Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa etsivät innovatiivisia tapoja järjestää sote-palveluja – THL arvioi alueiden palvelut

Jaa

Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa kehittävät sote-palvelujaan uudenlaisia ratkaisuja hakien. Alueet kehittävät palvelujaan samansuuntaisesti, kansallisten linjausten mukaisesti vahvistamalla peruspalvelujaan ja sovittamalla yhteen perus- ja erityistason palveluja. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaisemista arvioinneista. Katso tämän aamun Teams-tiedotustilaisuus.

Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme ja Pirkanmaa kehittävät sote-palvelujaan uudenlaisia ratkaisuja hakien. Esimerkiksi Pirkanmaa hakee innovatiivisia ratkaisuja työkyvyn tukemiseen, Kanta-Häme ikääntyvien asumiseen ja Etelä-Pohjanmaa ikääntyvien kuntoutukseen.

Alueet kehittävät sote-palvelujaan samansuuntaisesti, kansallisten linjausten mukaisesti vahvista-malla peruspalvelujaan ja sovittamalla yhteen perus- ja erityistason palveluja. Muutostyössä alueet ottavat huomioon niiden sisällä olevat erilaiset toimintaympäristöt.

Peruspalvelujen vahvistamisella alueet haluavat varmistaa oikea-aikaiset palvelut ja hillitä kustan-nusten kasvua. Kuntien heikkenevä talous on vahva kannustin kehittää palveluja.

Tämä käy ilmi THL:n tänään julkaisemista arvioinneista, jotka koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä vuonna 2019 Tampereen yliopistosairaalan erityisvastuualueen kolmella alueella. Vuosittain tehtävän arvioinnin painopisteitä ovat tällä kertaa mielenterveyspalvelut ja ikääntyneiden palvelut.

Sairaanhoitopiirialueiden näkökulmasta palvelut voivat vaikuttaa hajanaisesti järjestetyiltä, kun palvelujen järjestäjiä on 8–15 alueesta riippuen.

”Yksittäisen kunnan tai kuntayhtymän näkökulmasta sen järjestämien palvelujen kokonaisuus voi sen sijaan olla hyvinkin tarkoituksenmukainen,” arvioi THL:n arviointipäällikkö Eija Rintala. ”Haaste on, miten sote-uudistuksessa syntyvät isot järjestäjät pystyvät tulevaisuudessa huomioimaan alueiden sisäisesti erilaiset toimintaympäristöt.”

Mielenterveyspalvelujen kirjavat järjestelyt

Perustason mielenterveyspalvelujen kirjavat järjestelyt kaikilla kolmella alueella tukevat huonosti palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja laatua. Samalla kun mielenterveyspalvelujen painopistettä siirretään varhaiseen tukeen ja peruspalveluja vahvistetaan, pitäisi kyetä järjestämään palvelut vaativiin mielenterveysongelmiin.

Peruspalvelujen ja erikoissairaanhoidon psykiatrian yhteensovittaminen on alueilla osin jäsenty-mätöntä, konsultaatiokäytännöt kirjavia ja hoidon porrastuksessa ja työnjaossa on epäselvyyttä. Nämä haasteet voivat viivästyttää hoidon aloitusta tai ovat riskejä hoidon jatkuvuudelle.

”Tilannetta parantaisi palvelurakenteen ja toimintamallien yhtenäistäminen”, Rintala sanoo.

Lisää kotiin vietäviä palveluja

Ikääntyneiden kotona asumista on tuettu kaikilla kolmella alueella kansallisten linjausten mukai-sesti kehittämällä kotiin vietäviä palveluja, kuten kuntoutusta ja päivystysluonteisia palveluja.
Kotiin vietävien palvelujen tarjonta vaihtelee kuitenkin paljon kunnittain, ja kehittämisen tarvetta on kuntoutuksen lisäksi myös kotiuttamisessa, kotisairaalassa ja palliatiivisessa hoidossa.

Pirkanmaa on ollut ikääntyneiden asiakasohjauksen edelläkävijä, ja siellä hoitoketjutyöllä on jo pitkät perinteet.

Kanta-Hämeessä kaikkiin kuntiin ollaan luomassa asumisen palvelukonseptit ja tulevaisuudessa kuntoutuspalvelut läpileikkaavat koko väestön palvelujärjestelmän.

Etelä-Pohjanmaalla tavoitteena ovat myös yhtenäiset, systemaattiset ja kattavat ennaltaehkäisevät palvelut.

THL arvioi vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä. Syksyisin arvioidaan alueiden edellisen vuoden palvelut. Tänä syksynä arvioinnissa keskityttiin edellisten vuosien arvioinnissa havaittuihin kehittämiskohteisiin, kuten mielenterveys-palveluihin ja ikääntyneiden palveluihin.

Lähde: Sosiaali- ja terveyspalvelut TAYS-erityisvastuualueella. Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa
Päätösten tueksi 6/2020, THL

Lisätietoja:

Arviointi 2019

Eija Rintala
arviointipäällikkö, THL
puh. 029 524 7544

Nina Knape
yksikönpäällikkö, THL
puh. 029 524 7683

Pekka Rissanen
tietoylijohtaja, THL
puh. 029 524 6068

etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kutsu: Tiedotustilaisuus koronasta ja rokotekehityksen tilanteesta ti 1.12. klo 10.3030.11.2020 10:54:15 EETKutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille koronavirukseen ja koronarokotteen kehitykseen liittyvän tiedotustilaisuuden tiistaina 1.12. klo 10.30–11.30. Tilaisuudessa projektipäällikkö Anna Katz THL:stä pitää lyhyen katsauksen ajankohtaisesta epidemiatilanteesta. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo rokotekehityksen tilanteesta ja STM:n ylilääkäri Sari Ekholm siitä, miten koronarokotteiden hankinta Suomeen tapahtuu. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin vt. johtaja Marjo-Riitta Helle avaa rokotteiden myyntilupaprosessin vaiheita ja myyntilupaan vaikuttavia asioita. Esiintyjistä Anna Katz, Hanna Nohynek ja Marjo-Riitta Helle ovat tilaisuudessa paikan päällä. Osallistuminen infoon Tilaisuus pidetään Teamsilla, jonka välityksellä asiantuntijoille voi myös esittää kysymyksiä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Tämänhetkisen koronatilanteen takia infoon voi tulla paikan päälle vain neljä kuvaajaa / striima

Experimenterandet med narkotika har ökat snabbt från en generation till en annan – nu provar nästan varannan person på narkotika27.11.2020 01:00:00 EETTiedote

Andelen som har provat på narkotika har ökat snabbt i Finland från en generation till en annan. Medan 8 procent av de som föddes på 1950-talet angav att de någon gång i livet provat på cannabis, var andelen bland de som föddes på 1960-talet 14 procent, på 1970-talet 26 procent och på 1980-talet 42 procent. Ökningen har varit accelererande.

Ulkomailla syntyneiden vanhempien lapset ovat Suomessa muita lapsia heikommassa asemassa – uusi tutkimus tuo kaivattua tietoa perheistä26.11.2020 02:00:00 EETTiedote

Suurin osa lapsiperheistä, joissa on ulkomailla syntynyt vanhempi, ovat hyvinvoivia. Toisaalta monella hyvinvoinnin osa-alueella näillä perheillä menee keskimääräistä heikommin. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusverkoston laajasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin kaikkia Suomessa vuonna 1997 syntyneitä lapsia.

Kuntien talous ja sote-ammattihenkilöstön saatavuus ovat heikentyneet myös Etelä-Suomessa – THL arvioi HYKS erityisvastuualueen sote-palvelut20.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Kuntien taloudellinen tilanne on ollut pitkään vaikea väestön vähenemisestä kärsivillä Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen alueilla. Nyt myös väkirikkaan Uudenmaan kuntien talous on heikentynyt. Tämä kaventaa sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitusmahdollisuuksia. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaisemista HYKS erityisvastuualueen sosiaali- ja terveyspalvelujen arvioinneista. Katso perjantai-aamun tiedotustilaisuus verkossa.

Kommunernas ekonomi och tillgången till yrkesutbildad personal inom social- och hälsovården har försämrats även i Södra Finland – THL utvärderar social- och hälsovårdstjänsterna inom HUCS specialupptagningsområde20.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Kommunernas ekonomiska situation har länge varit svår i de områden i Södra Karelen, Kymmenedalen och Päijänne-Tavastland där invånarantalet minskar. Nu har också ekonomin i kommunerna i det folkrika Nyland försämrats. Detta minskar finansieringsmöjligheterna för social- och hälsovårdstjänster. Detta framgår av de utvärderingar som Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerat idag.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme