Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoossa kokeillaan uusia ratkaisuja kauppojen ruokahävikkiin

Jaa

Espoossa pilotoidaan tänä syksynä ruokakauppojen keinoja vähentää ruokahävikkiä. Mukana hävikkiruokakokeilussa on K-Market Kilo, jossa järjestetään hävikkipäivä lauantaina 10.10. klo 12–16. Kampanjapäivänä kerrotaan ruokahävikistä ja hävikin vähentämiseksi tehtävästä työstä. Asiakkaat saavat vinkkejä oman ruokahävikin taklaamiseksi, minkä lisäksi jaossa on myös kuluttajille suunnattu hävikkiruokaopas.

Alkavassa kokeilussa Espoon kaupunki ja Tyrsky-Konsultointi Oy pilotoivat Waste Hero -hävikkiasiantuntijapalvelua, jossa kaupan ruokahävikkiä torjutaan yksittäisten ja satunnaisten toimien sijaan järjestelmällisellä toimintatapojen läpikäynnillä ja uusilla, innovatiivisilla toimintamalleilla. Kokeilun ensisijainen tavoite on ehkäistä hävikkiä ennen sen syntymistä ja optimoida hävikkiuhan alla olevien raaka-aineiden hyödyntäminen esimerkiksi jatkojalostamalla niistä uusia tuotteita. Waste hero -palvelu kokoaa kauppiaalle kaikki mahdolliset tavat vähentää hävikkiä, mistä kauppias valitsee omaan kauppaansa sopivat toimintamallit.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, ja kaupoissa on jo tehty paljon toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi. Vielä on kuitenkin tehtävää, sillä kauppojen osuus kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä on noin 18 % eli 65–75 miljoonaa kiloa. Tästä 15 % päätyy hyötykäyttöön. Suurin osa kauppojen hävikkiin päätyvistä tuotteista on tuoretuotteita, kuten hedelmiä, kasviksia ja leipää. Kokonaisuudessaan Suomessa syntyy ruokahävikkiä jopa 460 miljoonaa kiloa. 

Ruoan tuotannossa, kuljetuksessa ja valmistamisessa aiheutuu paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Kun käyttökelpoista ruokaa päätyy roskiin, nämä päästöt ovat syntyneet turhaan. Sekä ympäristön mutta myös talouden takia ruokahävikin ehkäiseminen on ensiarvoisen tärkeää. Nyt käynnistyvässä kokeilussa pyritään vastaamaan tähän haasteeseen. 

Kokeilu on osa 6Aika KIEPPI -hanketta, jonka tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja Espoossa, Tampereella ja Turussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Kohvakka, Tyrsky-Konsultointi Oy, johanna.kohvakka@tyrskyconsulting.fi, puh. 044 0241 011

Mia Johansson, Espoon kaupunki, mia.johansson@espoo.fi, puh. 040 553 0439

Kimmo Relander, kauppias, K-Market Kilo, kimmo.relander@k-market.com, puh. 040 595 4591

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Työtä yhdessä 2020 -tapahtuma luotasi kuntien uutta roolia työllisyydenhoitajana: Ensi vuonna yhä useampi työtön saa työnhakupalvelunsa TE-toimiston sijaan kunnalta23.10.2020 08:25:05 EESTTiedote

Helsinki, Espoo ja Vantaa järjestivät 21.10.2020 verkkotapahtuman Työtä yhdessä 2020, jossa nostettiin esiin työllisyydenhoidon ajankohtaisia teemoja. Tapahtuma oli kolmen suuren kaupungin lähtölaukaus tammikuussa 2021 käynnistyville työllisyyden kuntakokeiluille. Työvoimapalvelujen uudistaminen on mitä ajankohtaisin aihe suomalaisen työelämän ollessa murroksessa digitalisaation, globalisaation ja koronapandemian vuoksi. Tapahtuman pääpuhujia olivat työministeri Tuula Haatainen ja teknologiavaikuttaja Taneli Tikka. Päivän kestävän livelähetyksen juonsi André Noël Chaker. Kuntatalolta lähetettyyn tapahtumaan osallistui työministerin, kuntapäättäjien ja yritysten edustajien ohella yli 2500 osallistujaa verkkovälitteisesti eri puolilta Suomea. Puheenvuorot löytyvät Kunta-TV:n sivuilta tallenteina viikolla 44/2020.

Nämnden Svenska rum fastställde arbets- och lovtiderna för nästa läsår22.10.2020 21:51:11 EESTTiedote

På torsdagens möte fastställde nämnden Svenska rum de svenskspråkiga förskolornas, grundskolornas och gymnasiets arbets- och lovtider för läsåret 2021-2022 i Esbo. Nämnden beslutade också att Boställsskolan ändrar namn till Alberga skola från och med 1.8.2021 då skolan flyttar till nya lokaler i Monikko. På mötet behandlades även servicesedeln inom privat småbarnspedagogik samt projektet Espoonlahden päiväkoti 2.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme