Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäätilanne parantunut tammikuun alusta

Jaa
Jäät ovat Etelä-Savon järvillä 3–6 cm paksumpia kuin tammikuun alkupuolella. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 24–44 cm välillä. Järven sisällä jäänpaksuuksissa voi kuitenkin olla huomattavia eroja. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.
Jään paksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jään paksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.

Kohvan ja teräsjään osuudet muodostuneesta uudesta jäästä näyttävät vaihtelevan huomattavasti seurantapaikkojen välillä: Peruvedellä suurin osa muodostuneesta jäästä on lumesta muodostunutta kohvaa, kun taas Korpijärvellä suurin osa muodostuneesta uudesta jäästä on teräsjäätä.

Jää kantaa jalankulkijan, mutta ei moottorikelkkaa

Kaikilla seurantapisteillä teräsjään paksuudet olivat riittävät (vähintään 5 cm) kantamaan jalankulkijan. Vesikerroksia ei havaittu alueellisilla seurantapisteillä.

Alueellisilla seurantapisteillä havaittu teräsjään paksuus ei täytä 15 senttiä, mikä on turvaraja moottorikelkalla jäillä ajelulle. Jos moottorikelkalla kuitenkin mennään jäälle, kulkijan on hyvä muistaa, että vesistön jäänpaksuus ei ole vakio: mittauspaikoilla on metrin säteellä havaittu jään paksuudessa useamman sentin eroja.

Runsas lumentulo saattaa heikentää jään paksunemista

Seuraavan kymmenen päivän aikana voi olla luvassa lumisateita. Runsaampi lumentulo voi muodostaa jään päälle eristävän kerroksen, mikä voi heikentää jääkerroksien paksunemista. Jos lumentulo jää vähäiseksi, pakkaset saattavat lisätä kirkkaan ja tasaisen teräsjään muodostumista Etelä-Savon järvillä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273

Kuvat

Jään paksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Jään paksuuden mittaamista. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme