Etelä-Savon kauppakamariEtelä-Savon kauppakamari

Etelä-Savon teollisuus haluaa huolehtia henkilöstöstä COVID-19 kriisin yli

Jaa

Etelä-Savon Kauppakamarin teollisuusvaliokunta korostaa henkilöstön työsuhteiden säilyttämisen sekä paikallisen sopimisen merkitystä COVID-19 epidemian aiheuttaman talouden notkahduksen aikana.

Teollisuusvaliokunnan piirissä olevilla yrityksillä on viime vuosina ollut huomattavia haasteita osaavan työvoiman saamiseksi. Vaikka koronaviruksen seurauksena yritysten tilauskannat tilapäisesti notkahtaisivatkin, työvoiman saatavuuden haasteet tulevat korostumaan jälleen talouden kääntyessä uuteen nousuun. Irtisanomisten sijaan yritysten tulee mahdollisuuksien mukaan välttää irtisanomisia, ja käyttää mahdollisuuksien mukaan työsuhteita säilyttäviä menettelyitä – esimerkiksi lomautuksia.

Talouden laskusuhdanteen ajankohta on erinomainen ajankohta kouluttaa henkilöstöä tulevaisuuden osaamistarpeita varten, sekä kiihdyttää tuotekehitystoimintaa tulevaisuuden liiketoiminnan kehittämiseksi. 1990 – luvun alun taantumasta on otettava opiksi, ja hyödynnettävä koulutuksen ja tuotekehityksen mahdollisuudet.

Meneillään oleva talouden poikkeustilanne on korostanut henkilöstöryhmien kanssa tehtävän paikallisen sopimisen merkitystä. Kun yllättävä kulutuskysynnän notkahdus on vaikuttanut monen yrityksen toimintaan, joustavuutta tuova paikallinen sopiminen henkilöstöryhmien kanssa tuo monelle yritykselle kriittisen tärkeää kykyä selvitä henkilöstöryhmien kanssa yhteistyössä poikkeusolosuhteiden yli.

Etelä-Savon kauppakamarin teollisuusvaliokunta on huolissaan myös kulutuskysynnän kehityksestä. Koronaviruksen aiheuttamat kulutuskysynnän muutokset, sekä muut vaikutukset, ovat vaikuttaneet hyvin eri tavoin alueen teollisuusyritysten toimintaan. Joiltain osin yritysten tuotantoa toimitetaan tällä hetkellä asiakkaiden tai jakeluyhtiöiden varastoihin, mikä ei vastaa todellista markkinaehtoista kulutuskysyntää, vaikka tämä toistaiseksi pitää tuotannon tasoa yllä. Kansainvälisen kaupan osalta Etelä-Savon ulkomaankauppaa harjoittavilla yrityksillä on huolia mahdollisten protektionististen tuontitullien asettamisesta kansainvälisen kaupan rajoittamiseksi. Vielä ei ole indikaatioita laajoista tuontitullien asettamisesta rajoittamaan vapaata kansainvälistä kauppaa, mutta globaalin taantuman jatkuessa riski vapaan kansainvälisen kaupan rajoittamiselle voi kasvaa.

Teollisuusvaliokunta suuntaa katseen tulevaisuuden rakentamiseen, sekä tulevaisuuden menestymisen pullonkauloihin. Valiokunta tulee järjestämään työpajan ja kartoituksen alueen elinkeinoelämän tarpeista digitalisaation sekä ohjelmisto-osaamiseen liittyen.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Etelä-Savon kauppakamarin teollisuusvaliokunnan puheenjohtaja
Markus Tykkyläinen
010 210 4242
markus.tykkylainen@sssoy.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon kauppakamari
Maaherrankatu 14
50100 Mikkeli

http://www.eskauppakamari.fi/

Etelä-Savon kauppakamari on merkittävä alueellinen vaikuttaja ja yritysten edunvalvoja. Me edustamme kattavasti alueen elinkeinoelämää, sillä meillä on useampi sata yritysjäsentä sekä alueen kuntia/kaupunkeja sekä useita yhteisöjä jäseninä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon kauppakamari

Kauppakamarille uusi puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 20219.12.2020 13:42:15 EET | Tiedote

Etelä-Savon kauppakamarin syykokouksessa, 9.12.2020, vahvistettiin kauppakamarin hallitus vuodelle 2021. Uutena kauppakamarin puheenjohtajana aloittaa toimitusjohtaja Jari Suomalainen, Sahakuutio Oy:stä Kerimäeltä. Varapuheenjohtajina toimivat Mikkelistä toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen, Suur-Savon Sähkö Oy, Savonlinnasta toimitusjohtaja Ari Hämäläinen, Norelco Oy ja Pieksämäeltä toimitusjohtaja Satu Lipsanen Lipa-Betoni Oy. Varapuheenjohtajat ovat myös kauppakamariosastojen puheenjohtajia alueillaan.

Etelä-Savon yrityksille EU:n kestävän kasvun ohjelma on tärkeä mahdollisuus - tuki- ja hankeosaamisen vajeet voivat vaarantaa tukien hyödyntämisen17.11.2020 10:51:03 EET | Tiedote

Etelä-Savon kauppakamarin Teollisuusvaliokunnan jäsenyrityksiä korona on kohdellut hyvin eri tavoin, riippuen liiketoiminta-alueesta. Osalla yrityksistä liikevaihto sekä tilauskanta ovat jopa kasvussa, kun taas joillakin toimialoilla korona on pudottanut rankasti liiketoiminnan laajuutta sekä kannattavuutta.

Syyskokoustiedote: Etelä-Savosta nopeiden tietoverkkojen kärkimaakunta12.12.2019 13:41:26 EET | Tiedote

Tietoverkkoyhteyksien merkitys liiketoiminnassa ja kuntien kilpailukykytekijänä kasvaa rajusti tulevina vuosina. Käytännössä kaikilla toimialoilla tämä kysymys on toiminnan edellytysten kannalta ratkaiseva. 5G verkot ja nopeat valokuituyhteydet nousevat välttämättömyydeksi tulevina vuosina. Jotta Etelä-Savo pystyy ylläpitämään kilpailukykyä ja vetovoimaa ja suhteessa muihin alueisiin, on nopeasti tehtävä kattavia toimintasuunnitelmia ja konkreettisia toimenpiteitä nopeiden verkkojen peittävyyden edistämiseksi. Jälkeen muista alueista ei voi missään olosuhteissa jäädä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme