Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra ÖsterbottenEtelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan kehitysnäkymissä on orastavaa positiivisuutta

Jaa

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, jossa kuvataan ELY-keskusalueiden maakuntien ja seutukuntien nykytilaa sekä niiden kehitysnäkymiä.

Koronakriisi on koetellut taloutta ja työllisyyttä jo yli vuoden ja erilaisten suhdannebarometrien viestit ovat olleet kohtuullisen pessimistisiä, mutta keväällä kootuissa aluetoimijoiden näkemyksissä on orastavaa valoisuuttakin. Parantuneiden odotusten taustalla, sekä Etelä-Pohjanmaalla että muissa maakunnissa, on oletus koronarokotusten ripeästä etenemisestä ja sen myötä tautitilanteen helpottumisesta sekä rajoitusten purkamisesta.

Arvio perustuu 10. toukokuuta julkaistuun maakunnan ja sen seutukuntien nykytilaa ja lähiajan kehitysnäkymiä tarkastelevaan katsaukseen, jonka ELY-keskus on laatineet yhdessä alueellisten kehittämiskumppaneiden kanssa. Katsauksen arviot on tuotettu maalis-huhtikuussa 2021.

Toimialat toipuvat eri tahtiin – Apuakin on tarjolla!

Viime vuoden jälkeen monet toimialat ja yritykset ovat olleet merkittävissä haasteissa. Palvelusektorilla kriisistä toipuminen voi kestää pitkään ja tuoda mukanaan muutoksia jopa yritysrakenteeseen. Henkilökohtaiset palvelut, matkailu, majoitus- ja ravitsemisala, tapahtuma-ala, kulttuuriala sekä henkilöliikenne ovat aloja, joihin rajoitustoimet ja vähentynyt kysyntä ovat vaikuttaneet vakavimmin kautta maan.

Teollisuuden näkymät nähdään valoisampina, mikä osaltaan heijastuu myös odotuksiin. Teknologiateollisuus on pärjännyt ennakoitua paremmin ja lähitulevaisuuden näkymät on arvioitu suhteellisen positiivisiksi. Saha- ja puutuoteteollisuudessa kriisillä on ollut jopa positiivisia kysyntävaikutuksia.

Alkutuotannon osalta näkymät arvioidaan kohtuullisen vakaiksi, vaikka tietyillä tuotantosuunnilla kannattavuuskysymykset ovat edelleen haasteena. Turvetuotannon ja turkistarhauksen osalta näköpiirissä on uhkia, joilla saattaa olla merkittäviäkin taloudellisia heijastusvaikutuksia sekä alue- että paikallistasolla.

Tapahtuma- ja kulttuurialan osalta tuleva kesä näytti laatimisen aikaan hyvin epävarmalta ja nykytiedon valossa voidaan todeta, että merkittävimmät kesäfestivaalit on jo siirretty ensi vuoteen. Kotimaan matkailulta odotetaan kuitenkin hyvää kesäsesonkia, josta luontomatkailu saa varmasti osansa.

Tässä yhteydessä on aiheellista nostaa esiin, että tällä hetkellä on erinomaisen hyvät mahdollisuudet hakea rahoitusta kansainvälistymiseen, kasvuun ja toiminnan uudistamiseen tähtääviin kehittämishankkeisiin. Esimerkiksi digitalisaatio, vähähiilisyys ja materiaalitehokkuus ovat avainsanoja, jotka korostuvat eri rahoitusmahdollisuuksissa. Toisin sanoen, erilaiset kehittämishankeaihiot kannattaa juuri nyt nostaa keskusteluun joko paikallisten tai alueellisten yrityspalvelutoimijoiden kanssa.

Pitkittyneet työttömyysjaksot ja osaavan työvoiman saatavuus huolettavat

Katsauksen laatimisen aikaan työttömien työnhakijoiden määrä oli kasvussa, mutta kevään viimeisimpien tilastojen mukaan tilanne on jo hieman valoisampi. Kokonaistilanteessa huolestuttavaa on, että pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut huomattavasti ja kasvun ennakoidaan jatkuvan. Myös nuorten työllisyystilanne on kriisin myötä heikentynyt ja vastavalmistuneiden pääsy työelämään on vaikeutunut. Ei-toivotun kehityksen patoamiseksi tarvitaan julkisten toimijoiden tiivistä yhteistyötä ja toimivaa vuoropuhelua yrityskentän kanssa. Etelä-Pohjanmaalla meneillään olevat työllisyyden kuntakokeiluhankkeet tuovat kuntasektorin palvelut laajemmin myös työllistymisen esteiden purkamiseen.

Osaavan työvoiman saatavuus ei työttömyyden kasvusta huolimatta ole juurikaan helpottunut ja talouskasvun voimistuessa ongelma tulee korostumaan. Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmien taustalla olevat tekijät eivät ole kriisin myötä poistuneet. Ratkaisuja haetaan kehittämällä koulutusta enemmän työnantajien tarpeiden mukaiseksi, joista voidaan erikseen mainita maakunnassa käynnistynyt oppisopimuksen pilotointi-hanke. Myös työperäisen maahanmuuton lisääminen on alati kasvavassa roolissa Etelä-Pohjanmaalla, jonka osalta on erilaisia kehittämishankkeita meneillään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan määrät tuplaantuvat: poikasten palautus kotijokiin alkaa14.6.2021 10:14:34 EEST | Tiedote

Kesäkuussa kaksi vuotta Norjassa laitoskasvatuksessa kasvaneet jokihelmisimpukan eli raakun poikaset palaavat Mustion- ja Ähtävänjokeen. Ilman apua nämä raakkukannat katoaisivat kahdessakymmenessä vuodessa. Palautus tuplaa Mustion- ja Ähtävänjoen raakkujen määrän ja antaa toivoa niiden tulevaisuudesta. Perjantaina 18.6.2021 järjestetään aiheesta mediatilaisuudet Ähtävän- ja Mustionjoella.

Pohjavesialueiden rajaaminen ja luokitus Kauhavalla ja Kurikassa on valmistunut (Etelä-Pohjanmaa)11.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kauhava, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 5.2.–19.3.2021. Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kurikka, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 18.3.–6.5.2021. Em. kuulemisaikojen jälkeen ELY-keskus on käynyt läpi palautteet ja antanut niihin vastineensa.

Läget är lugnt i fråga om blågröna alger i NTM-centralen i Södra Öster-bottens område (landskapen i Österbotten)10.6.2021 13:55:37 EEST | Tiedote

Vecka 23 har inga blågröna alger observerats på de fasta kontrollplatserna i NTM-centralen i Södra Österbottens område. Inte heller bland medborgarobservationerna har det förekommit blågröna alger i de österbottniska landskapen under den gångna veckan. Utöver de riksomfattande fasta kontrollplatserna ger medborgarnas observationer viktig tilläggsinformation för kontrollen av blågröna alger i vårt område. Algobservationer kan meddelas i Järviwiki (www.jarviwiki.fi) eller till alguppföljningstelefonens nummer 0295 027 990.

Sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)10.6.2021 13:55:36 EEST | Tiedote

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu sinilevä-esiintymiä. Myöskään saatujen kansalaishavaintojen perusteella sinilevää ei ole esiintynyt Pohja-laismaakunnissa kuluneen viikon aikana. Valtakunnallisten vakiohavaintopaikkojen lisäksi kansa-laisten havainnot tuovat tärkeää lisätietoa alueemme sinilevätarkkailuun. Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin (www.jarviwiki.fi) tai leväpuhelimeen numeroon 0295 027 990.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme