Espoon kaupunki - Esbo stad

Espooseen suunniteltava datakeskus vähentäisi kaupungin ilmastopäästöjä merkittävästi  

Jaa

Espooseen, Kehä III:n ja Bodominjärven väliselle pelto- ja metsäalueelle suunnitellaan datakeskusta, jonka hukkalämpö hyödynnettäisiin kaukolämmön tuotannossa. Ilmastovaikutusten arvioinnin perusteella datakeskus olisi keskeinen tekijä, kun Espoo pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Fortum on sitoutunut tuottamaan Espoon kaukolämmön hiilineutraalisti viimeistään vuonna 2029.

Hepokorvenkallio. Näkymäkuva pohjoisesta, Ramboll Oy.
Hepokorvenkallio. Näkymäkuva pohjoisesta, Ramboll Oy.

Datakeskuksen hukkalämmön kierrätys olisi toteutuessaan tehokkain ja ympäristöystävällisin ratkaisu tavoitteisiin pääsemiseksi. Suuren, laskentateholtaan sadan megawatin datakeskuksen hukkalämpö kattaisi jopa kolmasosan Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueen kaukolämpöverkon lämmöntarpeesta. Hukkalämmön kierrätys vähentäisi sähkön ja kaukolämmön yhteistuotannon hiilidioksidipäästöjä 0,43 megatonnilla vuodessa. Espoon kaupungin kasvihuonepäästöt vähenisivät noin 36 prosenttia vuoden 2019 päästötasosta. 

Fortum on hakenut datakeskuksen mahdollistavaa asemakaavaa. Investointipäätöksen rakentamisesta tulee tekemään kohteeseen valikoituva datakeskustoimija. ”Datakeskustoimijat ovat kiinnostuneet Pohjoismaista. Hukkalämmön kierrättäminen on täällä mahdollista ja hiilidioksidivapaata sähköä on saatavilla kilpailukykyiseen hintaan. Tämä auttaa yrityksiä tekemään toiminnastaan ekologisesti vastuullisempaa. Pohjolaan sijoittuneet suuret datakeskukset ovat poikkeuksetta rakentaneet uusia tuulipuistoja uusiutuvan energian hankkimiseen”, sanoo Antti Kaikkonen, joka vastaa datakeskushankkeesta Fortumilla.   

Datakeskus ei aiheuta rakentamisvaiheen jälkeen merkittäviä ympäristövaikutuksia toisin kuin useat muut hukkalämpöä tuottavat teollisuudenalat. Se voidaan sijoittaa kaukolämmön tuotannon kannalta järkevästi, lähelle nykyistä kaukolämpöverkkoa. Olemassa olevan infrastruktuurin hyödyntäminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, ympäristövaikutuksia ja kustannuksia. Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavaehdotuksessa alue on varattu elinkeinoelämän ja teollisuuden alueeksi Kehätien melu- ja ilmanlaatuvaikutusten vuoksi. 

”Kaupunkisuunnittelun tehtävänä on mahdollistaa siirtyminen kestävään energiantuotantoon ja samalla arvioida kokonaisvaikutuksia. Datakeskuksen ilmastohyöty on merkittävä. Kaavoituksella voimme minimoida vaikutukset luontoon, maisemaan ja virkistykseen”, toteaa Espoon kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen. Arvokas kulttuurimaisema ja ekologinen yhteys luontoalueiden välillä säilytetään. Oittaan alueen virkistysmahdollisuuksia parannetaan entisestään uusilla ulkoreiteillä ja hiihtoladuilla. 

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee 18.2. kaavaehdotusta, jonka valmistelussa on huomioitu edellisessä vaiheessa saatu palaute. Espoolaiset pääsevät tutustumaan kaavaehdotukseen, kun lautakunta hyväksyy sen nähtäville.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus:

kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen
puh 050 413 2163, torsti.hokkanen@espoo.fi

kaavoitusinsinööri Miika Ruokonen
puh 043 824 6863, miika.ruokonen@espoo.fi

Fortum: VP, Industrial Electrification
Antti Kaikkonen, puh 050 453 6308
antti.kaikkonen@fortum.com 

Kuvat

Hepokorvenkallio. Näkymäkuva pohjoisesta, Ramboll Oy.
Hepokorvenkallio. Näkymäkuva pohjoisesta, Ramboll Oy.
Lataa
Hepokorvenkallio Näkymäkuva etelästä, Ramboll Oy,.
Hepokorvenkallio Näkymäkuva etelästä, Ramboll Oy,.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Esboborna berättade aktivt om sina önskemål för stadens framtid4.3.2021 17:33:43 EETTiedote

I fjol höstas utfördes flera enkäter under rubriken Mitt Esbo. Med hjälp av dem samlade staden in information om vad invånarna tänker om Esbo – vad som är bra och vad staden borde satsa på i framtiden. Enkäterna samlade in över 10 000 svar och speciellt aktivt svarade unga skolelever och studerande. Svaren utnyttjas för att uppdatera stadens strategi, Berättelsen om Esbo, och för att utveckla stadsmiljön.

Espoolaiset kertoivat ahkerasti toiveitaan kaupungin tulevaisuudesta4.3.2021 17:33:00 EETTiedote

Viime syksynä toteutetuilla Mun Espoo -kyselyillä kerättiin asukkaiden ajatuksia Espoosta: mitkä asiat ovat hyvin ja mihin tulisi panostaa tulevaisuudessa. Kyselyt keräsivät yhteensä yli 10 000 vastausta ja erityisesti nuoret koululaiset ja opiskelijat ovat päässeet laajasti kertomaan ajatuksistaan. Vastauksia hyödynnetään kaupungin strategian, Espoo-tarinan, päivityksessä ja kaupunkiympäristön kehittämisessä.

Yrittäjien ja yritysten tapahtumat kokoava kalenteri saa jatkoa 3.3.2021 08:43:07 EETTiedote

Espoossa on testattu uutta digitaalista tapahtumakalenteria, joka kokoaa yhteen yrityksille, yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville suunnattujen tapahtumien ja koulutusten tiedot. Kokeilu on onnistunut niin hyvin, että kalenterin käyttö jatkuu ainakin kesäkuun 2021 loppuun saakka. Tavoitteena on, että laajenee pysyväksi, koko pääkaupunkiseudun yrittäjätapahtumat kattavaksi kalenteriksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme