Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon vuoden 2022 talousarviosta neuvottelutulos

Jaa

Valtuuston neuvottelutoimikunta on saavuttanut neuvottelutuloksen Espoon kaupungin vuoden 2022 talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Valtuustolle esitetään päätettäväksi, että koronan etenemiseen ja -avustuksiin, työmarkkinaratkaisuun, henkilöstön saatavuuteen sekä sote- ja pelastustoimen uudistuksen rahoitukseen liittyvästä epävarmuudesta johtuen, hyvinvoinnin ja terveyden- sekä kasvun ja oppimisen toimialan käyttösuunnitelman tilanne tarkastetaan vuoden 2022 ensimmäisen ja toisen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Neuvotteluissa päätetyt määrärahamuutokset koskevat vain vuotta 2022, ellei jossakin kohdin toisin mainita. Vuoden 2023 talousarviota laadittaessa SOTE-uudistuksen seurausvaikutukset ovat niin suuret, että kyseistä vuotta ja sen jälkeisiä vuosia koskien joudutaan tekemään suuria rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia.

Espoon toiminnan ja talouden näkymiä uhkaa edelleen jo lähes kaksi vuotta jatkunut korona ja sen aiheuttamat ongelmat kouluissa ja terveydenhuollossa. Neuvotteluissa talousarviota on haluttu täsmentää pitäen kärkinä koulujen ja varhaiskasvatuksen toiminnan turvaamista sekä syntyneen oppimis- ja hoitovelan sekä hoitojonojen purkua. Tästä osa siirtyy tehtäväksi 1. ja 2. osavuosikatsauksen yhteydessä. Välittömiin toimiin on talousarviossa ja neuvottelutuloksessa merkittävä lisärahoitus.

Lisärahaa päätettiin:

  • Kasvun ja oppimisen toimialalle 3,5 M€ mm. koronan jälkihoitoon, lukiokoulutuksen laatuun ja paikkojen riittävyyteen, varhaiskasvatukseen sekä kotihoidontuen Espoo-lisään.
  • Hyvinvoinnin ja terveyden toimialalle 2,4 M€ mm. hoitojonojen purkuun ja mielenterveystyöhön, Espoon sairaalan päivystysosaston toiminnan turvaamiseen sekä Tyttöjen talon toiminnan jatkamiseen.
  • Elinvoiman tulosalueelle 0,5 M€ mm. kaupungin tilojen monituottajamallin kehittämiseen ja Laajalahden kirjaston käyttökuluihin vuodelle 2022.
  • Kaupunkiympäristön toimialalle 0,3 M€

Neuvottelutulos nostaa kaupunginjohtajan budjettiesityksen käyttötalouden nettomenoja 6,7 miljoonalla eurolla vuonna 2022.

Investointiohjelmassa varattiin rahaa mm. Jupperin koulun uudisrakennuksen toteuttamiseen 17 M€ vuosille 2024–2026 (vastaava summa poistetaan vuodelta 2031 ja sen jälkeen) sekä vuodelle 2023 Blindsundin sillan rakentamiseen 0,35 M€ ja Juvanmalmin moposuoraan 0,4 M€. Investointiohjelmasta siirrettiin vuosilta 2022–2025 Olarin kaksi päiväkotia (yhteensä 11,7 M€) ja Pitkänotkon päiväkoti (yhteensä 7,2 M€) toteutettavaksi yksityisinä päiväkoti-investointeina.

Neuvottelutuloksessa ovat mukana kaikki valtuustoryhmät perussuomalaisia lukuun ottamatta. Espoon valtuusto päättää talousarviosta 8.12.2021 klo 16 alkavassa kokouksessa.

Valtuustokauden aikana toteutetaan Taloudellisesti kestävä Espoo -tuottavuus- ja sopeutusohjelma. Ohjelmalla parannetaan systemaattisesti palvelujen järjestämisen ja tuottamisen tuottavuutta, kehitetään johtamista, tehostetaan resurssien käyttöä ja priorisoidaan kaupungin kehittämistä. Ohjelma asettaa ns. viiden vuoden kehyksen toiminnan ja talouden suunnittelulle. Tavoitteena on varmistaa, että Espoon kaupungin palvelut järjestetään ja tuotetaan kokonaistaloudellisesti järkevimmällä tavalla. TakE-ohjelman tavoitetasot ja toimenpiteet päivitetään sote- ja pelastustoimen uudistuksen vaikutusten osalta kevään 2022 aikana siten, että ohjelma parantaa Espoon kykyä sopeutua uudistuksen aiheuttamiin taloudellisiin muutoksiin.

Liite 1: Neuvottelutulos 22.11.2021

Liite 2: Neuvottelutulos euroina

Liite 3: Pöytäkirjamerkinnät

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Mikä on kirjastojen rooli kansalaisaktiivisuuden herättäjinä? Ilmastolukutaitoa-tapahtuma Sellon kirjastossa26.11.2021 16:16:15 EET | Tiedote

Keväällä toteutettu valtakunnallinen Ilmastolukupiirikampanja saavutti suuren suosion, lukupiirejä oli lähes sata ympäri Suomea. Ilmastolukupiirihaasteen toteutti Greenpeace, yhteistyössä Helmet-kirjastojen, kirjastojen valtakunnallisen Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeen, Lukukeskuksen, Suomen Kirjastoseuran, Marttaliiton sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme