Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana - mahdollinen sähköpula voi aiheuttaa muutoksia vesistöjen säännöstelyyn

Jaa
Etelä-Savon vesistöjen vedenkorkeudet ovat edelleen tavallista alempana. Osa säännöstellyistä järvistä jää tavallista alemmalle tasolle talven ajaksi. Pohjavesien pinnankorkeudet ovat myös edelleen alhaalla.
Vuojakoski Kangasniemellä. Kuva: Ari Luukkonen.
Vuojakoski Kangasniemellä. Kuva: Ari Luukkonen.

Mäntyharjun reitillä useimpien järvien vedenkorkeudet ovat jonkin verran keskimääräistä alhaisempia ja jokien virtaamat ovat vuodenaikaan nähden pieniä. Puulan lasku-uomassa Kissakoskessa virtaa runsaat 10 m3/s, kun keskimäärin virtaama on joulukuun lopulla ollut yli 30 m3/s. Lumen määrä on vesistöalueella noin 20 mm suurempi kuin tähän aikaan talvea keskimäärin. Lähiviikkoina ei ole odotettavissa suuria muutoksia yleiseen vesitilanteeseen.

Myös Vuoksen vesistöalueella useimpien järvien vedenkorkeudet ovat alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta, ja monin paikoin laskusuunnassa. Lumen määrä vesistöalueella on vuodenajalle tyypillinen, mutta alueellista vaihtelua on jokin verran. Saimaan vedenpinta on noin 25 cm ajankohdan mediaanitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy todennäköisesti tammikuun loppuun asti lähellä tämänhetkistä tasoa. Mikäli sää pysyy enimmäkseen talvisena, vedenkorkeus taittuu helmikuun aikana hitaaseen laskuun.   

Vesistöjen säännöstely saattaa muuttua sähköpulan aikana

Sähkön saannin turvaamiseksi voidaan vesivoimalaitoksilla joutua turvautumaan totutusta käytännöstä poikkeaviin juoksutuksiin tänä talvena. Sähköpulan sattuessa voi vesivoimalaitoksilla olla lisätehontarve, joka voi kestää tunneista vuorokausiin. Lisätehon saaminen edellyttää voimalaitoksen läpi virtaavan vesimäärän lisäämistä. 

Etelä-Savon ELY-keskus ja Puulaa säännöstelevän Kissakosken voimalaitoksen omistaja Suur-Savon Sähkö Oy ovat selvitelleet, miten sähkön tuotantoa voitaisiin poikkeustilanteessa lisätä luvanmukaisesti siten, että juoksutusmuutosten haitat minimoidaan. Virtaamamuutokset voivat heikentää jääkantta etenkin virtapaikoissa ja nostaa vettä jääkannen päälle, mikä vesistön käyttäjien on syytä huomioida.

Pohjavesien pinnankorkeudet myös alhaalla 

Etelä-Savossa suurten ja keskisuurten pohjavesimuodostumien pinnat ovat pääosin 10–45 cm ajankohdan keskiarvoja alempana. Tilanne heijastelee edelleen viime kesän ja syksyn kuivuutta. 

Saimaan vedenkorkeuksista ja -laadusta kerätään kokemuksia kyselyllä

Minkälaisia kokemuksia sinulla on vedenkorkeudesta ja vedenlaadusta Saimaalla? Oletko huomannut muutoksia näissä asioissa viime vuosina? Onko tietoa Saimaasta helposti saatavilla?

Saimaan alueen ELY-keskukset ja Suomen ympäristökeskus tekevät yhdessä kyselytutkimusta osana Saimaan ja Vuoksen tulva- ja kuivuusriskien hallinta -hanketta. Kysely koskee koko Saimaan aluetta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 204

Johtava vesitalousasiantuntija Varpu Rajala, Etelä-Savon ELY-keskus, varpu.rajala(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 224

Kuvat

Vuojakoski Kangasniemellä. Kuva: Ari Luukkonen.
Vuojakoski Kangasniemellä. Kuva: Ari Luukkonen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme