Hemsö

Etelä-Karjalan uusi pääpaloasema Lappeenrantaan toteutetaan vuokramallilla – Hemsön johdolla rakennustyöt käyntiin nopeasti

Jaa

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö on voittanut Lappeenrannan kaupungin hankintakilpailun Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen käyttöön tulevan Lauritsalan paloaseman vuokraamisesta. Uusi asema valmistuu arviolta vuoden 2022 lopulla, ja toiminta käynnistyy vuoden 2023 alussa.

Havainnekuva pihalta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy
Havainnekuva pihalta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy

Hankintakilpailu koski Lauritsalan kaupunginosaan rakennettavaa uutta paloasemaa. Hemsö vuokraa paloaseman Lappeenrannan kaupungille 20 vuoden vuokra-ajalla. Paloaseman käyttäjänä toimii Etelä-Karjalan pelastuslaitos.

Hemsön kokonaisinvestointi paloasemaan on noin 11 miljoonaa euroa.

”Hankintakilpailun voitto on meille merkittävä, sillä kyseessä on ensimmäinen investointimme Lappeenrantaan. Lappeenranta on elinvoimainen yliopistokaupunki, ja olemme tutkineet investointimahdollisuuksia Lappeenrantaan jo jonkin aikaa”, sanoo Hemsön projektikehitysjohtaja Simo Karjalainen.

Vuokramalli mahdollistaa tiiviin aikataulun

Lappeenranta selvittää kaikissa rakennushankkeissaan kaupunkikonsernin kannalta kokonaistaloudellisesti edullisimman toteutusmallin. Selvityksen perusteella paloasema päätettiin toteuttaa vuokrahankkeena, jossa rakennus tilataan yksityiseltä toimijalta ja kunta jää siihen vuokralle.

Hankintakilpailu vuokramallista toteutettiin nopeasti, minkä ansiosta rakennustyöt saadaan käyntiin ripeästi ja paloasema valmiiksi kaupungin ja pelastuslaitoksen tavoittelemassa aikataulussa.

”Saimme kilpailutuksessa kolme hyvää ja muihin toteutusmalleihin verrattuna kilpailukykyistä tarjousta. Hemsö valittiin voittajaksi vuokrahinnan perusteella. Hemsön tarjous osoittautui kannattavaksi myös verrattuna paloaseman toteuttamiseen kaupungin omana hankkeena”, kertoo projektipäällikkö Jani Paappanen Lappeenrannan kaupungilta.

”Arvioimme tämän hankemuodon soveltamista uudisrakennushankkeissa myös jatkossa, yhtenä mahdollisena vaihtoehtona.”

Paloasema valmistuu vuoden 2022 lopulla – vastaavia hankkeita vireillä ympäri Suomen

Lappeenrannan kaupunki on vienyt paloaseman suunnitelmat hyvin pitkälle. Hankkeella on lainvoimainen rakennuslupa, kaupunki on jo aloittanut puunkaadon tontilla ja maarakennustyöt alkavat heinäkuussa. Paloaseman kokonaisala piharakennuksineen on noin 4 000 neliömetriä. Rakennuksessa hyödynnetään osin puisia CLT-rakenteita. Aseman on määrä valmistua vuoden 2022 lopulla.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen valmiuspäällikön Tuomas Pylkkäsen mukaan pelastuslaitos haluaa saada henkilöstölleen ennen kaikkea turvalliset ja terveelliset tilat.

”Tällä hetkellä keskuspaloaseman toimintoja on hajautettu, koska kaikki eivät enää voi työskennellä Armilankadun keskuspaloasemalla. Uusi keskuspaloasema tuo toiminnot takaisin yhteen paikkaan”, Pylkkänen kertoo.

”Nyt saamme kokonaisuudessaan uudet ja nykyaikaiset tilat, joissa on huomioitu pelastusviranomaisen vaatimukset niin johtamisvalmiuksien kuin tilaturvallisuudenkin osalta. Myös kaikki tarvittava kalusto saadaan sisätiloihin. Uudessa rakennuksessa on lisäksi huomioitu muuntojoustavuus tulevia tarpeita ajatellen.”

Lappeenrannan paloasema on Hemsölle tärkeä hanke, sillä vastaavia uusia hankkeita on vireillä tai odotettavissa ympäri Suomen.

”Rakennamme parhaillaan myös kahta paloasemaa Ouluun. Meillä on ymmärrystä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä pelastuslaitoksen toiminnalle ja millaisia ratkaisuja ja järjestelmiä modernit paloasemat vaativat. Uskomme, että meillä on hyvä eväät toteuttaa paloasema yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa ja pystymme hyödyntämään kokemuksia omistamistamme ja rakennuttamistamme paloasemista”, Hemsön Karjalainen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Simo Karjalainen
projektikehitysjohtaja, Hemsö
simo.karjalainen@hemso.se
p. 0400 766 664

Jani Paappanen
projektipäällikkö, Lappeenrannan kaupunki
jani.paappanen@lappeenranta.fi
p. 040 652 9940

Tuomas Pylkkänen
valmiuspäällikkö, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
tuomas.pylkkanen@ekpelastuslaitos.fi
p. 040 351 4070

Kuvat

Havainnekuva pihalta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy
Havainnekuva pihalta. Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy
Lataa
Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy
Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hemsö
Hemsö
Korkeavuorenkatu 30 A, 1. kerros
00130 Helsinki

+46 8 501 170 00http://www.hemso.se/fi

Hemsö on johtava yksityinen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Hemsö on erikoistunut hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen omistamiseen, ylläpitoon ja kehittämiseen kestävällä tavalla. Hemsölle ovat tunnusomaisia pitkät vuokrasopimukset ja vakaat asiakkaat. Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3. Kiinteistökannan kokonaisarvo on noin 6,2 miljardia euroa. Standard & Poor’s on myöntänyt Hemsölle luottoluokituksen A- maaliskuussa 2015 ja Fitch Ratings luottoluokituksen A+ maaliskuussa 2021. Lue lisää: www.hemso.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hemsö

Tavoitteena 50 miljoonan euron hoivakotikokonaisuus – Hemsö ja uusi hoivapalveluyhtiö Hoivamme aloittivat yhteistyön19.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoittaja Hemsö on aloittanut laajan yhteistyön ikäihmisten hoivapalveluita tuottavan Hoivamme-yhtiön kanssa. Yhtiöiden solmiman raamisopimuksen mukaisesti Hemsö rahoittaa yrityksen hoivakotihankkeita ja toimii kohteiden pitkäaikaisena omistajana. Hoivamme kehittää kohteita ja on Hemsön vuokralainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme