Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Jervois Finland Oy:n Kokkolan kobolttijalostamon YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)

Jaa
Jervois Finland Oy suunnittelee uutta kobolttijalostamoa Kokkolan suurteollisuusalueelle. Tehtaan päätuotteena ovat sekä kobolttisulfaattiliuos että kobolttisulfaattikiteet. Lisäksi voidaan valmistaa muita koboltti- ja nikkelituotteita. Kobolttituotteita käytetään mm. akkuteollisuudessa.

Meneillään olevassa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely) tehtaan suunniteltu koboltin tuotantomäärä olisi 10 000 tonnia vuodessa. Kobolttijalostamon puhdistetut jätevedet johdettaisiin purkuputkella mereen ja YVA-menettelyssä arvioidaan purkuputken osalta kahta eri sijaintivaihtoehtoa.

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä tehtävistä selvityksistä ja käytettävistä arviointimenetelmistä. Yhteysviranomaisena toimiva Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kuulutti Kokkolan kobolttitehtaan arviointiohjelman helmikuussa 2023. ELY-keskukselle jätettiin kuulemisaikana arviointiohjelmasta yhteensä 11 lausuntoa ja 6 asiantuntijakommenttia. Lausunnoissa ja kommenteissa nousivat esiin mm. hankkeen jätevesien vaikutukset vesistölle ja kalastolle, vaikutukset ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen sekä ympäristöriskeihin varautuminen.

Yhteysviranomainen pitää arviointiohjelman perusteella hankkeen vesistövaikutusten arviointia keskeisenä, mutta myös vaikutukset ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen tulee riittävästi selvittää. Ympäristövaikutuksien arviointityön osana tehdään mm. vesistömallinnus, ilmapäästöjen leviämismallinnus ja melumallinnus, jotka toimivat hyvänä pohjana arvioinnille. Koska Kokkolan suurteollisuusalueelle on vireillä myös muita uusia hankkeita ja toiminnan laajentamista, alueen eri toimijoiden yhteisvaikutukset vesistölle, meluun, liikenteeseen ja ilmapäästöihin tulee myös arvioida huolellisesti. Kemianteollisuuden osalta riskien ja poikkeustilanteiden vaikutusten arviointi on myös tärkeää.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/jervoiskobolttijalostamoYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Pia Jaakola, p. 0295 027 638

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbottens ansvarsområde för trafik och infrastruktur har publicerat planen för väghållningen och trafiken för åren 2023–2027 på webben8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Planen har gjorts upp för NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde och den omfattar landskapen Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten. NTM-centralen i Södra Österbottens mål är att uppfylla väganvändarnas behov så väl som möjligt inom ramen för tillgängliga resurser.

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue on julkaissut "Tienpidon ja liikenteen suunnitelma vuosille 2023–2027" suunnitelman8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Suunnitelma on tehty Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueelle ja se käsittää Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan sekä Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tavoite on täyttää käytettävissä olevin resurssein mahdollisimman hyvin tienkäyttäjien tarpeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme