Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon vesien tilaa halutaan parantaa

Jaa

Etelä-Savon vesistöjen yleisimmiksi ongelmiksi koetaan muun muassa veden sameus, pyydysten limoittuminen ja veden korkeuden vaihtelut. Vesistöjen vedenlaatua halutaan parantaa konkreettisilla toimilla. Tiedot ilmenevät 21.7.–30.9. järjestetyn kaikille avoimen vesistökunnostuskyselyn vastauksista.

Etelä-Savon vesien laatua halutaan parantaa. Järvimaisemaa Savonlinnasta. Kuva: Teemu Oittinen. Vapaa julkaistavaksi.
Etelä-Savon vesien laatua halutaan parantaa. Järvimaisemaa Savonlinnasta. Kuva: Teemu Oittinen. Vapaa julkaistavaksi.

Vesistöjen tila ja kunnostus kiinnosti laajalti ja ympäri maakuntaa. Etelä-Savon ELY-keskus sai kyselyyn yhteensä 40 vastausta, joista suurin osa tuli Virtasalmi-Joroinen kalatalousalueelta (9 kpl) ja Puulan kalatalousalueelta (8 kpl). ELY-keskus kiittää osallistujia aktiivisuudesta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään muun muassa kalatalousaluekohtaisten vesienhoidon yleissuunnitelmien laadinnassa. Kysely on avoinna ymparisto.fi -sivustolla 30.10.2020 saakka, joten vielä on tilaisuus ehdottaa hyviä kunnostuskohteita.

Vedenlaatua parannettava konkreettisilla toimilla

Kyselyn perusteella yleisempiä ongelmia Etelä-Savon vesistöissä ovat järvien mataluus, vedenkorkeuden vaihtelut, pyydysten tai kivien limoittuminen ja veden sameus. Toimenpiteitä toivottiin muun muassa vedenlaadun parantamiseen, vesikasvien poistoon sekä virkistyskäytön edistämiseen liittyen. Osassa kohteista oli jo tehty aikaisemmin vesistö- ja valuma-aluekunnostuksia (25 %) ja omatoimista seurantaa muun muassa kalasaaliin ja vedenkorkeuden osalta.

Opastusta vesistöjen kunnostukseen tarvitaan

Kyselyllä selvitettiin myös neuvontatarpeita vesistökunnostuksen eri vaiheissa. Eniten opastusta koettiin tarvittavan hankkeen neuvontaan, kuten esimerkiksi hankkeen suunnitteluun, organisointiin ja rahoitusmahdollisuuksien selvittämiseen. Myös rahoituksen järjestämiseen, avustushakemuksen laatimiseen ja toteutusmenetelmiin tai niiden suunnitteluun tarvitaan apua. Suurin osa kyselyyn vastanneista (75 %) toivoi ELY-keskuksen ottavan heihin yhteyttä.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään vesienhoidon yleissuunnitelmissa

Etelä-Savon 11 kalatalousalueelle laaditaan parhaillaan vesienhoidon yleissuunnitelmia. Vastauksissa esiin nousseet vaikuttavimmat kohteet huomioidaan osana suunnitelmissa esitettäviä toimenpiteitä. Kaikkiin yhteenottopyynnön jättäneisiin tullaan ottamaan syksyn aikana yhteyttä. Lisäksi tuloksia voidaan hyödyntää jatkossa neuvonnan ja tiedottamisen kohdentamisessa.

Kalatalousaluekohtaisten vesienhoidon yleissuunnitelmien tavoitteena on parantaa vesien tilaa ja hoitoa, edistää kalakantojen tilaa sekä lisätä paikallisia ja alueellisia järvien, pien- ja virtavesien vesistökunnostuksia. Suunnitelmilla täydennetään myös maakunnassa tehtävää vesienhoidon suunnittelua ja kolmannelle vesienhoitokaudelle 2022–2027 laadittavaa Etelä-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmaa. Suunnitelmien avulla halutaan myös vahvistaa nykyisten paikallisten ja alueellisten vesistökunnostusverkostojen toimintaa ja uusien syntymistä. Suunnittelutyötä vetää Etelä-Savon ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Teemu Oittinen, Etelä-Savon ELY-keskus, teemu.oittinen(at)ely-keskus.fi, p. 029 502 4099, vaihde 029 502 4000

Kuvat

Etelä-Savon vesien laatua halutaan parantaa. Järvimaisemaa Savonlinnasta. Kuva: Teemu Oittinen. Vapaa julkaistavaksi.
Etelä-Savon vesien laatua halutaan parantaa. Järvimaisemaa Savonlinnasta. Kuva: Teemu Oittinen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Rakennetun ympäristön tiedon digitalisoinnin hyödyt tunnistetaan Etelä-Savon kunnissa26.10.2020 10:57:09 EETTiedote

Etelä-Savon kuntien rakennetun ympäristön tiedon tilannetta on alettu selvittää. Etelä-Savon ELY-keskuksen KaavaDigi-hankkeen käynnistämillä kuntakierroksilla on yhdessä pohdittu kuntien valmiutta ottaa käyttöön valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä. Tiedon digitalisaation hyödyt onkin jo tunnistettu kunnissa. Kansallisen tietoalustan kautta tieto voidaan toimittaa kerralla kaikille viranomaisille ja kuntalaiset voivat etsiä tietoalustasta omia tietojaan.

Koronakriisi hämmentää elinkeinoelämän näkymiä20.10.2020 14:06:25 EESTTiedote

Osalle Etelä-Savon yrityksistä korona ei ole merkittävästi aiheuttanut tuotantohäiriöitä tähän mennessä. Ensimmäisenä koronaepidemian ja siihen liittyvien rajoitusten haitat otti vastaan tapahtuma-ala ja siihen kiinteästi kytkeytyvät liiketoiminnot, kuten kuljetuspalvelut. Myös majoitus- ja ravintola-ala sekä erilaiset henkilökohtaisia palveluja tuottavat yritykset ovat joutuneet keväällä koronan takia sopeuttamaan toimintaansa. Palvelualojen paha notkahdus tasoittui pääosin kesää kohti mentäessä. Kotimaisten matkailijoiden suuri määrä ja vapaa-ajan asukkaiden selvästi pidempi kausi sekä lisääntynyt monipaikkainen työnteko ovat paikanneet ostovoimaa keväällä ja kesällä, vaikka tulosodotuksia ei saavutetakaan.

Neljä arvokasta suokokonaisuuttaa suojeluun Etelä-Savossa28.9.2020 13:00:00 EESTTiedote

Ympäristöministeriö, Etelä-Savon ELY-keskus ja Tornator Oyj tiedottavat. Tornator Oyj on sopinut Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa neljän arvokkaan suokokonaisuuden suojelusta. Kohteet kuuluvat soidensuojelun täydennysehdotuskohteisiin ja ne suojellaan HELMI-ohjelman puitteissa. Suojeltavien alueiden yhteispinta-ala on yli 160 hehtaaria. Kohteet sijaitsevat Heinäveden ja Pieksämäen alueilla ja osa niistä kuuluu maakuntakaavojen suojelukohteisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme