Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Westenergy Oy:n synteettisen metaanin valmistuksen YVA-ohjelmasta (Pohjanmaa)

Jaa

Westenergy Oy suunnittelee synteettisen metaanin valmistuslaitosta Mustasaareen, Westenergy Oy:n olemassa olevan jätteenpolttolaitoksen kiinteistölle.ELY-keskus katsoo, että arviointiohjelman ja saadun palautteen perusteella erityisesti onnettomuusriskit, häiriötilanteet ja niistä aiheutuvat vaikutukset tulee selvittää.

Synteettisen metaanin valmistuksessa otetaan jätteenpolttolaitoksen savukaasuvirrasta talteen hiilidioksidia. Talteen otettu hiilidioksidi yhdistetään päästöttömällä tuulivoimasähköllä tuotettuun vetyyn, jolloin muodostuu synteettistä kaasumaista metaania. Kaasumainen metaani nesteytetään synteettisen metaanin lopputuotteeksi, käytettäväksi raskaan liikenteen sekä meriliikenteen polttoaineena.

Kuulemisessa saatiin 14 lausuntoa tai kommenttia viranomaisilta. Mielipiteitä ei jätetty. Lausunnoissa esiin nousivat mm. häiriötilanteiden ja hulevesien vaikutukset.

YVA-menettelyssä yhteysviranomaisena toimiva Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus katsoo, että arviointiohjelman ja saadun palautteen perusteella erityisesti onnettomuusriskit, häiriötilanteet ja niistä aiheutuvat vaikutukset tulee selvittää. Synteettisen metaanin käytön lisääntyminen polttoaineena nähdään arviointiohjelmassa myönteisenä ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta. Tämän lisäksi tulee selvittää myös hankkeen muut ilmastovaikutukset. Myös melutilanne hankealueella tulee selvittää. Lisäksi arvioinnissa tulee huomioida läheinen Vedahuggetin Natura-alue.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät www.ymparisto.fi/westenergysynteettinenmetaaniYVA .

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jutta Lillberg-Puskala, puh. 0295 027 655
Yksikön päällikkö Päivi Kentala, puh. 0295 027 828

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven kalatie on valmistunut ja järven tilapäinen vedenpinnan laskeminen alkanut (Etelä-Pohjanmaa)28.9.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Jääskänjärven (Alavus) säännöstelyn muutokseen ja järven kunnostushank-keeseen kuuluva kalatien rakentaminen ja säännöstelypadon kunnostus on valmistunut rakenneteknisten töiden osalta. Säännöstelypadon luukkuko-neistojen asennustyöt ovat käynnissä. Järven tilapäinen vedenpinnan las-keminen on aloitettu syyskuussa säännöstelypadon kunnostuksen ja kalatien rakentamisen valmistuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme