Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla inventoidaan metsäisiä luontotyyppejä

Jaa

Kesän 2022 aikana Etelä-Savon Natura 2000 -alueilla selvitetään, löytyykö alueilta suojelua vaativia metsäisiä luontotyyppejä. Inventoinnit kohdistuvat ensisijaisesti alueille, joiden toteutustapa valtioneuvoston päätöksessä on jokin muu kuin luonnonsuojelulaki. Etelä-Savossa pääpaino on Pihlajavedellä, mutta vähäisempiä selvitystarpeita on tunnistettu myös viidellä muulla Natura 2000-alueella, joita ovat Kyyvesi, Puulavesi, Lietvesi, Luonteri ja Kakonsalon järvialue.

Metsäinen luontotyyppi, vanhaa metsää. Kuva: Minna Kosonen. Vapaa julkaistavaksi.
Metsäinen luontotyyppi, vanhaa metsää. Kuva: Minna Kosonen. Vapaa julkaistavaksi.

Inventoinnit maastossa alkavat toukokuun lopulla. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa maanomistajille työn alkamisesta. Työ ei edellytä maanomistajilta toimenpiteitä. Inventoinnit tehdään osana Natura 2000 -verkoston täydentämistä. Työt jatkuvat myös kesällä 2023.

Osalla isoja Natura 2000 -alueita on ollut haasteena tunnistaa luonnonsuojelulailla suojeltavien metsäluontotyyppien tarkka sijainti erilaisten hankkeiden sekä metsänkäyttöilmoitusten tarkastuksen yhteydessä. Tietopohjaa parannetaan luontotyyppi-inventoinneilla, joita toteuttavat ELY-keskukset ja Metsähallitus. Työtä johtaa ympäristöministeriö.

Tarkennukset vuoden 2023 aikana

Mikäli tarkastelussa osoittautuu, että luonnonsuojelulain mukaista suojelua edellyttävien metsäluontotyyppien sijoittuminen poikkeaa valtioneuvoston päätöksessä todetusta, toteutustapaa tarkennetaan valtioneuvoston päätöksellä. Tarkennusehdotuksista kuullaan asianosaisia ja sidosryhmiä vuoden 2023 alkupuolella. Tavoitteena on, että valtioneuvoston päätös täydennyksistä ja tarkennuksista tehtäisiin loppuvuodesta 2023. Etelä-Savossa verkoston täydennys ei koske uusia alueita, eikä alueiden rajoja muuteta.

Natura 2000 -verkosto turvaa luonnon monimuotoisuutta

Euroopan unioni pyrkii pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden hupenemisen alueellaan. Yksi tärkeimmistä keinoista päästä tavoitteeseen on EU:n laajuinen Natura 2000 -verkosto. Suomen Natura-verkostoon kuuluu 1866 aluetta, joista Etelä-Savon alueella sijaitsee ainakin osittain 105 aluetta. Etelä-Savon Natura-alueiden yhteenlaskettu pinta-ala on reilut 188 000 hehtaaria, eli verkosto kattaa noin 10 % maakunnan pinta-alasta. Pinta-alasta kolme neljäsosaa on vesialueita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 223

Luonnonsuojeluasiantuntija Minna Kosonen, minna.kosonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 240

Kuvat

Metsäinen luontotyyppi, vanhaa metsää. Kuva: Minna Kosonen. Vapaa julkaistavaksi.
Metsäinen luontotyyppi, vanhaa metsää. Kuva: Minna Kosonen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Lintuvedet ja niissä elävät lintulajit tarvitsevat suojelua - aihe esillä Farmari-messuilla27.6.2022 14:07:07 EEST | Tiedote

Lintuvesien ja niissä elävän linnuston tila on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Uhanalaisia ranta- ja vesilintuja voidaan suojella lintuvesiä kunnostamalla. Farmari-messuilla Etelä-Savon ELY-keskuksen osastolla syvennytään lintuvesien ja kosteikkojen kunnostukseen perjantaina 30.6., kun lauteille haastateltavaksi nousee lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen Metsästäjäliitosta.

Juhannusviikon sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Savossa23.6.2022 14:49:54 EEST | Tiedote

Sinilevistä on tehty vain joitakin yksittäisiä havaintoja Etelä-Savon järviltä, ja esiintymät ovat olleet melko pieniä ja paikallisia. Maakunnan alueella sijaitsevilta 15 vakiohavaintopisteeltä hieman sinilevää havaittiin Heiniöltä Pieksämäeltä sekä Pieneltä-Raudanvedeltä Rantasalmelta. Vaihteleva ilman lämpötila sekä tuuliolosuhteet ovat myös hillinneet sinilevien muodostusta monin paikoin. Kokonaisuudessaan sinilevätilanne Etelä-Savossa on ajankohdalle tyypillinen, eli melko rauhallinen. Pääsääntöisesti levähavainnot lisääntyvät vasta juhannuksen jälkeen ja painottuvat usein heinäkuulle ja elokuun alkuun.

Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä, mutta laskusuunnassa23.6.2022 11:36:38 EEST | Tiedote

Pienten ja keskikokoisten järvien vedenkorkeudet ovat Etelä-Savossa laskusuunnassa. Kevättulva oli tänä vuonna monin paikoin keskimääräistä suurempi, minkä vuoksi vedenkorkeus on edelleen usealla järvellä ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Myös kesäkuun runsaat sademäärät ovat hidastaneet vedenpintojen laskua. Suurien järvien, eli Saimaan ja Puulan, nousu on vähitellen pysähtymässä, ja vedenpinta kääntyy heinäkuussa laskuun. Pintavedet ovat olleet ajankohtaan nähden viileitä viime päiviin saakka, mutta nyt lämpenemään päin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme