvelut kirittänyt toimintaansa

Jaa

Espoon vammaispalvelut on kesän aikana saanut purettua ruuhkautuneita hakemusjonoja. Syyskuusta eteenpäin hakemukset pystytään käsittelemään lakisääteisessä kolmen kuukauden määräajassa.

–  Viime talvi ja kevät olivat vammaispalveluissa haastavaa aikaa. Asiakkaat joutuivat odottamaan palvelupäätöksiä kohtuuttoman pitkään, mistä olemme pahoillamme. Meiltä siirtyi lyhyen ajan sisällä useita työntekijöitä muihin tehtäviin, eikä pätevien sosiaalityöntekijöiden rekrytointi ole helppoa. Kesän aikana onnistuimme kuitenkin täyttämään viimeisetkin avoinna olleet tehtävät, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja-Leena Remes kertoo.

Uudet työntekijät ovat käsitelleet erityisesti omaishoidon tuen hakemuksia. Uusien rekrytointien myötä palvelutarpeen arviointeja on pystytty tekemään nopeammin, ja tukea hakeneet perheet ovat saaneet päätöksiä.

Seuraavana tavoitteena on saada palvelutarpeen arvioinnit tehtyä seitsemän vuorokauden määräajassa. Palvelun kehittämiseksi tehdään töitä jatkuvasti.

–  Alkuvuodesta keskimääräinen arviointiaika oli 25 vuorokautta. Vielä elokuussa osa arvioinneista venyi keskimäärin 24 vuorokauden päähän, mutta tähän on tulossa parannusta syksyn aikana. Olemme etsineet ja löytäneet ne kohdat, joissa pystymme nopeuttamaan käsittelyprosessia, Remes sanoo.

Vammaispalvelun toimintatapoja on yhdenmukaistettu, työkäytäntöjä tarkennettu ja uusien työntekijöiden perehdytykseen panostettu.

Alkuvuonna vammaispalveluissa tehtiin keskimäärin 380 päätöstä. Touko-kesäkuussa päätöksenteossa päästiin keskimäärin 700 päätökseen kuukaudessa.

Vammaispalvelut kuuntelee asiakkaitaan

Vammaispalvelujen asiakkaat ovat antaneet arvokasta palautetta, mikä on osaltaan auttanut kehittämään palveluja.

–  Kiitämme palautteesta ja katsomme nyt yhdessä eteenpäin valoisin mielin. Vuoden 2018 talousarviossa varmistamme sen, että vammaiset henkilöt saavat palvelunsa lakisääteisissä määräajoissa, Remes toteaa.

Espoon vammaispalvelut on mukana valtakunnallisesssa VamO-hankkeessa, jossa tutkitaan ja kehitetään asiakasosallisuutta vammaissosiaalityössä. Parhaillaan on käynnissä asiakasosallisuutta kartoittava kysely, jonka kautta asiakkaat voivat vaikuttaa vammaissosiaalityön kehittämiseen. Kyselyjä on kaksi. Ensimmäinen on tarkoitettu täysi-ikäisille vammaispalvelujen asiakkaille, ja toinen alle 18-vuotiaille vammaispalvelujen asiakkaille ja heidän perheilleen.

Kyselyssä kartoitetaan vammaispalvelujen asiakkaiden ideoita osallisuuden toteuttamiseksi vammaissosiaalityön asiakasprosessissa. Tavoitteena on, että kyselyn kautta mahdollisimman moni voisi osallistua asiakkaiden osallisuutta kartoittavaan tutkimukseen. Kysely on tarkoitettu kaikille vammaispalvelujen asiakkaille ympäri Suomen.

Espoossa on myös aktiivinen vammaisneuvosto, jonka kanssa kaupunki käy jatkuvaa vuoropuhelua. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme