Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

​​Etelä-Savoon uusia luonnonsuojelualueita 680 hehtaaria​

Jaa
Etelä-Savon ELY-keskus toteutti vuonna 2022 luonnonsuojeluohjelmia yhteensä noin 680 hehtaaria. Valtiolle hankittiin luonnonsuojelutarkoituksiin 60 hehtaaria, yksityismaan luonnonsuojelualueita perustettiin 597 hehtaaria ja määräaikaisia 20 vuoden rauhoitussopimuksia tehtiin 23 hehtaaria. Maakauppoja ja sopimuksia ELY-keskus teki 57 maanomistajien kanssa. Maanomistajille maksettuihin kauppahintoihin ja korvauksiin valtio käytti yhteensä noin 4,4 miljoonaa euroa.
Kerimäen Kuonanluhta, puistoista suota. Kuva: Arto Hyvärinen.
Kerimäen Kuonanluhta, puistoista suota. Kuva: Arto Hyvärinen.

Suurin osa suojelluista alueista, 389 hehtaaria, oli METSO-ohjelman mukaisia metsiensuojelukohteita. Metsiensuojelualueet sisältävät muun muassa vanhoja runsaslahopuustoisia kangasmetsiä, lehtoja ja metsäisiä kallioita, jyrkänteitä ja louhikoita. Myös soille ja soiden reunametsille perustettiin merkittävä määrä suojelualueita, yhteensä noin 241 hehtaaria. Suojellut suoalueet ovat pääosin ojittamattomia, uhanalaisista suotyypeistä koostuvia alueita. Maanomistajien omalla kustannuksellaan suojelemia Luontolahja-kampanjan kohteita perustettiin 15 hehtaaria. Lisäksi Saimaan ja Puulaveden saaristojen Natura 2000 -verkoston kohteita suojeltiin 35 hehtaaria. 

Suojelualueilla turvataan luontotyyppien ja lajiston monimuotoisuutta sekä huolehditaan maiseman, kulttuuriperinnön ja virkistysmahdollisuuksien säilymisestä. Etelä-Savon maakunnan maa-alueesta noin 3,5 % on luonnonsuojelualueita.  

Maanomistajat tarjosivat aktiivisesti alueita suojeluun 

ELY-keskus jatkaa tänäkin vuonna luonnonsuojelualueiden perustamista METSO- ja Helmi-ohjelmien rahoituksella. Lisäksi ELY-keskus vastaa kaavoissa suojelualueiksi varattujen alueiden sekä Natura 2000 -verkoston kohteiden suojelusta.  

Etelä-Savossa maanomistajat ovat varsin aktiivisesti tarjonneet suojelukohteita mm. vapaaehtoisessa METSO-ohjelmassa. ELY-keskus rohkaisee maanomistajia ja metsäalan toimijoita jatkossakin pitämään potentiaalisilla kohteilla suojelua yhtenä maankäytönvaihtoehtona. Erityisesti kaavoissa soidensuojelualueiksi varattujen kohteiden suojeluun sekä aiemmin inventoitujen soidensuojelun täydennysehdotuskohteiden suojeluun on tällä hetkellä saatavilla hyvin Helmi-ohjelman rahoitusta. METSO-ohjelmaa toteuttaa ELY-keskuksen lisäksi Metsäkeskus, jolle voi välittää hakemuksia määräaikaisista suojelukohteista.   

Lisätietoja METSO- ja Helmi-ohjelmista saa allaolevista linkeistä sekä ELY-keskuksen asiantuntijoilta. 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

METSO-ohjelma: Luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heikkinen, p. 0295 024 175

Helmi-ohjelman soidensuojelu: Luonnonsuojeluasiantuntija Tiina Hämäläinen, p. 0295 024 112

Natura 2000 -verkosto ja muut kohteet: Luonnonsuojeluasiantuntija Pasi Ryhänen, p. 0295 024 229

Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kerimäen Kuonanluhta, puistoista suota. Kuva: Arto Hyvärinen.
Kerimäen Kuonanluhta, puistoista suota. Kuva: Arto Hyvärinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Yritysten investointeihin sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen haettavana rahoitusta 177 miljoonaa euroa Itä-Suomessa2.3.2023 08:30:07 EET | Tiedote

Valtioneuvosto osoitti 16.2.2023 tekemällään päätöksellä rakennerahastojen myöntövaltuutta Etelä-Savoon 47 miljoonaa euroa, Pohjois-Karjalaan 54 miljoonaa euroa ja Pohjois-Savoon 76 miljoonaa euroa, yhteensä 177 miljoonaa euroa. Etelä-Savon ELY-keskus on avannut ja avaa useita hakuja yrityksille, kuntatoimijoille, elinkeinoyhtiöille ja kehittäjille investointien, työllisyyden, osaamisen ja kehittämisen vauhdittamiseksi Itä-Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme